Ηράκλειο:Ο θάνατος ηλικιωμένου στο Ηράκλειο και η ταλαιπωρία της οικογένειας

Τον αντιμετώπισαν ως ύποπτο κρούσμα

Έχασε τον πατέρα της, αναγκάστηκε να τον θάψει πριν προλάβει να τον αποχαιρετήσει η αδερφή της και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικό ρατσισμό.

Αυτά αναφέρει στο Creta24, μια γυναίκα από χωριό του νομού Ηρακλείου.

Ο 90χρονος πατέρας της, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα υγείας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ήταν κατάκοιτος και πάθαινε συχνά ουρολοιμώξεις με αποτέλεσμα να ανεβάζει και πυρετό.

Τις τελευταίες ημέρες η υγεία του επιδεινώθηκε και όλα έδειχναν πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Ο γιατρός που τον παρακολουθούσε, συνέστησε στην κόρη του να τον πάνε στο νοσοκομείο, αφού εκεί μπορεί ο 90χρονος να έπαιρνε μια «παράταση ημερών» και κυρίως να εξασφαλιζόταν ότι θα είχε έναν ανώδυνο θάνατο.

Έτσι και έγινε, η οικογένεια κάλεσε το ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι για να μεταφέρει τον ηλικιωμένο στο ΠΑΓΝΗ. Δυστυχώς όμως ο 90χρονος δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί στα ΤΕΠ, ενημέρωσαν την οικογένεια, ότι λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνιζε ο 90χρονος, πριν εκπνεύσει θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ύποπτο κρούσμα.

Παρά τις αρχικές ενστάσεις η οικογένεια το δέχτηκε, αντιλαμβανόμενη και την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Η σορός του ηλικιωμένου μπήκε σε ειδική σακούλα, παρέμεινε για λίγες μόλις ώρες στο νεκροτομείο, ενώ το φέρετρο σφραγίστηκε και η κηδεία έπρεπε να γίνει άμεσα.

Η οικογένεια ήρθε τότε αντιμέτωπη με μια πικρή πραγματικότητα, καθώς η μια κόρη του ηλικιωμένου, που βρισκόταν στην Βόρεια Ελλάδα δεν πρόλαβε να τον αποχαιρετήσει, όπως δεν τον αποχαιρέτησαν και πολλοί συγγενείς αφού η κηδεία έγινε, όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα και μόνο με την παρουσία των στενών συγγενών του αποθανόντος.

Όμως αυτό που ακολούθησε για την οικογένεια, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όπως δήλωσε η κόρη του ηλικιωμένου στο Creta24, πλέον πολλοί κάτοικοι του χωριού τους αντιμετωπίζουν περίεργα, «σαν να έχουμε τον ιό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, καθώς όπως είναι φυσικό έγινε γνωστό ότι ο πατέρας της αντιμετωπίστηκε ως ύποπτο περιστατικό, με τις φήμες πλέον να δίνουν και να παίρνουν.

Μάλιστα η ίδια τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που οι γιατροί τους ενημέρωσαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθηθεί, ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού δεν προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες, όπως δεν προβλέπονται και τεστ στους νεκρούς.

Μάλιστα τόνισε πως το πιστοποιητικό θανάτου του πατέρα της, δεν συντάχθηκε από το νοσοκομείο, αφού ο 90χρονος έφτασε εκεί νεκρός, αλλά από τον γιατρό που τον παρακολουθούσε και ήξερε από τι έπασχε, ενώ και οι γιατροί στο νοσοκομείο τόνισαν πως το γεγονός ότι ακολουθήθηκε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι διαδικαστικό αλλά υποχρεωτικό!

Το Creta24, επικοινώνησε με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. «Τηρούμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο», ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης ενώ για το θέμα των τεστ τόνισε πως «για να γίνει τεστ σε δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια» σημειώνοντας πως δεν είναι επιλογή των γιατρών, ούτε του ίδιου το πότε θα γίνονται τεστ, αφού για να υποβληθεί κάποιος σε τεστ θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσειςhttps://creta24.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.