Κρήτη : Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για τις πλημμύρες

Παρέμβαση στον Περιφερειάρχη έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, για το ζήτημα των πρόσφατων πλημμυρών σε Χανιά -στην Κουντούρα και τα χωριά του Πελεκάνου- και των σημερινών στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσαράς, όπου τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί από το χαλάζι οι ελαιοκαλλιέργειες, δρόμοι και λαϊκές περιουσίες πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα σχολεία.

Ζήτησε ενημέρωση για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κρήτης στις πληγείσες περιοχές και έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της ευθύνης της περιφέρειας απέναντι στο λαό της, στους εργαζόμενους για συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό της τα κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
Το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται σε άγνοια ή στα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή. Η ευθύνη ανήκει πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση, καθώς δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η περιφερειακή αρχή. Τα κονδύλια που παρουσιάζει η Περιφέρεια Κρήτης ως αντιπλημμυρικά έργα, πέρα από το ότι είναι ανεπαρκή, αφορούν αποκαταστάσεις από τις περυσινές καταστροφές, χωρίς καμία πρόβλεψη για πρόληψη και αντιπλημμυρική θωράκιση για το μέλλον, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Ο πραγματικός καημός ΕΕ – κυβερνήσεων – τοπικής διοίκησης είναι να χρησιμοποιούν ως άλλοθι την «κλιματική αλλαγή», για να συγκαλύψουν τις ελλείψεις , όπως έγινε και σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, οπότε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης προειδοποίησε για τις συνέπειες της έλλειψης σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας. Στόχος τους είναι να συμβιβαστεί ο λαός με τις ελλείψεις στις υπηρεσίες πρόληψης, πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας, να νιώθει αδύναμος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, να συμβιβάζεται με ένα κράτος «αποτελεσματικό» ή «επιτελικό» σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά επιλεκτικά ανοργάνωτο και αναποτελεσματικό σε υποδομές και μέσα που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, που αφορούν έργα που είναι αναγκαία για τον λαό, αλλά δεν επιλέγονται γιατί δεν ενδιαφέρουν το κεφάλαιο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγρότες, στους κατοίκους των δήμων της Κρήτης, που για άλλη μια φορά πλήγηκαν, βάζοντας ως προτεραιότητα να αποζημιωθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό οι αγρότες για τις ζημιές στα θερμοκήπια και στις ελαιοκαλλιέργειες, να ληφθούν μέτρα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Κρήτη.