Ηράκλειο : Κάλεσμα συντονισμού σωματείων για απεργία 18/2, 09:30 άγαλμα Βενιζέλου, Ηράκλειο

Πρωτοβουλία Συντονισμού Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ Απεργία Τρίτη 18/2, άγαλμα Βενιζέλου 09:30

Το δικαίωμα του κόσμου της εργασίας στην ασφάλιση δεν χαρίστηκε. Προήλθε από σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων, ενώ διαχρονικά το κράτος και η εργοδοσία, προσπαθούν να βάλουν χέρι στις εισφορές και στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή ένωση και η εργοδοσία εντείνουν τις αντεργατικές τους παρεμβάσεις στην ασφάλιση και στην περίθαλψη. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, παρότι προεκλογικά υπόσχονταν κατάργησή του, και αποτελεί ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης της Ν.Δ. στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και την εργοδοσία, στοχεύοντας στον περιορισμό της εγγύησης του κράτους στις συντάξεις, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, την εξατομίκευση και τη μετάθεση της ευθύνης του ασφαλιστικού κινδύνου στους εργαζόμενους, την ανταποδοτικότητα και την κεφαλαιοποίηση. Το ανταποδοτικό/κεφαλοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε από τον Πινοσέτ στη Χιλή σε αντίθεση με το αναδιανεμητικό σύστημα/αλληλεγγύης δηλαδή τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Το νέο νομοσχέδιο:

· Επιβεβαιώνεται η διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το κράτος εγγυάται μόνο 384 ευρώ!

· Μετατρέπεται η ασφάλιση σε “επενδυτικό προϊόν”. Ο ασφαλισμένος έχει έναν “ατομικό κουμπαρά” που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές. Ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία, αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζεται έτσι η σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

· Εντάσσει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ γεγονός που οδηγεί στη λεηλασία των αποθεματικών του (8δισ) και στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων καθώς από 1/1/2021, αυτά τα χρήματα θα τα διαχειρίζονται Εναλλακτικοί Διαχειριστές Επενδύσεων, εταιρίες δηλ που θα τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια χωρίς καμιά κρατική εγγύηση.

· Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία των 80 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία (χρέη κράτους – εργοδοτών, κούρεμα, ανακεφαλαιοποίηση, χρηματοδότηση επιχειρήσεων από αποθεματικά, τζογάρισμα αποθεματικών στο χρηματιστήριο).

· Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας (τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ) και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια. Η ηλικία αυτή θα αναπροσαρμόζεται από 1-1-2021 μέχρι και τα 70 έτη, όταν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

· Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

· Καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη και κόβει οριστικά το ΕΚΑΣ.

· Όχι απλά δεν επεκτείνονται αλλά δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.

· Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).

· Στο νομοσχέδιο μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά αυτό δεν είναι για καλό. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς αλλά γίνεται για να «καταπιούμε» τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με αυτό τον τρόπο τα ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση και άρα η αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση θα φαντάζει μονόδρομος.

· Η περίφημη αύξηση στις συντάξεις που επιχειρεί να αξιοποιήσει κυβέρνηση είναι αυστηρά περιορισμένη για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν καλύπτουν τις απώλειες του Ν. Κατρούγκαλου. Η μείωση στις συντάξεις αποδεικνύεται από το μειωμένο κατά 226 εκ. ευρώ κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί, στα πλαίσια του «μεταμνημονιακού προγράμματος επιτροπείας» ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!

· Αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα απάτη και παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό μέρος παραμένουν αυτοί που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

· Η κατώτερη εισφορά για αυταπασχολούμενους και μπλοκάκια κυμαίνεται στα 220 ευρώ, ενώ θα φτάσει στα 280 ευρώ μαζί με το επικουρικό και το εφάπαξ. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους ανέργους (συνολικά 45 ευρώ). Ουσιαστικά εξισώνουν το ποσό καταβολής εισφορών των χαμηλών εισοδημάτων με τα πολύ υψηλά εισοδήματα, τα οποία αναλογικά απαλλάσσονται σχεδόν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών. Πιο απλά, ό,τι καταβάλλει ο ασφαλισμένος με ύψος εισοδήματος 7.000 ευρώ θα μπορεί να καταβάλει κι αυτός με εισόδημα 70.000 ευρώ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΕΝΕΜΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο συντάξεις και υπόθεση των ηλικιωμένων. Αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, γιατί οι εισφορές για σύνταξη και υγεία αποτελούν μέρος του μισθού, εντάσσονται στη σχέση αξίας εργατικής δύναμης και υπεραξίας που κλέβει το κεφάλαιο. Η προκλητική π.χ. μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως «επενδυτικό κίνητρο κερδοφορίας» μεγεθύνει τον κλεμμένο μισθό από το αφεντικό, μειώνει το αποθεματικό του εργαζόμενου. Η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του παρόντος, των νέων εργαζόμενων και όχι του μέλλοντος. Δεν πρόκειται για αλληλεγγύη γενεών αλλά για εργατική ενότητα. Χωρίς δουλειά σταθερή, με πλήρη δικαιώματα, με συντάξιμα τα χρόνια ανεργίας, η σύνταξη θα μετατραπεί σε κοινωνικό βοήθημα. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική, ανταποδοτική υπόθεση ούτε προνόμιο κάποιου κλάδου ή ομάδας εργαζομένων, αλλά συλλογική. Η λογική της ιδιωτικής ασφάλισης ή του επαγγελματικού ταμείου καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει την κατεύθυνση «παίρνεις ό,τι πληρώνεις» ή καλύτερα ό,τι τζογάρεις. Η ασφάλιση αφορά και την περίθαλψη.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ø Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ø Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών, μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Αύξηση φορολογίας στο κεφάλαιο.

Ø Επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία των κλεμμένων (πάνω από 70 δις). Κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία.

Ø Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ντόπιους και μετανάστες. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση.

Ø Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Επέκταση και όχι συρρίκνωση των ΒΑΕ.

Ø Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στου μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της ανασφάλιστης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση των εργαζομένων στη βάση των κοινών ταξικών τους συμφερόντων ξεπερνώντας τα όρια που βάζουν ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στην πάλη των εργαζομένων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα.

Ως Πρωτοβουλία Συντονισμού Σωματείων Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου:

-Στηρίζουμε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις διάφορων κλάδων στις 13/2 και επιδιώκουμε την επέκταση και συντονισμό σε όλους τους κλάδους.

-Δίνουμε τη μάχη για μαζική και μαχητική συμμετοχή στη γενική απεργία της 18/2 και παλεύουμε για απεργιακή κλιμάκωση, για την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ΕΕ στον κόσμο της εργασίας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και σωματείο σε κοινή δράση για να οργανωθεί άμεσα πολύμορφος, ανυποχώρητος αγώνας για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και σωματείο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 9μιση πμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Η απεργία είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο για την πίεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας – γιατί είναι η μορφή πάλης από την οποία το κεφάλαιο χάνει από τα κέρδη του.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 18/2, 09:30 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.