Με επιτυχία οι συσκέψεις της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου για το Ασφαλιστικό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συσκέψεις της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου για το Ασφαλιστικό στις συνοικίες της Ν. Αλικαρνασσού και του Μασταμπά, δίνοντας συνέχεια στην πλατιά πολιτική εξόρμηση με θέμα: «Η νέα αντιλαϊκή επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στη σύσκεψη στη Ν. Αλικαρνασσό την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ένα επιμέρους μέτωπο, αφορά συνολικά τη ζωή των εργατών, των αγροτών, των ελευθεροεπαγγελματιών, όλου του εργαζόμενου λαού. Ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να τον βελτιώσει, για να παραδοθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων «επενδυτών της κεφαλαιαγοράς», για να απαλλαγούν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και τη διαμόρφωση ενός Ασφαλιστικού στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας μυριστεί ισχυρό πεδίο κερδοφορίας, έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, των πάσης φύσεως εμπόρων της Υγείας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το έγκλημα που ετοιμάζουν. Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις, θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της ανέχειας.
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Δεν χαρίστηκε, δεν δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους. Ήταν προϊόν πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χώρας. Για το ΚΚΕ το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ταξικό, πολιτικό, καθώς φανερώνονται ακόμα πιο καθαρά τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η σημερινή πάλη και οι καθημερινοί αγώνες εντάσσονται στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι πρωταγωνιστής και παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος. Αυτό απαιτεί ο λαός να έρθει σε συνεπή αντιπαράθεση και σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.
Η Κοινωνική Ασφάλιση θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του συνταξιούχου και εργαζόμενου, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο είτε στην αυτοαπασχόληση στις πόλεις και την ύπαιθρο, στην αγροτική εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Κανένας άνθρωπος να μη βρίσκεται για οποιονδήποτε λόγο εκτός του πλέγματος προστασίας.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρίνουν τις ανάγκες τους, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία τους μετά τον εργάσιμο βίο με όρους και κανόνες προηγούμενων δεκαετιών. Η πάλη τους επιβάλλεται να κινείται μπροστά, να παίρνει υπόψη της τις νέες συνθήκες, τις σύγχρονες ανάγκες.
Καμία ανοχή να μη δείξει ο λαός μας στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Η ασφάλιση, η πρόνοια, η υγεία, η παιδεία, δεν είναι ατομική υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς. Είναι κοινωνικά δικαιώματα. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχυθούν ακόμα παραπέρα οι αγωνιστικές διεργασίες παντού. Συναγερμός να σημάνει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας.»

Στη σύσκεψη στο Μασταμπά την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Αντρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά:
«Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με την αυθαίρετη συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, και η στάση ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων αφαιρούν και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που παρουσιάζουν την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας και το ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μέσα από αυτό το αλισβερίσι, προετοιμάζεται η συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που θα περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση και θα οξύνει τις αντιθέσεις που πληρώνουν ακριβά οι λαοί. Ταυτόχρονα καταρρέει το αφήγημα της παρέμβασης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Η απάντηση του λαού επιβάλλεται να είναι αποφασιστική. Τα προβλήματα τα προκαλούν ο καπιταλισμός, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τα υπηρετούν. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και αυτή η δύναμη μπορεί να απελευθερωθεί στο δρόμο του αγώνα για να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να φύγει η χώρα από τον εγκληματικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, να αποδεσμευτεί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.»

Το Γραφείο Τύπου