Κρήτη : Στ. Αρναουτάκης: «Στόχος μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που ορίζει το μέλλον της και θα είναι αναπτυξιακός φάρος στη Μεσόγειο»

Απολογισμός Περιφερειάρχη Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το 2019

Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που συνομιλεί ισότιμα με τις περιφέρειες του κόσμου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ορίζει η ίδια το μέλλον της», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τον απολογισμό έργου για την περασμένη χρονιά που συνεχίζεται κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συνεργασία για την Κρήτη του 2030

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «με κοινή βούληση και στράτευση, με τη στενή και ειλικρινή συνεργασία με όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τα στε-λέχη της Περιφέρειας, με τους θεσμικούς μας εταίρους, αλλά πάνω από με έντιμη δια-χείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου. Το χρέος μας είναι μεγάλο. Η ευθύνη μας ακόμα μεγαλύτερη, αυτή την ευθύνη αγαπάμε γι’ αυτό όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη του 2030».
Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς μιλώντας για ιεραρχική προτεραιότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης αποβλήτων, όπου πρώτη σε όλη την Ελλάδα η Κρήτη υλοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, έχοντας εξασφαλίσει σήμε-ρα δημόσια χρηματοδότηση στο 100% σε όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Οδικό δίκτυο

Για το οδικό δίκτυο της Κρήτης τόνισε πως εξασφαλίστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτή-σεις για την οδική ασφάλεια όπως τα 35 εκ. ευρώ του έργου που θα ξεκινήσει φέτος για τα 452 σημεία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
«Τονίζουμε, όμως, πως δεν θα σταματήσουμε ούτε μέρα την προσπάθεια και την πίεση μέχρι να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας από τη Σητεία μέχρι την Κίσ-σαμο. Μέχρι να δούμε να ολοκληρώνονται οι κάθετοι άξονες της Κρήτης, μέχρι να ο-λοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι», υπογράμμισε.

Ζημιές

Παράλληλα, μίλησε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 247.900.118,75 € εκ των οποίων έχουν συντελεστεί ήδη πληρωμές συνολικού ύψους 94.726.616,66 €.
Σημείωσε δε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εντάχθηκαν έργα 330 εκ. από τα οποία τα 231 αφορούν στο Ε-ΤΠΑ και 99 αφορούν στο ΕΚΤ, προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 76% του προγράμματος. Αλλά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσε-ων (ΠΔΕ) Περιφέρειας Κρήτης εντάχθηκαν 79 νέα έργα/μελέτες συνολικού προϋπο-λογισμού 492.599.560,90 €.

Τα σχόλια είναι κλειστά.