Ινδοί αγόρασαν μεγάλη κρητική επιχείρηση

«Πούλησα την πλειοψηφία των μετοχών της Κρητών Άρτος στην SwitzGroup γιατί πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα μπορέσει σε τρία χρόνια να κάνει αυτά που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούσαν μια δεκαετία».

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένηςκ. Μανώλης Δαμιανάκης μιλώντας σε συνεργάτες και εργαζόμενους της κρητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων, ότι:

· Η SwitzGroup αποτελεί έναν πολύ σοβαρό Όμιλο που δραστηριοποιείται και αυτός στον ίδιο χώρο με την κρητική εταιρεία και ειδικότερα στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και στις πρώτες ύλες αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής σε χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

· Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εταιρεία, της οποίας οι βασικοί μέτοχοι είναι Ινδοί και αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Το γεγονός ότι πρόκειται για «ανθρώπους της δουλειάς» και όχι απλά για κάποιο επενδυτικό fund θεωρήθηκε ως πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τη λήψη της τελικής απόφασης.

· Ο ίδιος (μέχρι χθες βασικός μέτοχος της Κρητών Άρτος) θα παραμείνει στην εταιρεία με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό μειοψηφίας και συμμετέχοντας ενεργά στο management της εισηγμένης. «Θα βαρεθείτε να με βλέπετε» φέρεται να διαμήνυσε στους εργαζομένους της Κρητών Άρτος ο κ. Δαμιανάκης.

·Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το 2018 ο κύκλος εργασιών της Κρητών Άρτος διατηρήθηκε σε σταθερά περίπου επίπεδα σε σχέση με αυτόν του 2017, ενώ η κερδοφορία βελτιώθηκε.

Με βάση προχθεσινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η SwitzGroup απέκτησε μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής το 60,55% της Κρητών Άρτος.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική και όχι στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, θέμα υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης δεν τίθεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής εντολής αγοράς, η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε όποιους μετόχους επιθυμούν, να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Η τιμή της μετοχής της Κρητών Άρτος έκλεισε χθες στο 1,05 ευρώ, όταν ένα μήνα πριν (2/1/2019) διαπραγματευόταν προς 0,63 ευρώ και προ δωδεκαμήνου (1/2/2018) προς 0,68 ευρώ.

Ποια είναι η Κρητών Άρτος

Η Κρητών Άρτος δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Δαμιανάκη στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, με την εξαγορά μιας παλιάς οικογενειακής βιοτεχνίας παραγωγής κρητικών παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων. Τον Απρίλιο του 2005 μετεγκαθίσταται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3000 m². Τον ίδιο χρόνο δημιουργεί στον κλάδο την κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Σήμερα οι κτιριακές της υποδομές ξεπερνούν τα 4.000 m², καθώς έχει εκσυγχρονίσει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό, διατηρώντας βέβαια τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής των προϊόντων της. H εταιρεία συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες Supermarkets στην Ελλάδα, ενώ το 20% και πλέον του κύκλου εργασιών της αφορά πωλήσεις εκτός Ελλάδος σε χώρες όπως Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Κύπρο, Κίνα, Αυστραλία κ.α. Από το Φεβρουάριο του 2009, η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην ΕΝ.Α.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 3,09 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ήταν 1,08 εκατ. ευρώ, ενώ κατέγραψε καθαρά κέρδη 739.926 ευρώ. Στις 30 Ιουνίου 2018, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν 3,03 εκατ. ευρώ. Η οικονομική χρήση του 2017 έκλεισε με τζίρο 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της ήταν 325.777 ευρώ.

Η Switz Group :

ελέγχεται από την οικογένεια Χορακιγουάλα, ινδικής καταγωγής, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από έναν φούρνο το 1980 στη Σαουδική Αραβία. Πλέον πραγματοποιεί ετησίως τζίρο πάνω από 250 εκατ. ευρώ και απασχολεί 4.500 εργαζομένους στις εταιρείες που ελέγχει σε εννέα χώρες (Τουρκία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Ινδία, Σρι Λάνκα και Φιλιππίνες).

Η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου βασίζεται ακριβώς στις εξαγορές μικρών και μεσαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αρτοβιομηχανίας, της λιανικής πώλησης άρτου, της παρασκευής και διανομής υλικών αρτοποιίας, της παραγωγής και επεξεργασίας αυγών.

euro2day.gr // Καθημερινή

Τα σχόλια είναι κλειστά.