Όλα τα Νέα

Με το κόλπο της βαλίτσας έπεφταν οι μίζες στα έργα του μετρό μεταξύ 2003-2007

Στοιχεία για τις μίζες στα έργα του μετρό έστειλε στην Ελλάδα, η Γερμανία!

307
Πάνω από 370.000 ευρώ φέρεται να δόθηκαν σε πολιτικά κόμματα την περίοδο 2003-2007 για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό.

Το νέο συτό σκάνδαλο προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν οι γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Οι μίζες αγγίζουν συνολικά το ποσό των 370.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό φέρεται να διακινήθηκε μέσα σε βαλίτσες σε κρατικούς αξιωματούχους.

Τα στοιχεία που έφτασαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τη Γερμανική δικαιοσύνη αφορούν σε καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Το κεντρικό πρόσωπο που αναλάμβανε να μοίραζει τις μίζες αναφέρεται στα έγγραφα που έφτασαν από τη Γερμανία με κωδική ονομασία για λόγους ευνόητους!

Την κατάθεση-κατάδοση πάντως έχει κάνει διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Αρχικά τα ποσά μοιράζονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αργότερα τα χρήματα δίνονταν μετρητά. Από χέρι σε χέρι!

Σύμφωνα με την κατάθεση, είχαν «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Παράλληλα, φέρονται να πίεζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, να τους φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων.

Η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία , σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

ParapolitikaKritis με πληροφορίες από τα Parapolitika.gr