Όλα τα Νέα

Η Κρήτη αποχαιρετά ένα κορυφαίο επιστήμονά της. Τον Φώτη Καφάτο.

Ο Φώτης Καφάτος κατάγεται από το Αμάρι Ρεθύμνου και γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Κάποτε είχε πει ότι «η ζωή είναι ένα δώρο χρόνου και ως τέτοια την αντιμετωπίζω». Αυτό το δώρο τέλειωσε για εκείνον σήμερα. Τα δώρα του προς την επιστήμη της Βιολογίας όμως θα συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμη να μελετώνται και είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθούν στον παρόντα χρόνο.

831
Η Κρήτη αποχαιρετά ένα κορυφαίο επιστήμονά της. Τον Φώτη Καφάτο. Έναν από τους μεγαλύτερους Μοριακούς Βιολόγους στην ιστορία της Βιολογίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, νωρίς σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο, σε ηλικία 77 ετών.

Ο Φώτης Καφάτος κατάγεται από το Αμάρι Ρεθύμνου. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Απριλίου 1940. Ο πατέρας του Κώστας, από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου, ήταν γεωπόνος. Έχει έναν αδελφό, τον Μηνά, ο οποίος είναι αστροφυσικός. Φοίτησε στο περίφημο Λύκειο «Κοραής».

Σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1961 και βιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1962. Έλαβε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη βιολογία το 1965. Ήταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, θέση που διατήρησε μέχρι το 1994. Το 1972 μέχρι το 1982 ήταν καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1982 καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 1993, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Την περίοδο 1993-2005 ήταν γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Από το 2005 είναι καθηγητής ανοσογενομικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1982, μέλος της Academia Europaea το 1991. Έχει εκλεγεί ξένο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών το 2002 και της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου το 2003. Το 2007 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος και πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) και μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου. Διατέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2010. Είναι πλέον επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕ.

Πέθανε το πρωτινό της 18 Νοεμβρίου 2017, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Προς τιμή του η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) έχει θεσμοθετήσει το θεσμό “Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία – Φώτης Καφάτος“. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Από το 2018 τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, το τμήμα Επικοινωνίας και Προβολής Έρευνας και Καινοτομίας του οποίου αναλαμβάνει την υποστήριξη και διάχυση της όλης διαδικασίας.

Το Βραβείο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Κρήτη), πρωτεργάτης της ίδρυσης του οποίου ήταν και ο Φώτης Καφάτος.
Το βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια, φέρει την επωνυμία «Φώτης Καφάτος», ως συμβολική τιμή στον διεθνώς καταξιωμένο βιολόγο ερευνητή και δάσκαλο, με εξαιρετική συμβολή τόσο στην ερευνητική πορεία της σύγχρονης βιολογίας, όσο και σε εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά ζητήματα. Τον Καθηγητή που ενέπνευσε γενεές βιολόγων και δημιούργησε στη χώρα μας ένα φυτώριο επερχόμενων γενεών.

Πηγές: