Όλα τα Νέα

ΚΚΕ :Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

161

Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων καλείται να εξυπηρετεί τις ανάγκες των 170.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χανίων, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο αριθμός των εξυπηρετούμενων υπερδιπλασιάζεται. Μάλιστα, καθώς δεν υπάρχει άλλο Νοσοκομείο στον Νομό, αυτό εφημερεύει καθημερινά. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών τα τελευταία χρόνια έχει πενταπλασιαστεί, λόγω της επιδείνωσης των όρων ζωής των εργαζόμενων, αλλά και λόγω της ελλιπούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό.

Ωστόσο, το Γ.Ν.Χ. αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του, αφού υπάρχουν εκατοντάδες κενά σε ιατρικό νοσηλευτικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό, ακόμη και στις θέσεις που προβλέπει ο υπάρχων ελλιπής οργανισμός του Νοσοκομείου. Άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης είναι οι ουρές των ασθενών, η οριακή κατάσταση για πολλές ειδικότητες, οι πολύμηνες αναμονές για μια εξέταση στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίστα αναμονής σε ειδικότητες όπως το γαστρεντερολογικό φτάνει τα δύο έτη. Επιπλέον, στο ενδοκρινολογικό η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια ώστε πλέον να αδυνατεί να δεχτεί νέους ασθενείς.

Συνέπεια των παραπάνω είναι και η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων που δουλεύουν στην πλειοψηφία τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας και η δυσλειτουργία σε διάφορες κλινικές. Για παράδειγμα ο μέσος όρος σε νοσηλευτικό προσωπικό στη βραδινή βάρδια είναι ένας νοσηλευτής ανά κλινική.

Την τραγική κατάσταση επιδεινώνουν τα προβλήματα που αφορούν την κτιριακή υποδομή και τον τεχνικό εξοπλισμό του ΓΝΧ, ως επιπτώσεις της ελλιπούς ή και μηδαμινής συντήρησής του.

Το ΓΝΧ είναι παράδειγμα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο ΓΝΧ και πιο συγκεκριμένα:
Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και για την άμεση επίλυση των οξυμένων κτιριακών προβλημάτων, ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα.

Ο Βουλευτής

Μανώλης Συντυχάκης