Μανούσος Μανουσογιάννης : Δημοτικά τέλη ,ξιφομαχίες με χάρτινα σπαθιά

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: ΞΙΦΟΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί 8 ώρες οι κ Νίνος και Μαρινάκης διαγκωνίζονταν επί παντός επιστητού. Για να φανεί στο τέλος πως, σε ένα σύνολο14-15 εκατ. αντιλαϊκών δημοτικών φόρων και τελών, η μόνη τους διαφορά ήταν μόλις 0,05 ευρώ σε ένα συντελεστή!!! Από την αρχή εξ άλλου έγινε πρόθυμα αποδεκτό από τη δημοτική αρχή και το μεγαλύτερο μέρος της πρότασης των «ενεργών πολιτών» του κ Βουρβαχάκη, αφού δεν ξέφευγε από την λογική να πληρώνουν οι φτωχοί για τους ακόμα πιο φτωχούς, αρκεί να μην θίγονται τα εξοργιστικά προνόμια της τάξης που μας διαφεντεύει.

Παρ’ όλες τις απειροελάχιστες διαφωνίες τους στήθηκαν τα βαρετά καβγαδάκια, φτυστή επανάληψη των «ξιφομαχιών με χάρτινα σπαθιά» του κ Μαρινάκη με τον κ Βλαστό, εκπρόσωπο τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε προοιώνιζαν την σημερινή τους συμπόρευση, αφού οι πραγματικές τους διαφορές ήταν ανάλογες των…0,05 ευρώ.
Δεν χρειάζεται λοιπόν υψηλό IQ για να καταλάβει κανείς πως με τις μανούβρες αυτές επιχειρούσαν να «σκεπάσουν» τη ενοχλητική για όλους τους θέση της ΛΑΪΛΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Θέση που έλεγε πως ύστερα από 20 χρόνια αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στους Δήμους, έχουν κάνει καθεστώς τη λεηλασία του λαού. Ο λαός πληρώνει το 94% των κρατικών εσόδων ενώ τα κέρδη των κολοσσών μόλις το 6%. Ότι αυτοί ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση των δήμων, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους. Ότι η τοπική φορολογία του λαού, η ανταποδοτικότητά τους δεν υπηρετεί κανένα άλλο σκοπό από την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για να απελευθερώνονται κρατικοί πόροι για τα ισχυρά συμφέροντα και τους δανειστές τους.

Κανείς τους δεν θυμήθηκε πως από τα σχεδόν 20 εκατ των τακτικών εσόδων του δημοτικού Π/Υ το 2018, οι δημότες υποχρεώθηκαν να καταβάλουν τα 13 και το κράτος μόλις τα 7 εκ. Πως το 2019 είναι η χρονιά, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που οι δημότες πληρώσουν τον κύριο όγκο και των επενδυτικών δαπανών. Από τα 5,4 εκ επενδ. δαπάνες στο 9μηνο η κρατική και ενωσιακή χρηματοδότηση είναι μόλις 2,2 εκ και τα 3,2 από τις άδειες τσέπες μας.
Τσιμουδιά για το ότι η δημοτική, είναι έμμεση, η πιο αντιλαϊκή μορφή φορολογίας. Δεν είναι ανάλογη με το εισόδημα και την φοροδοτική ικανότητα αλλά με βάση το κεφάλι, τα τετραγωνικά κλπ. Η βίλα του μεγαλοεπιχειρηματία έχει τον ίδιο συντελεστή με το χαμόσπιτο του άνεργου, του συνταξιούχου κλπ. Να γιατί οι δικές μας διεκδικήσεις είχαν αφετηρία να δώσουν ανάσες ανακούφισης στο εργαζόμενο τον μικροεπαγγελματία κλπ. Να πληρώσουν τα ισχυρά συμφέροντα. Γιατί είναι αλληλένδετες με τον αγώνα για πλήρη κατάργηση της τοπικής φορολογίας, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας κλπ, Όσο κι αν τα βαφτίζουν ουτοπίες, εμείς δεν παραιτούμαστε από αυτά. Μόνο έτσι θα σταθεροποιηθούν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του λαού μας. Αναμφίβολα απαιτούνται βαθιές ρήξεις και ανατροπές αλλά το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη.

Στην καθαριότητα που αντιπροσωπεύει περί το 40% των «ίδιων εσόδων» του δήμου, για πρώτη φορά είχαμε μια αποτύπωση των τετραγ. μέτρων ανά κατηγορία. Υπολογίσαμε όλοι τι πληρώνει κάθε κατηγορία στο σύνολο των μέχρι στιγμής 6 εκατ. ευρώ της καθαριότητας. Έκρυψαν όμως τους υπολογισμούς τους γιατί έβγαιναν σκληρές αλήθειες. Μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε πίνακα που τις έβγαζε φόρα παρτίδα.

Αποκαλύψαμε λοιπόν πως τα ξενοδοχεία, η «ατμομηχανή», η «βαριά βιομηχανία», ο τομέας που σύμφωνα με τις μετρήσεις παράγει το 40% του ετήσιου όγκου των σκουπιδιών, που συνεχώς απαιτεί όλο και πιο αναβαθμισμένες και κοστοβόρες υπηρεσίες για να αυξάνει τους πελάτες του, πληρώνει μόλις 922 χιλ (το 15%) των 6 εκ ετήσιων εσόδων καθαριότητας. Αν υπολογίσουμε τα πραγματικά κι όχι τα πλασματικά τετραγωνικά, η μέση επιβάρυνσή τους ανά τετρ. μετ. είναι μόλις 1,59 ευρώ, όταν ο γενικός επαγγελματικός συντελεστής είναι 3,64 ευρώ!!! Τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δεν πληρώνουν αυτοί τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και κυρίως στην κατοικία. Στην κατοικία που είναι το μεγάλο υποζύγιο αφού επιβαρύνεται με το 43,63% του συνολικού ποσού της καθαριότητας. Μεγάλες αδικίες υπάρχουν όμως και στο εσωτερικό της άλλης μεγάλης κατηγορίας που αφορά το εμπόριο, τις παραγωγικές μονάδες κλπ και καταβάλει το 38,5% του συνόλου. Κι αδικία εδώ είναι στο γεγονός ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικές αλυσίδες με την τεράστια παραγωγή σκουπιδιών έχουν τον ίδιο συντελεστή με τα μικρομάγαζα, που και ασφυκτιούν από τον άνισο ανταγωνισμό και προφανώς ελάχιστα σκουπίδια παράγουν. Ότι μια μεγάλη παραγωγική μονάδα 10.000 τετρ. μετ. πληρώνει 0,935 ευρώ ανα τ.μ. και μια μικρή κάτω των 1.000 τμ πληρώνει 1,70 ευρώ στο τ. μ.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είχαν στόχο να αντιμετωπιστούν αυτές οι βαθιά ταξικές τους επιλογές. Να αυξηθούν τα τέλη στα ξενοδοχεία αλλά κάνοντας διάκριση ανάμεσα στα μεγάλα και πολυτελή 4 και 5 αστέρων, στα μεσαία και στα πιο μικρά που δεν προτείναμε αλλαγές. Να αυξηθούν επίσης τα τέλη των μεγάλων πολυκαταστημάτων κλπ και να ελαφρυνθούν τα μικρομάγαζα. Τη σημαντική μείωση των συντελεστών της κατοικίας, ώστε η επιβάρυνσή της να περιοριστεί το πολύ στο 36% των εσόδων.

Όλοι μαζί τις προσπέρασαν χωρίς καμιά επιχειρηματολογία. Χωρίς κανείς τους ευθέως να ισχυριστεί ότι η σημερινή κατανομή είναι δίκαιη. Η «κινδυνολογία» του δημάρχου, ότι οι ξενοδόχοι έχουν, λέει, την δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτική διαχείριση, λες και δεν ξέρει ότι θα τους κοστίζει ο κούκος αηδόνι, επικαλούνταν έναν κενό περιεχομένου «εκβιασμό». Η αναφορά όμως αυτή ήταν έμμεση αλλά σαφής παραδοχή της προνομιακής μεταχείρισης που μέχρι σήμερα τους επιφυλάσσει.

Είναι φανερό πως αυτά τα προνόμια των λίγων θα τα προστατεύουν όλοι τους ως κόρη οφθαλμού γιατί η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι για τους λίγους με υποζύγια τους πολλούς. Κι αυτό θα αλλάξει μόνο όταν αυτοί οι πολλοί αρχίσουν πιο αποφασιστικά να σηκώνουν κεφάλι, να αλλάζουν τους συσχετισμούς, να διεκδικούν τη ζωή που τους στερούν.

Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
Εκλεγμένος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΥΓ Σε ένα σημείωμα σαν αυτό δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν όλα τα στοιχεία και οι αναλυτικές προτάσεις μας και για την καθαριότητα και για τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη και φόρους καθώς και οι θέσεις μας για το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων του 2020. Επειδή όμως οι δημότες πρέπει να ξέρουν και να ελέγχουν την κάθε παράταξη, μπορούν με ένα κλικ, να ενημερωθούν αναλυτικά στο https://laikisyspeirosi-reth.blogspot.com/