Καταγγελίες για τον Δήμο Φαιστού από την Ένωση Γονέων

Παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου με ανακοίνωση τους καταγγέλουν την στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκπρόσωπων συλλόγων γονέων, διευθυντών σχολείων και εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαιστού, στις 10/03/2020 με θέμα στην ημερήσια διάταξη τα τεράστια προβλήματα σχολικής στέγης, το οποίο έφερε στο συμβούλιο η Ένωση Συλλόγων Γονέων του δήμου.

Πριν τη συζήτηση για τη σχολική στέγη, επικαλούμενοι το επείγον του θέματος, ζητήσαμε εκτός ημερησίας διάταξης, να ενημερωθούμε για τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρθεί από τον Δήμο για την προστασία των μαθητών στα σχολεία απέναντι στον κορωνοϊό και  γενικότερα για τις εποχικές ιώσεις, που βρίσκονται σε έξαρση. Στο αίτημα μας αυτό, ο αντιδήμαρχος κος Φασομυτάκης μας «ενημέρωσε» ότι για αυτό το θέμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μιλάμε, δεν μπορούμε καν να το συζητήσουμε χωρίς την παρουσία κάποιου επίσημου φορέα.

Όταν επιμείναμε και ζητήσαμε να γίνει προμήθεια αντισηπτικών, σαπουνιών και καθαριστικών για όλα τα σχολεία, για όλες τις τάξεις, μέσων ατομικής προστασίας για τις σχολικές καθαρίστριες, για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, του Πολυδύναμου Τυμπακίου κτλ η Αντιδήμαρχος Παιδείας μας πληροφόρησε, ότι  ο Δήμος είναι σε πλήρη ετοιμότητα, αλλά από τον ΕΟΔΥ της είπαν ότι εάν δεν υπάρξει κρούσμα δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα.  Έως τότε καθόμαστε και περιμένουμε… Ας έρθει, λοιπόν, από τα μέρη μας ο κορωνοϊός και τότε, κατόπιν εορτής, θα τα  κάνουμε όλα. Τότε θα τρέξουμε να βρούμε γιατρούς, τότε θα εφοδιάσουμε τα σχολεία με μέσα προστασίας. Έτσι εννοούν την πρόληψη και την ετοιμότητα…

Για το θέμα της σχολικής στέγης, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, κατέθεσε τα τεράστια κτηριακά προβλήματα και αναλυτικά τις ελλείψεις σε συντήρηση των κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων του δήμου και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να κινηθεί άμεσα και να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση τόσο για τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις όσο και για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, καθώς τα σχολεία είναι για χρόνια αφημένα στην τύχη τους. Επιπλέον,  αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων, υπενθυμίζοντας ότι στον δήμο μας υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Είπε πως το πρόβλημα αυτό, βέβαια, δε δημιουργήθηκε σε μια νύχτα. Συμβαίνει διαχρονικά, καθώς οι κυβερνήσεις κινούνται στο πλαίσιο της λογικής της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους» και των δημοσιονομικών στόχων

Η απάντηση που δόθηκε – και μάλιστα σε έντονο ύφος -είναι ότι ο Δήμος τα έχει όλα δρομολογήσει, είναι σε επαφή με την ΚΤΥΠ ΑΕ για να έρθουν τεχνικοί να διαπιστώσουν τα προβλήματα και να εκπονηθούν οι μελέτες για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων (όπως της Γαλιάς και των Βοριζίων), χωρίς καμία αναφορά στο πού θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν όλα αυτά. Λες κι ο λόγος που τα σχολειά μας έχουν ρημάξει είναι η έλλειψη τεχνικών μελετών και όχι η ανύπαρκτη χρηματοδότηση.  Για τα υπόλοιπα σχολεία κουβέντα!

Κατόπιν τον λόγο πήρε η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου, η οποία με την ευγένεια και την πραότητα που τη διακρίνει, κατέθεσε τις τραγικές ελλείψεις και τον καθημερινό Γολγοθά των παιδιών και των οικογενειών του Ειδικού Σχολείου. Ενός σχολείου κτιριακά ανύπαρκτου,  που είναι στα χαρτιά εδώ και 25 χρόνια  για να λάβει με την σειρά της την απάντηση απ’ τον Αντιδήμαρχο κο Φασομυτάκη, ότι αυτά τα λέει «γιατί θέλει να έχει το σχολείο της δίπλα στο σπίτι της»!!!.

Προσπάθησαν, μάλιστα, να στρέψουν τους γονείς του Συλλόγου Γυμνασίου Τυμπακίου (άλλο σχολείο με πάμπολλα προβλήματα που δεν καλύπτει τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού) κατά της Διευθύντριας του Ειδικού Σχολείου, ισχυριζόμενοι, ενάντια σε κάθε λογική, ότι αυτή «μπλοκάρει» την επέκταση του Γυμνασίου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων παρενέβη,  καταγγέλλοντας τη στάση της Δημοτικής αρχής, ξεκαθάρισε ότι οι γονείς βρίσκονται εκεί με κοινά αιτήματα και πως, ενώ μετά από διαχρονικούς αγώνες των γονιών έγινε εφικτό, επιτέλους, να βρεθεί ο χώρος για το Ειδικό Σχολείο, να γίνει το κτιριολογικό, να έχει περάσει και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως για χρήση της συγκεκριμένης έκτασης για την ανέγερση μονάδας που θα στεγάσει τα ειδικά σχολεία, τώρα ξαφνικά, αυθαίρετα αλλάζει ο σχεδιασμός και πάλι απ΄ την αρχή.

Στο σημείο αυτό, εκτυλίχθηκαν  σκηνές απείρου κάλλους και «πολιτισμού» με αήθη επίθεση σε βάρος της προέδρου της Ένωσης. Σύσσωμη η δημοτική παράταξη σηκώθηκε και έφυγε, το συμβούλιο διακόπηκε. Όταν επέστρεψαν (πλην του κ. Φασομυτάκη ) ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε, ξανά σε έντονο ύφος, ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα ανεχτεί εντεταλμένους που μονοπωλούν την ευαισθησία (όπου εντεταλμένοι, προφανώς, είμαστε εμείς οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι διευθυντές, που «μονοπωλούμε την ευαισθησία»,  επειδή θέλουμε να είναι ασφαλή τα παιδιά μας). Αφού μας διευκρίνισε τα παραπάνω, επανέλαβε ότι έχει συναντηθεί με την ΚΤΥΠ, ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και όλα θα γίνουν. Κατόπιν τούτου αποχωρήσαμε, σίγουροι και ήσυχοι ότι όλα βαίνουν καλώς….

Όλα τα παραπάνω θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν κλάματα…

Διαβεβαιώνουμε το ΔΣ Φαιστού ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που είναι αναγκαία για τα παιδιά μας ! Θα συνεχίσουμε να είμαστε «ενοχλητικοί» γιατί μόνο μία «εντολή» έχουμε : τη διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας. Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια! Με συλλογικές διαδικασίες, σύγκληση Δ.Σ και Γενικών Συνελεύσεων θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε δράσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Μας ενώνει η κοινή αγωνία  για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

Απαιτούμε :
Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Φαιστού και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Αδειοδότηση παιδικών σταθμών Τυμπακίου και Ζαρού.

Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.

Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, από δημόσιο φορέα, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους (Γαλιά, Βορίζια, σχολική μονάδα δομών Ειδικής Αγωγής  για τη στέγαση του ΕΕΕΚ Τυμπακίου και του ειδικού νηπιαγωγείου- δημοτικού που «φιλοξενείται» στην Πόμπια, νηπιαγωγείο στις Μοίρες, επέκταση Γυμνασίου – Λυκείου Τυμπακίου).

Τα σχόλια είναι κλειστά.