Η νέα Υπουργός Παιδείας ενισχύει και στηρίζει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο του Ηρακλείου

Η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαβεβαιώνει ότι τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια (Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Κρήτης) δεν αλλάζουν ταυτότητα αλλά θα ενισχυθούν θεσμικά.

Σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αλλάξει την ταυτότητα ή το όνομα των πρόσφατα «πανεπιστημιοποιημένων» ΤΕΙ (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώην ΤΕΙ Κρήτης), αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει και να στηρίξει τη νέα πορεία τους στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνουν επίσης ότι η εισαγωγή πολιτών στα ΑΕΙ θα γίνεται κατόπιν ελέγχου.

Δεν θα μπαίνει ανεξέλεγκτα στα πανεπιστήμια στο μέλλον όποιος θέλει, αλλά θα αναζητηθεί τρόπος ελέγχου των επισκεπτών τους. Βέβαια, εδώ υπάρχει το γνωστό πρόβλημα των μεγάλων εκτάσεων στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας, οι οποίες είναι δύσκολο να φυλαχθούν καθώς απαιτείται η πρόσληψη μεγάλου αριθμού φυλάκων που πιθανώς δεν είναι άμεσα εφικτό. Ωστόσο στη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η επίλυση του προβλήματος και η αποτροπή κρουσμάτων βίας ή βανδαλισμών μέσα στα ΑΕΙ, ενδεχομένως από εξωπανεπιστημιακούς εισβολείς.

Αλλαγές θα γίνουν και στα μεταπτυχιακά προγράμματα της χώρας στην κατεύθυνση της στήριξης και αυτονομίας τους, ενώ θα αυξηθούν οι αρμοδιότητες και θα στηριχθεί η Αρχή για τη Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο μέλλον για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα λαμβάνονται μετά τη σύνταξη επιστημονικών ερευνών και με την εμπλοκή της ΑΔΙΠ σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Έρχονται οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε κρίσιμες αναμετρήσεις για τη διοίκηση στα ανώτατα Ιδρύματα ή τις πρυτανικές εκλογές. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα την κύρια μέθοδο ψηφοφορίας σε περιόδους αλλαγής διοικήσεων, ανανέωσης θητειών κ.λπ.

Τράπεζα θεμάτων
Νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας. Το θέμα θα επιλυθεί σε δεύτερο χρόνο, ενώ επιστρέφει στη συζήτηση ο επιτυχημένος θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων και η θέσπιση βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμετωπισθούν και τα θέματα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με βαθμολογίες πολύ κάτω των 10.000 μορίων, φαινόμενο που φέτος αναμένεται να κορυφωθεί με την είσοδο στον πανεπιστημιακό τομέα των τμημάτων των πρώην Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Έτσι, φέτος ένας στους τρεις υποψήφιους εισάγεται στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με βαθμολογίες κάτω της βαθμολογικής βάσης, ενώ οι αριστούχοι είναι λιγότεροι από πέρυσι κατά περίπου 700 άτομα συνολικά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στα τρία επιστημονικά πεδία των Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας αναμένουμε φέτος αισθητή πτώση των βάσεων, ενώ στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής οι βάσεις θα δείξουν σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδο σε σχέση με την εικόνα που έδειξαν πέρυσι.