Όλα τα Νέα

Αλέξης Τσίπρας: Προχωράμε στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων

Πρόθεσή μου είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο

200
«Πρόθεσή μου είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω για να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Λαύριο προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα μία σειρά παρεμβάσεων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και την άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων.

Σημείωσε μάλιστα πως οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, σε νέα όμως βάση, που θα εγγυάται – όπως είπε – τη νομιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη για την τραγωδία, ανέλαβε – όπως είπε – και ευθύνες που δεν της αναλογούν ενώ επιτέθηκε σε όσους «δημιούργησαν και εξέθρεψαν τις παθογένειες».

Δεν μπορούμε, τόνισε στη συνέχεια, να ελέγχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, «όμως μπορούμε και οφείλουμε γνωρίζοντας ότι θα ξαναρθεί να προετοιμαστούμε καλύτερα. Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να γκρεμίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» σημείωσε ρίχνοντας πλέον το βάρος για το επόμενο διάστημα σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων.

Είναι χρέος μας, σημείωσε, «απέναντι στους νεκρούς και πιο πολύ απέναντι στους ζωντανούς, και στις επόμενες γενιές».

Αναλαμβάνουμε δράση άμεσα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον».

Χρειάζεται, πρόσθεσε, ισχυρή πολιτική βούληση και ομόθυμη έμπρακτης στήριξης της κάθε αρμόδιας Αρχής αλλά και η στήριξη των κατοίκων των περιοχών.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και σε όσους κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. «Όπως εγώ ανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, αλλά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι ίδιοι και οι οικογένειες τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα βίωσε μία εθνική τραγωδία

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή των δηλώσεών του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.

«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε, «είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το «πώς και το γιατί», θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς».

Τίποτε σημείωσε, «δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «την ευθύνη για την τραγωδία που αναλάβαμε την κατανοούμε ως μία προσπάθεια, ως μία μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα. Μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο οικιστικό παρόν, ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος. Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία για να μη χάσουμε ψήφους».

Έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις στο παρελθόν

Υπήρξαν και στο παρελθόν, είπε ο πρωθυπουργός, περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, «όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες».

Δεν θα γίνει ανεκτό το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Έρχονται κατεδαφίσεις 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κτίσματα, είπε, που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν.

Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσθεσε.

Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -τόνισε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

Με προτεραιότητα, όπως σημείωσε, σε εκείνες τις δράσεις, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Μεταξύ των παρεμβάσεων, είπε πως το επόμενο διάστημα «προχωράμε στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης». Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, είπε, θα κατεδαφίζεται.

Θεσπίζεται ακόμη πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης ενώ θα υπάρξει χάραξη γραμμής Αιγιαλού έως το τέλος του έτους.
Επίσης ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι ξεκινά η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες.

Αναλάβαμε την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι

Πέρα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές και οι συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές χρειάζεται και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της κοινωνίας, ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της, είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσο μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική εκτόνωση και υπεκφυγή, αλλά ως μια τεράστια προσπάθεια να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα», σημείωσε.

Πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα «αδελφάκια» του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία».

Ομιλία μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να αναλάβουμε δράση, ώστε να μη ζήσουμε, ποτέ ξανά, μια τέτοια τραγωδία. Δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, όμως μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Μπορούμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος.Η πρόθεσή μας είναι σαφής: Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και –δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- τη ζωή των κατοίκων τους.Ομιλία μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, August 7, 2018