Όλα τα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπορούν να συμφωνήσουν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

«Για ποιο λόγο να μην έχει τη δυνατότητα η Εκκλησία, το ίδρυμα Νιάρχος κ.λ.π. να ιδρύσουν πανεπιστήμια;» αναρωτιέται ο Γ. Μαντζουράνης στο «Ακραίως»

257

Σημεία σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση βλέπει ο γνωστός δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι:

«Στη συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να ισχύει η κομματική πειθαρχία αυστηρά, αλλά χαλαρά.

Υπάρχουν διατάξεις που υπάρχει σύγκλιση στα δύο μεγάλα κόμματα: στην απεμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές και στη μεταρρύθμιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών», ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπορούν να συμφωνήσουν και στο άρθρο 16, όπου η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και εξήγησε:

«Μπορεί να υπάρξει σύγκλιση στην αναγνώριση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Για ποιο λόγο να μην έχει τη δυνατότητα η Εκκλησία, το ίδρυμα Νιάρχος κ.λ.π. να ιδρύσουν πανεπιστήμια με αυστηρούς ελέγχους από το κράτος;» διερωτήθηκε και αποκάλυψε ότι: «Αυτή τη σκέψη έχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδρούν στο να μετατραπούν τα ΙΕΚ, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, σε πανεπιστήμια».

Επίσης σημείωσε ότι: «Το ζήτημα της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο η εισροή κεφαλαίων, καθώς πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει επίπεδο σπουδών».

Παράλληλα, ο κ. Μαντζουράνης επισήμανε ότι: «Η συναίνεση και η σύγκλιση είναι ευκταία. Από την άλλη η πόλωση είναι εντός των κανόνων της δημοκρατίας. Έχει καταθέσει πρόταση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, περιμένω να δω κι αυτή της ΝΔ, ενώ θα έχουν προτάσεις και τα μικρότερα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, κ.λ.π., και δεν πρέπει να τις πετάξουμε στο καλάθι».

Ο γνωστός δικηγόρος σχολίασε και τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, λέγοντας πως: «Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι έχει υπεροχή το κράτος, και προσδιορίζει πως θα λειτουργεί η εκκλησία.

Επιχειρείται η θρησκευτική ουδετερότητα, δηλαδή το Κράτος να είναι απέναντι σε όλες τις εκκλησίες ουδέτερο και αδιάφορο.

Δεν θα υπάρχει επίσημη θρησκεία του κράτους. Θα υπάρχει μια ερμηνευτική διάταξη, για επικρατούσα θρησκεία, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει σε αυτή.

Αλλά το κράτος θα αναγνωρίζει και τον ιστορικό ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας στη γένεση του ελληνικού έθνους».

Πηγή newpost.gr