Όλα τα Νέα

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Βοήθεια στο Grace 1 σημαίνει υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση

Διπλωματικό πυρετό προκαλεί η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που έχει βάλει πλώρη για Καλαμάτα.

196

Κατεύθυνση προς την Ελλάδα, με σκοπό να αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα έχει το Grace 1, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που αποχώρησε τη Δευτέρα το μεσημέρι από το Γιβραλτάρ. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση ή διάβημα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για το δεξαμενόπλοιο, το οποίο έχει γίνει πεδίο διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Την ίδια ώρα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες χώρες της ΕΕ πως η περίπτωση βοήθειας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Η προειδοποίηση προέρχεται από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το sputniknews.com αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Πλακιωτάκης: Παρακολουθούμε επισταμένα την πορεία του 

Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

 Ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Νέο ένταλμα σύλληψης

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.