Όλα τα Νέα

Μαξίμου για Σκοπιανό: Προηγούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις

256
Με διαρροές από τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστή η συζήτηση για ένα όνομα της FYROM που έπεσε στο τραπέζι και αυτό είναι το «Ilidenska Republika Makedonija».

Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει την πρόταση αλλά και να ζητάει διευκρινίσεις από την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα ένα τέτοιο όνομα διότι κρύβει αλυτρωτικές τάσεις και θα είναι δεινή διπλωματική ήττα για τη χώρα.

H εξέγερση του Ίλιντεν είναι εθνική εορτή στα Σκόπια, εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις, αποδέχεται την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και έχει όλα όσα η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφύγει. Είναι δε σίγουρο ότι θα φέρει και αντιδράσεις στη Βουλγαρία.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και τοποθετεί σε δεύτερο πλάνο το ονοματολογικό:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτουν:

«Η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι:
  • Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
  • Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).