Κι’ όμως! Περάσαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη κακοκαιρία τα τελευταία 60 χρόνια

Η κατανομή των βροχοπτώσεων στη χώρα τον Φεβρουάριο εμφάνισε δύο τελείως διαφορετικά «πρόσωπα».

Εντυπωσιακά υψηλές ήσαν οι μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης στα ανατολικά και στα νότια της Ελλάδας, ενώ αντιθέτως πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα ήσαν τα ύψη βροχής στα δυτικά και στα βόρεια, όπως προκύπτει από την ανάλυση των 330 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ενδεικτικά, στην Πτολεμαΐδα μέσα στον μήνα η βροχή ήταν μηδενική, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην Άρτα έπεσαν μόνο τέσσερα χιλιοστά. Από την άλλη, στο Ασκύφου Χανίων και στην Ασή Γωνιά Χανίων έπεσαν μέσα στον Φεβρουάριο 1.225 χιλιοστά και 1.109 αντίστοιχα, ενώ στη Στενή Ευβοίας 672 χιλιοστά βροχής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των βροχοπτώσεων στην Κρήτη είναι:

Έβρεξε για πολλές ημέρες και μάλιστα διαδοχικές, στα διαστήματα 12-17 και 23-26 του μήνα, οπότε εκδηλώθηκαν και τα πιο έντονα φαινόμενα.

Μεγάλα ποσά βροχής είχαν σημειωθεί και στους προηγούμενους μήνες.

Το Φεβρουάριο, τα ποσά βροχής ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες μηνιαίες τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τις ετήσιες.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων είναι:

Στην κακοκαιρία που επικράτησε την Κρήτη στο διάστημα 23-26 Φεβρουαρίου τα μεγαλύτερα ποσά βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά, (166% της μέσης μηνιαίας τιμής στη Σούδα).

Στις ανατολικές περιοχές καταγράφηκαν μικρότερα ύψη, όμως στην κακοκαιρία 12-17 του μήνα στο Ηράκλειο σημειώθηκαν 112 χιλιοστά και στο Καστέλι 180, τιμές που προσεγγίζουν τις 2πλασιες μέσες τιμές του Φεβρουαρίου.

Στη Σούδα στο διάστημα από 1-26/02 το ύψος έφτασε τα 406 χιλιοστά και είναι 4πλασιο της μέσης μηνιαίας τιμής Φεβρουαρίου.

Η τιμή αυτή είναι η 2η μεγαλύτερη μηνιαία τιμή για όλα τα έτη λειτουργίας του σταθμού από το 1959 μέχρι σήμερα (η πρώτη μεγαλύτερη τιμή, 516 χιλιοστά, καταγράφηκε τον Ιανουάριο 1981).

Επίσης το συνολικό ποσό βροχής Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019 (636 χιλιοστά) είναι όσο πέφτει κατά μέσο όρο σε ένα χρόνο (640 χιλιοστά).

Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χρονιές με χαμηλή βροχόπτωση, τα ετήσια ποσά ήταν μικρότερα από αυτό του τελευταίου διμήνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25/02 καταγράφηκε ημερήσιο ύψος 116 χιλιοστά, τιμή η οποία ξεπερνά τη μέση μηνιαία του Φεβρουαρίου (102 χιλιοστά).

Στο Ηράκλειο από 1-26 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 193 χιλιοστά, ποσό που είναι 3πλασιο της μέσης μηνιαίας τιμής του Φεβρουαρίου, η δε συνολική τιμή Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 είναι το 74% της μέσης ετήσιας.

Στο Καστέλι η βροχή που σημειώθηκε στο διάστημα από 1-26 Φεβρουαρίου (269 χιλιοστά) αποτελεί το 270% της μέσης μηνιαίας τιμής Φεβρουαρίου και το συνολικό ποσό του τελευταίου διμήνου είναι το 72% της μέσης ετήσιας τιμής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.