Ηράκλειο: Κραυγή διαμαρτυρίας από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αντιπροσωπεία μελών, γονέων, φίλων και εθελοντών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ από Χανιά, Λασίθι και Ηράκλειο βρέθηκε σήμερα έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να συμπαρασταθεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε διοργανωθεί.

Σκοπός ήταν να σταλεί ένα αυθεντικό, ηχηρό και ανθρώπινο μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την αιφνιδιαστική και χωρίς προειδοποίηση και διαβούλευση κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, των μελών και των εργαζομένων συναντήθηκαν σε κλίμα ιδιαίτερο ζεστό και με ειλικρίνεια, με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κυρία Κοζυράκη Μαρία, προκειμένου να μεταφέρουν τους προβληματισμούς και την ανησυχία τους για το μέλλον του Φορέα αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπου προβλέπεται ο διορισμός της Διοίκησης του Οργανισμού από τον Υπουργό, απαξιώνεται η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ που βασίζεται στις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Ζητήθηκε η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων που εξυπηρετεί το ΚΕΘΕΑ. Η κ.Κοζυράκη αφού άκουσε με προσοχή και σεβασμό τους γονείς, τα μέλη και τους εργαζόμενους δεσμεύτηκε να ενημερωθεί και να ενημερώσει με τη σειρά της για τα όσο ειπώθηκαν καθώς και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να συνδράμει για τη διέξοδο και την αναζήτηση λύσεων.

Μεταξύ άλλων στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στάθηκε, το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων Ν.Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η Γενική Γραμματεία Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, ο Σύλλογος Τριτέκνων Ηρακλείου, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου και Κρήτης, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ Ηρακλείου.

Σ. Βαρδάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα η κινητοποίηση του ΚΕΘΕΑ

Με αφορμή την κινητοποίηση ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο των ΚΕΘΕΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα των μελών, γονέων, εργαζομένων και φίλων του ΚΕΘΕΑ απέναντι στην επιμονή της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Οι φωνές όλων μας ενώνονται !!

Θέλω για ακόμα μια φορά να επισημάνω ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλώνει μια επείγουσα εμμονή να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης δομών, που έχουν την μορφή ΝΠΙΔ και να ελεγχθούν. Όπως και να διορισθούν έμμισθα μέλη του Δ.Σ. , στη θέση άμισθων.

Επί τέσσερις δεκαετίες η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων και της κοινωνίας, έχει διασφαλίσει την υποδειγματική λειτουργία του οργανισμού και όλα αυτά με εθελοντική εργασία.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ και τα αποτελέσματά του για την κοινωνία εδώ και 36 χρόνια είναι θεαματικά. Η οικονομική διαχείριση γίνεται με διαφανή τρόπο και χωρίς ίχνος υποψίας κακοδιαχείρισης. Τα έξοδά του καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ και από δωρεές. Για το 2018 ήταν 16.625.000 € και άλλα 1.750.370 € από το ΕΣΠΑ και δωρεές.

Όλα τα παραπάνω δε δικαιολογούν με τίποτα μια τέτοια απόφαση, η οποία δεν ακολούθησε την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία!

Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλλάξει την πολιτική των εξαρτήσεων.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν και όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου επί των ημερών της.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη, με απόφαση της τότε Yπουργού Εργασίας Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, το Φεβρουάριο του 2019, έγινε δωρεάν παραχώρηση χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου, στο Ν.Π.Ι.Δ. «ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ» δύο ανακληθέντων ακινήτων ιδιοκτησίας του Ο.Α.Ε.Δ, στην Ιεράπετρα.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ δεν εκφράζει μόνο τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά δημιουργεί σοβαρότατο πλήγμα στη Δημοκρατική λειτουργία ενός θεραπευτικού οργανισμού και σίγουρα εγείρει και άλλα θέματα ηθικής τάξης.

Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για μια ακόμα φορά με αποφάσεις της, που επιβεβαιώνουν τον προσανατολισμό για τον πλήρη έλεγχο κάθε νομικού προσώπου όπου ισχύει το αυτοδιοίκητο, και την αντίληψή της για τη Δημοκρατία».

cretapost.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.