Όλα τα Νέα

Καλό ταξίδι Άρχοντα Mανώλη Κακλή [Βιογραφία]

Μανώλης Κακλής - Βιογραφία

2,872
Ο Μανώλης Κακλής γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνου το 1945. Το πραγματικό του όνομα είναι Μανώλης Κακλιδάκης, από όπου προκύπτει και το Κακλής. Ανήκει στους κλασικούς λαουτιέρηδες της Κρητικής μουσικής.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαούτο από το 1969. Από τα παιδικά του χρόνια είχε σημαντικές επιρροές από πολύ σημαντικές παραδοσιακές προσωπικότητες της κρητικής μουσικής.

Όπως του Γιάννη Μπαξεβάνη και του Νίκου Μανιά. Μουσικούς που επηρέασαν βαθύτατα το σύγχρονο άκουσμα της κρητικής μουσικής. Έτσι επηρέασαν με τον τρόπο τους και τον Μανώλη Κακλή. Σε ηλικία 16 ετών, ο πατέρας του αποφασίζει να του κάνει δώρο το πρώτο του λαούτο! Ένα δώρο που καθόρισε την ζωή του ολόκληρη!

Ο Μανώλης Κακλής φυσικά δεν αρκέστηκε στην απλή επιρροή. Με το ταλέντο του στο λαούτο και την προσωπική του εκφραστικότητα στο τραγούδι, πολύ γρήγορα απεγκλωβίστηκε και αποτίναξε από τη μουσική του, τους μουσικούς που τον επηρέασαν. Σε αυτό βοήθησε η μοναδικότητα και η χροιά της φωνής του που χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως «κρητική»!

Σε συνέντευξή του περιέγραψε τα πρώτα του βήματα ως εξής:

“Παλιά γίνονταν μεγάλα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα. Έτσι, λοιπόν, έπαιξα για πρώτη φορά στον πλάτανο σε ηλικία 18 χρονών & αυτό γιατί με εμπιστεύτηκε ο συγχωριανός μου, ο αείμνηστος Παντελής Δαμανάκης. Έπαιζα μαζί με τον Μανώλη Κοτζάμπαση από το Χρωμοναστήρι. Στη συνέχεια με τον Μάρκο Δασκαλομαρκάκη από την Ασή Γωνιά, οπότε δεθήκαμε Πισκοπιανάκια & Ασηγωνοτάκια κάνοντας πολλά όμορφα γλέντια. Μόλις απολύθηκα από τον στρατό, συνεχίσαμε με τον Δασκαλομαρκάκη & ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία με το Ροδάμανθο Ανδρουλιδάκη”.

Η εξέλιξη του ήταν αξιοθαύμαστη. Οι Κρητικοί αντελήφθησαν άμεσα ότι ο Κακλής θα δημιουργούσε δική του σχολή στο λαούτο, όπως και έγινε. Μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κρητικής παράδοσης.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Κρήτης, όπως το Νίκο Μανιά, το Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη, το Θανάση Σκορδαλό, κ. ά.

Η δισκογραφική του παραγωγή χαρακτηρίζεται από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Μερικοί από τους τίτλους των δίσκων του και των σημαντικών συνεργασιών του, είναι:

 • Κακλής & Ανδρουλάκης – Τρεις καπετάνιοι (1973)
 • Κλάδος & Κακλής – Πάντερμο Ρέθεμνος (1976)
 • Κακλής & Μανιάς – Δύο Αηδόνια (1976)
 • Κακλής & Ανδρουλάκης – Σ’αγναντεύω Κρήτη (1978)
 • Κακλής & Ανδρουλάκης – Θα τη ναι κάψω τη καρδιά (1978)
 • Κακλής & Μελεσανάκης – Καταδικάστηκα (1980)
 • Κλάδος Λ. & Κακλής Μ. – Όταν κοιμάται ο δυστυχής (1981)
 • Κακλής Μ. – O Ταχυδρόμος της Χαράς (1982)
 • Κακλής & Ανδρουλάκης – Τα μεσοπέλαγα (1984)
 • Κακλής & Καρπουτζάκης – Τα δώρα (1985)
 • Κακλής & Αλεφαντινός – Όλα για την αγάπη σου (1987)
 • Σκορδαλός & Κακλής – ’90 (1990)
 • Κακλής Μ. Μελεσανάκης – Πρώτο Τραγούδι τσ’ Ανοιξης (1992)
 • Κακλής Μανώλης – Ότι αγαπώ το τραγουδώ (1995)
 • Κακλής & Σωπασής – Live στην Aμερική No 1 (2001)
 • Κακλής & Βενιανάκης – Στον Καναδά (2002)
 • Κακλής & Μελεσανάκης – Γλυκά μου μάτια (2003)

Η δεκαετία του 80 θεωρείται η πιο παραγωγική δεκαετία του Κακλή. Η φωνή αλλά και η μουσική του έφτασαν στα πιο ώριμα επίπεδα της απόδοσής του. Η συμμετοχή του επίσης σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συναυλίες ήταν ανελλιπής,  στα παραδοσιακά κρητικά δρώμενα αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητών σε όλο τον κόσμο.

Ένα γεγονός που έπληξε αδυσώπητα τη ζωή του Κακλή ήταν ο πρόωρος θάνατος της πολυαγαπημένης του κόρης Μαρίνας. Της Μαρίνας του, με τα τεράστια, αγαπημένα και εκφραστικά μάτια. Με την ευγενική αθωότητα και το τεράστιο χαμόγελο! 

Ένας θάνατος που επηρέασε βαθύτατα και αμετάκλητα την προσωπικότητα και το έργο του. Η Μαρίνα Κακλή που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της, χαρακτηρίστηκε ως μια “πολύ σπουδαία φωνή”, αλλά έφυγε … γρήγορα! Ο ίδιος παραδέχτηκε :

«Ήταν τόσο βαρύ το χτύπημα της μοίρας που παραλίγο να εγκαταλείψω για πάντα αυτό που έκανα και αγαπούσα, να διασκεδάζω τον κόσμο με το αγαπημένο μου “όπλο”, το λαούτο».
Αρχικά φάνηκε ότι ο Κακλής παρέδωσε τα όπλα. Αλλά με την παρότρυνση αγαπημένων φίλων επέστρεψε και συνέχισε τη «μάχη»! Έτσι όπως αρμόζει σε κάθε γνήσιο αγωνιστή και υπηρέτη της τέχνης …

Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, μόλις πριν από εννέα ημέρες, στην εκπομπή του Γιώργου Βιτώρου “Δοξάρια και Σκαρόφτερα”, απέδειξε την υποταγή του στην κρητική παράδοση και δικαίωσε το μύθο του:

“Δεν υπάρχει πιο γλυκό & πιο μεγάλο πράγμα, δεν υπάρχει μεγαλύτερος έρωτας, μεγαλύτερος σεβντάς. Εγώ λέω ότι το φαΐ είναι για να κρατιέται ο άνθρωπος & η μουσική είναι η τροφή της ψυχής.”

Tα τελευταία χρόνια συνεργάζονταν με τους Κατσαμάδες, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη, τον Κωστή Κακουδάκη, το Μανώλη Βερδινάκη και το Στέλιο Σταματογιαννάκη. Εμφανιζόταν αρκετά συχνά στο Κέντρο Κακλής, στην παραλία της Επισκοπής.

Ο Μανώλης Κακλής έφυγε από τη ζωή στις 18 Οκτωβρίου του 2017 από ανακοπή καρδιάς…

Καλό ταξίδι Άρχοντα!

Χίλια γραμμένα σ αγαπώ είδα στο κύμα απάνω
Και να τα βγάνει η θάλασσα σωρούς σωρούς στην άμμο..

Καλό ταξίδι μεγάλε Μανώλη Κακλή!

Παραπολιτικά Κρήτης