Μία εβδομάδα στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης

Στα μπλόκα τα οποία έχουν στηθεί στην Κρήτη, συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες του νησιού, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα σε Μεγάλα Χωράφια, Ανώγεια, Μάντρες και Πραιτώρια, καθώς αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας προειδοποιητικά τους κόμβους.

Οι αγρότες της Κρήτης στηρίζουν την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια, μετά την ομόφωνη απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ταυτόχρονο πανελλαδικό κλείσιμο εθνικών δρόμων.

Οι αγρότες ζητούν:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρει:

Παραμένουμε για 7η μέρα στο μπλόκο του αγώνα στα Μεγάλα Χωράφια, ενάντια στο ξεκλήρισμα μας

Οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

Στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι αλληλεγγύης ενώ διαβάστηκαν κείμενα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες από εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων. Στο μπλόκο παρευρέθηκαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Βουρλάκης υποψήφιος στο δήμο Χανίων, Νικήτας Μελισσάκης υποψήφιος στο δήμο Αποκορώνου, Δημήτρης Ανθούσης υποψήφιος στο δήμο Πλατανιά, Γιώργος Φραγκιουδάκης υποψήφιος στο δήμο Κισσάμου και Γιώργος Γεωργιλάκης στο δήμο Σελίνου.

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ταυτόχρονο ενιαίο πανελλαδικό κλείσιμο κεντρικών εθνικών δρόμων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων που ήδη υπάρχουν σε όλη τη χώρα, αλλά και να στηθούν νέα μπλόκα ενώ παράλληλα θα ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Αύριο Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 4μμ θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΣΝΧ στο μπλόκο για να αποφασίσει τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμηνύουμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.