Μανούσος Μανουσογιάννης για β’ γύρο εκλογών

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ Β΄ΚΥΡΙΑΚΗ

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Ρεθύμνης θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό μας αλλά και αυτούς που έδωσαν δίπλα μας την μάχη των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι με την ψήφο τους στη «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιστάθηκαν στα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα και στα αναχώματα των εκφραστών της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που κατά γράμμα υλοποιείται και στο δήμο Ρεθύμνης.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε αυτούς που κατάφεραν για πρώτη φορά να απεγκλωβιστούν από τα διλήμματα αυτά.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με πρωταγωνιστές τους κ Μαρινάκη και Νίνο και χρήσιμους κομπάρσους τους κ Κρεβεζάκη και Βουρβαχάκη κορυφώθηκαν και κυριάρχησαν οι γνωστές κοκορομαχίες, τα γνωστά εκβιαστικά δίπολα, οι εκατέρωθεν κινδυνολογίες και προσωπικές αιχμές. Έτσι συγκάλυπταν την πλήρη προγραμματική τους ταύτιση στην περικοπή των κρατικών πόρων, την τοπική φορολογία, την εγκατάλειψη έργων και υποδομών, που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, στην προικοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, το ξεχαρβάλωμα των δημοτικών υπηρεσιών και το πάρτι των εργολάβων.

Αυτά τα ζητήματα «κλειδιά» έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και είχαν σημαντική απήχηση αλλά τελικά δεν εκφράστηκαν στον βαθμό που θα έπρεπε στο τελικό αποτέλεσμα. Με τα ψευτοδιλήμματα, τις κοκορομαχίες και τα προσωπικά αλισβερίσια κατάφεραν να ανακόψουν την δυναμική της. Συνεχίσουν να εγκλωβίζουν τους πολλούς σε μια πολιτική που όλο και πιο ξεδιάντροπα υπηρετεί τους λίγους.

Αν ο λαός μας θέλει να ανακόψει επιτέλους την μιζέρια, που του επιβάλλουν θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει πιο απαιτητικός από τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν μπορεί να πέφτει πάντα στις ίδιες παγίδες. Από τη μια τα δίπολα με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική κι απ’ την άλλη τα αναχώματα των δήθεν ανεξάρτητων σχημάτων με τις προσωπικές στρατηγικές που αποκλειστικό σκοπό έχουν η όποια διαμαρτυρία και ριζοσπαστικοποίηση να επιστρέφει από άλλη πόρτα στο μαντρί της αντιλαϊκής στρατηγικής.

Ο συσχετισμός που διαμορφώθηκε με την εκλογή των δημοτικών συμβούλων την πρώτη Κυριακή είναι εξ ίσου αρνητικός για τον λαό με τον προηγούμενο. Τόσο ο πόλος περί τον κ Μαρινάκη, που πολύ πριν την δήλωση Κρεβετζάκη είχε την εξόφθαλμη στήριξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πόλος του κ Νίνου, που έχει προνομιακή σχέση με την εκλογική βάση του κ Βουρβαχάκη, έχουν την ίδια στρατηγική αντίληψη για τον δήμο. Μπορούν επομένως να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος την Κυριακή.

Να αναδιατάσσονται τα πρόσωπα και οι πολιτικές δυνάμεις των μεγάλων συμφερόντων αλλά η πολιτική της λεηλασίας του λαού και των δικαιωμάτων του να μένει σταθερή. Δεν πάνε εξ άλλου πολλά χρόνια από τότε που οι κοκορομαχίες ανάμεσα στον κ Βλαστό και τον κ Μαρινάκη προοιώνιζαν την σημερινή τους σύμπλευση. Πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί πως όχι μόνο ακυβερνησία δεν έφερε ο Κλεισθένης αλλά αντίθετα άνοιξε δρόμους πολλαπλής εφαρμογής της ίδιας πολιτικής.

Η θέση μας για το β’ γύρο είναι καθαρή. Τα κριτήρια δεν αλλάζουν από Κυριακή σε Κυριακή. Σ’ αυτές τις δυνάμεις, που καταγγέλλουμε ότι έχουν γραμμή τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, στέρησης και εμπορευματοποίησης των δικαιωμάτων του λαού, δεν μπορούμε την δεύτερη Κυριακή να «ανακαλύψουμε» φιλολαϊκές θέσεις. Με τα ίδια κριτήρια που καλέσαμε το λαό να ψηφίσει την πρώτη Κυριακή, με τα ίδια κριτήρια του λέμε πως η ψήφος για τη Β’ Κυριακή πρέπει να είναι το λευκό – άκυρο κλπ.

Τη Δευτέρα τα μπιλιετάκια θα του έρχονται βροχή, θα στερείται όλα αυτά, που μάθαμε πως είναι δικαιώματα και τώρα μας τα κάνουν εμπορεύματα. Θα συνεχίσουν οι δημοτικές κατασχέσεις, οι δεσμεύσεις ΑΦΜ σε φτωχές λαϊκές οικογένειες. Η δημαρχιακή υπογραφή τους είτε βαφτίζεται «προοδευτική» είτε βαφτίζεται «συντηρητική» στο περιεχόμενό της θα είναι βαθιά αντιλαϊκή. Μόνο με αυτή τη στάση θα μπορούμε να αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά. Θα είμαστε το «μάτι», το «αυτί» και η «φωνή» του εργαζόμενου λαού μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Το γεγονός μάλιστα ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλο το νομό έχει πλέον 5 από 2 δημοτικούς συμβούλους, δημιουργεί προϋποθέσεις αυτή η «φωνή» να γενικευτεί.

Κι επειδή εμείς κάναμε καθαρό πώς οι δημοτικές εκλογές είναι και παραείναι πολιτικές. Πως το «τοπικό» είναι άρρηκτα δεμένο με το γενικό, καλούμε τους εργαζόμενους να βρεθούμε πανέτοιμοι μπροστά στις εθνικές εκλογές, που έχουμε μπροστά μας. Να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης, της αντίστασης του εργαζόμενου λαού μας. Να μην πέσει ξανά στις ίδιες παγίδες. Στο κάτω κάτω είναι και θέμα αυτοσεβασμού.

Μ. Μανουσογιάννης
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στο δήμο Ρεθύμνης

Τα σχόλια είναι κλειστά.