Όλα τα Νέα

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για τις καταστροφές από την θεομηνία

236

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας έγινε συζήτηση για τις καταστροφές σε καλλιέργειες στην περιοχή και εκδόθηκε η ακόλουθη ομόφωνη απόφαση:

 

Η Ιεράπετρα αυτή τη φορά επλήγη από φυσικό φαινόμενο το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες και αγροτική παραγωγή, η οποία είναι η καρδιά της οικονομίας της. Είναι πραγματικότητα πως οι άνεμοι που έπνεαν στο Δήμο μας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε ένταση και διάρκεια. Για πάνω από τρία εικοσιτετράωρα οι άνεμοι σφυροκόπησαν την πόλη μας με ταχύτητα που άγγιξε τα 108 χιλιόμετρα ανά ώρα, με βάση την επίσημη μέτρηση που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός της πόλης μας που βρίσκεται στο κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

Σύμφωνα με τη διεθνή κλίμακα Μποφόρ, ο ανωτέρω άνεμος χαρακτηρίζεται ως Βίαιη / Σφοδρή θύελλα (Violent Storm), που τα φαινόμενα που προκαλεί στην ξηρά έχουν ως εξής: “Πολύ σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Πολλές στέγες υφίστανται μεγάλη ζημιά. Αρκετές ζημιές σε κτίρια, αυτοκίνητα, πάρκα. Έπιπλα και βαριά αντικείμενα εκτός κτιρίων παρασύρονται. Αδύνατη η όρθια στάση. Εκτεταμένες ζημιές στην βλάστηση.»

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως από το 2008 έως και την Παρασκευή 25/01/2018 δεν έχει υπάρξει ισχυρότερος άνεμος. Σε περιοχές του Δήμου όπως το Στόμιο, τα Φέρμα, ο Κουτσουράς και ο Μακρύ Γιαλός, όπου υπάρχει πλήθος από αγροτικές καλλιέργειες οι άνεμοι ήταν και μεγαλύτερης έντασης, σε επίπεδο Τυφώνα (Hurricane-force), με ταχύτητες πάνω από 119 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ζητά από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία τα κατωτέρω:

  • Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομές κοινής ωφέλειας.
  • Να αποζημιωθεί άμεσα η κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή.
  • Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να υπάρξει απαλλαγή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με πάγωμα των υπαρχόντων οφειλών και δανείων όλων των πληγέντων, για χρονικό διάστημα τριών ετών.
  • Να μην υπάρξουν για τους πληγέντες πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.
  • Να αποδεσμευτούν οι ήδη δεσμευμένοι λογαριασμοί των πληγέντων.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πληγέντες, προχωρά στην απαλλαγή τους από όλα τα Δημοτικά τέλη, τροφεία και δίδακτρα, για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Πηγή Anatolh.com