Όλα τα Νέα

Κρήτη: Στο έλεος του σκαθαριού οι …. φοίνικες!

290

Στο έλεος του κόκκινου σκαθαριού έχουν αφήσει οι Υπηρεσίες της Κρήτης τους φοίνικες του νησιού, με τις… ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Οκτωβρίου 2018, σταμάτησε η καραντίνα για το σκαθάρι, με τη δικαιολογία ότι από τις ετήσιες έρευνες που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με αυτή την οδηγία, ο εν λόγω οργανισμός έχει ήδη εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της απειλούμενης περιοχής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσής του, στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ε.Ε.

Μια οδηγία, την οποία ακολουθούν οι τοπικές Υπηρεσίες του νησιού, από τη στιγμή που τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν έλαβαν κάποια απόφαση για τη συνέχιση της μάχης εναντίον του σκαθαριού, κατά παρέκκλιση
της οδηγίας της ΕΕ.

Έτσι, όπως αποκάλυψε πρώτο το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη, τουλάχιστον ένας φοίνικας του Θεόφραστου, έχει καταστραφεί από το σκαθάρι, ενώ μέχρι πρότινος, αυτό που λεγόταν κατά κανόνα, ήταν ότι το συγκεκριμένο είδος δεν συμπεριλαμβάνεται στο… διατροφολόγιο του σκαθαριού.

Την καταγγελία είχε κάνει ο κ. Νίκος Τρουλινός ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην καλλιέργεια φοινίκων, έχοντας δίπλα από το Βάι, φυτώριο με 50.000 φοίνικες, εντόπισε ο ίδιος φοίνικα του Θεόφραστου, που είναι πλήρως κατεστραμμένος από το κόκκινο σκαθάρι!

Όμως όπως τονιζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό δεν διασφάλιζε τους πληθυσμούς του φοίνικα του Θεόφραστου. Και δυστυχώς φαίνεται οτι επιβεβαιώνονται οι φόβοι. Ήδη έχει εντοπιστεί ένας φοίνικας μεγάλης ηλικίας μάλιστα, κατεστραμμένος, μέσα στο Παλαίκαστρο Σητείας.

Το θέμα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, με το Υπουργείο να καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της συνέχισης της προσπάθειας προστασίας του φοινικοδάσους στο Βάι, αλλά και των πληθυσμών των φοινίκων σε όλη την Κρήτη.

Να δοθούν οδηγίες για να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο πριν αφανιστεί το φοινικόδασος στο Βάι, στην Αγία Ρουμέλη, αλλά και όλοι οι φοίνικες στο νησί.

Ανδρέας Κριτσωτάκης // ekriti