Μανώλης Ραπτάκης- Εκλογές στον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Γιατί πρέπει να ψηφίσουν όλα τα μέλη

“Εκλογές στον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Γιατί πρέπει να ψηφίσουν όλα τα μέλη
Γιατί είμαι υποψήφιος
Τι πρέπει να γίνει άμεσα την επόμενη μέρα.

Πρέπει να ψηφίσουν όλα τα μέλη γιατί ο Εθνικός μας Σύλλογος αλλάζει σελίδα. Μπαίνει σε μια νέα εποχή με τους εθελοντές στο κέντρο του και ανοικτός στην κοινωνία. Μόνο η μαζική συμμετοχή των μελών στις αρχαιρεσίες θα εξασφαλίσει ηγεσίες σε κεντρικό επίπεδο αλλά και στα περιφερειακά τμήματα που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν με αξιοπιστία και ευρεία συμμετοχή τη νέα πορεία. Έτσι θα έχουμε έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εθελοντοκεντρικό ανοικτό στη κοινωνία με σύμμαχο τη κοινωνία.

Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι πληρώ τις τρεις βασικές προυποθέσεις για να είναι ένα μέλος υποψήφιος. Αυτές είναι: Πρώτον αγάπη και σεβασμός για τον Ερυθρό Σταυρό, δεύτερον να έχει μια δυνατή ερυθροσταυρική πορεία με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και τρίτον να διαθέτει τα προσόντα για να μπορεί να βοηθήσει στην ανόρθωση του συλλόγου. Η αξιοπρεπής στάση που είχα τα τέσσερα χρόνια της άκυρης, παράτυπης και παράνομης διαγραφής μου την περίοδο που το κίνημα ταλανιζόταν από έριδες και συγκρούσεις αποδεικνύει την αγάπη μου για τον Ερυθρό Σταυρό.

Η συμμετοχή μου σε όλες τις δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού από το 2005 που εντάχθηκα σε αυτόν μέχρι σήμερα, δράσεις, εκπαιδεύσεις, διοίκηση, αποδεικνύουν ότι σεβάστηκα τις θεμελιώδεις αρχές του και λειτουργούσα πάντοτε με πυξίδα αυτές τις αρχές. Και όσον αφορά τη τρίτη, η δραστηριότητα μου, σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο και σε επιστημονική δράση με τη συμμετοχή μου σε εκατοντάδες επιστημονικές εκδηλώσεις με δεκάδες επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η συμμετοχή μου σε συλλόγους πολιτισμού, κοινωνικής δράσης και ευρείας εθελοντικής προσφοράς πέρα από τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού μου εξασφαλίζουν τα προσόντα και τη δυνατότητα να μπορώ να ισχυριστώ ότι μπορώ να βοηθήσω αποτελεσματικά στην πρόοδο του Εθνικού μας Συλλόγου στη νέα εποχή που ξεκινά με την ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων στις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Η επόμενη μέρα είναι σχεδόν μπροστά μας. Τι πρέπει να γίνει ώστε ο σύλλογος να μπορέσει ταχύτατα να μπει σε εποχή κανονικότητας και ανάπτυξης; Μετά μάλιστα από μια πορεία παρακμής, έντονων εσωτερικών αντιδράσεων και συγκρούσεων, με γενικευμένη πικρία και απογοήτευση στους εθελοντές του;

Πρέπει η ανάπτυξη του συλλόγου να βασιστεί σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Τουλάχιστον άμεσα. Στη πορεία είναι απολύτως λογικό ότι θα αλλάζουν οι προτεραιότητες αλλά και οι δυνατότητες.

Πυλώνας πρώτος. Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και ρυθμίσεων που προβλέπονται από το νέο καταστατικό προκειμένου να επιτύχουμε πλήρη ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ζούμε μια κατάσταση απομάκρυνσης από τον Διεθνή Σύλλογο, με απουσία από τα όργανα του. Ελλείψεις και κενά στη διοίκηση. Ανεπαρκείς δομές. Σχεδόν παντελής έλλειψη εσωτερικών κανονισμών και κανονισμών λειτουργίας. Δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις.

Ταχύτατα λοιπόν με σχεδιασμένα σαφή βήματα, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα δράσης, οφείλουμε να επαναφέρουμε την ανεξαρτησία του Εθνικού Συλλόγου καθιστώντας τον παράλληλα ισότιμο στα όργανα του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας και διεκδικώντας τα δικαιώματα μας. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει να είναι έτοιμος και να συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στην 33η Διεθνή Διάσκεψη Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στη Γενεύη. Μια διάσκεψη στην οποία θα χαραχτεί η αυριανή πολιτική του κινήματος. Η ισότιμη παρουσία μας εκεί θα αποτελέσει την οριστική απάντηση ότι η νέα εποχή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό άρχισε. Πλήρης ανασυγκρότηση, οργανωτική, διοικητική, επιχειρησιακή. Εσωτερικοί κανονισμοί. Αναδιοργάνωση τομέων. Εφαρμογή του θεσμού του Γενικού Διοικητικού Διευθυντή.

Πυλώνας δεύτερος. Θα βασιστεί εν πολλοίς και είναι προέκταση του πρώτου. Ο Ερυθρός Σταυρός οφείλει να αποδείξει τον εθελοντοκεντρικό του χαρακτήρα. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια τα μεγάλα θύματα της εσωτερικής κρίσης του κινήματος ήταν οι εθελοντές του. Πικράθηκαν, παραγκωνίστηκαν, υποτιμήθηκαν, προσβλήθηκαν, ταπεινώθηκαν. Εθελοντές όμως που αποδείχτηκαν βράχοι αντοχής και απίστευτης ανοχής, καρτερικότητας και υπομονής. Αρχής γενομένης από την συμμετοχή των εθελοντών στα όργανα διοίκησης με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πρέπει να εδραιωθεί η δύναμη του κάθε εθελοντή.

Οι εθελοντές όλα αυτά τα χρόνια πρόσφεραν με αξιοπρέπεια όπου υπάρχει ανάγκη πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος. Ήταν τόσο αξιοπρεπείς και αποτελεσματικοί που στην ουσία η κοινωνία δεν αντιλήφθηκε την παρακμή του κινήματος. Τώρα λοιπόν οφείλουμε να καταστήσουμε τον Εθελοντή το κέντρο του κινήματος.

Οφείλουμε να προκαλέσουμε ένα γενικό συναγερμό επιστροφής και επαναδραστηριοποίησης των εθελοντών που έχουν απομακρυνθεί. Παράλληλα με την θέσπιση των αυστηρών κανόνων λειτουργίας του κινήματος που θα εξασφαλίσει η ανασυγκρότηση του οργανισμού, θα μεταδοθεί πνεύμα εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης.

Πυλώνας τρίτος. Προέκταση του πρώτου και του δεύτερου. Η κοινωνία. Δυστυχώς η κοινωνία έχει αποστασιοποιηθεί και έχει αισθήματα καχυποψίας ή και απέχθειας εξ αιτίας όλων των φαινομένων της παρακμής και κακοδιοίκησης που συχνά πυκνά παρουσιαζόταν στα ΜΜΕ. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει να ανοιχτεί στη κοινωνία και να καταστήσει την κοινωνία παράλληλα τον ισχυρότερο αρωγό της. Ερυθρός Σταυρός υπάρχει όπου οι κοινωνίες τον χρειάζονται και τον στηρίζουν.

Έγινε το πρώτο βήμα με την δυνατότητα που έχει δοθεί στο κάθε πολίτη να γίνει μέλος του κινήματος και να μπορεί να συμμετέχει και να συναποφασίζει. Όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για ευρείες συνεργασίες που θα εξασφαλίζουν υγιή και διάφανη χρηματοδότηση μέσα από κρατικές και ιδιωτικές δομές. Δημιουργούνται προγράμματα, μνημόνια συνεργασίας ποικίλης κλίμακας, διαρκείς συνεργασίες.

Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής μας. Η κοινωνία πρέπει να είναι ενεργό μέλος του ερυθροσταυρικού κινήματος. Πάντοτε όμως με απολύτως αυστηρή τήρηση χωρίς έστω και την ελάχιστη παρέκκλιση από τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος.

Αγαπητοί ερυθροσταυρίτες και μέλη του κινήματος, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 γίνεται η αρχή για τη νέα πορεία. Αν όμως δεν προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κινήματος δεν θα έχουμε επιτύχει τίποτα. Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την συγκρότηση σε σώμα των οργάνων των διοικητικών Συμβουλίων στα περιφερειακά τμήματα και στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Βασική προυπόθεση για να πάμε μπροστά είναι ο σεβασμός του εκλογικού αποτελέσματος και η στήριξη των οργάνων. Αυτό έχει κυρίως σημασία για το ΚΔΣ. Αναγκαστικά θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος, Άπαντες μπορεί να έχουν την φιλοδοξία να ηγηθούν στο κίνημα και να γίνουν πρόεδροι. Όμως μόνο ένας θα γίνει. Οφείλουν λοιπόν όσοι εκλεγούν μέλη στο νέο ΚΔΣ να συνεργαστούν και να στηρίξουν όποιον εκλεγεί Πρόεδρος.

Πάντα βέβαια με την προυπόθεση ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα λειτουργεί με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας σεβόμενος ευλαβικά τα στο καταστατικό προβλεπόμενα και τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι εσωτερικές έριδες οφείλουν να τελειώσουν με τη σύγκλειση των οργάνων. Άλλωστε το γνωρίζουμε όλοι μας ότι η θέση του προέδρου στον σημερινό Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό είναι μια ηλεκτρική καρέκλα μονίμως σε λειτουργία χορήγησης ηλεκτροσόκ.

Συνεπώς οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις τελειώνουν το βράδυ της Κυριακής.
Με αυτές τι σκέψεις μου σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής της 31ης Μαρτίου.

Αν πιστεύετε ότι αξίζω τη ψήφο σας θα ήταν τιμή για μένα να μου δώσετε ένα σταυρό από τους εικοσιένα που μπορείτε να δώσετε.

Εθελοντικά και Ερυθροσταυρικά, όλοι Μαζί στη Νέα Εποχή για το κίνημα.

Μανώλης Ραπτάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εθελοντής Σαμαρείτης Διασώστης
Υποψήφιος για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο”

Τα σχόλια είναι κλειστά.