Ηράκλειο : Παρέμβαση βουλευτών ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Σοβαρή είναι η κατάσταση στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό.
Το αιματολογικό εργαστήριο, όπως και όλα τα άλλα εργαστήρια του ΠΑΓΝΗ, χρειάζεται να καλύπτει την ανάλυση των δειγμάτων του νοσοκομείου καθώς και των κέντρων υγείας του νομού 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο σε αυτό υπηρετούν σήμερα μόλις 12 εργαζόμενοι. Το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν 2 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης αλλά και μετακίνησης σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου. Πρόσφατα προσλήφθηκε 1 συμβασιούχος παρασκευάστρια η οποία φυσικά δεν μπορεί να καλύψει τα κενά. Επιπλέον πρόβλημα προκύπτει και με την έλλειψη επιμελητών ιατρών. Οι γιατροί εκτελούν εφημερίες πέραν του μηνιαίου πλαφόν εφημεριών τους.
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στo ορμονολογικό, το ιολογικό και στο μικροβιολογικό εργαστήριο.
Το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να χρωστούνται δεκάδες ρεπό στους εργαζόμενους και να είναι αδύνατον να δοθούν άδειες. Το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με το νέο έτος, αφού θα υπάρξουν μήνες που θα λείπουν έως και 30 βάρδιες.
Είναι επόμενο πως τα εργαστήρια δεν μπορούν να λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς το αντίστοιχο δυναμικό και τους πόρους παρά το φιλότιμο και την υπέρ του δέοντος προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτά.
Η ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά καθώς και των διοικήσεων των νοσοκομείων για τη μη προκήρυξη επαρκών μόνιμων θέσεων εργασίας στην υγεία, έχει σοβαρές συνέπειες στις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού καθώς και στις παροχές υγείας στους ασθενείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
• Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις επαρκούς αριθμού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατροί, παρασκευαστές) για την κάλυψη των αναγκών του αιματολογικού εργαστηρίου και των υπολοίπων εργαστηρίων του ΠΑΓΝΗ, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι των εργαστηρίων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να μη χάσει κανείς τη δουλειά του.
• Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αντιδραστήρια όλων των εργαστηρίων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του νομού.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω