Όλα τα Νέα

Μυλος οι ΑΝΕΛ : Την παραίτησή του υπέβαλε ο Παναγιώτης Σγουρίδης

Ο Πάνος Καμμένος είχε αδειάσει τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «θεωρίες φαντασίας» σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίο

222

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Παναγιώτης Σγουρίδης μετά την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου με την οποία τον «άδειασε», κάνοντας λόγο για «θεωρίες φαντασίας» αναφερόμενος στα σενάρια περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Αν και αρχικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση για τις απίθανες δηλώσεις Σγουρίδη περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου, τα βέλη που εξαπέλυσε η ΝΔ φαίνεται ότι προκάλεσαν αναταραχή στους ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος να «αδειάσει» μέσω twitter τον αντιπρόεδρο του κόμματος, κάνοντας λόγο για «θεωρίες φαντασίας».

«Οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επισοδείων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα . Είμαστε η πιό ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Καλή πρωτοχρονιά» σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.

Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ στην ανάρτηση του Πάνου Καμμένου, καθώς υπέβαλε την παραίτησή του. Πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ αναφέρουν πάντως ότι η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος το πρωί της Παρασκευής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός θερμού επεισοδίου το οποίο μπορεί να καθυστερήσει τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Όπως αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

Οι επίμαχες δηλώσεις Σγουρίδη

Την άποψή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια στις 15 Ιανουαρίου αλλά έναν ή και δύο μήνες αργότερα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης με συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6.

Μιλώντας για τον χρόνο που θα εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων, ο κ. Σγουρίδης υπογράμμισε: «Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα τα οποία να είναι απρόβλεπτα και να φτάσουν να μην έρθε ποτέ η συμφωνία αυτή στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Και συνέχισε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης που συνήθως με τις δηλώσεις του απηχεί πιστά τις απόψεις του Πάνου Καμμένου: Αν διαβάσετε πολιτική ιστορία, παγκόσμια και ελληνική, θα δείτε ότι πολλά πράγματα συμφωνήθηκαν και δεν τηρήθηκαν ποτέ».

Ο κ. Σγουρίδης αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο να υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα που θα αποτρέψουν την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση, αφού προηγουμένως εξήγησε ότι η κατάθεση της Συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή «είναι deadline για τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα δείτε ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί -με μεγάλες και βαριές υπογραφές- και δεν έχουν μπει ποτέ στο κοινοβούλιο» τόνισε για δεύτερη φορά στην ίδια ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Σγουρίδης.

Στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά όλα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει άμεσα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι «το πότε θα εισαχθεί (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) έχει ένα δρόμο. Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο και αυτό δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή».

«Από τη μακρά θητεία μου μπορεί μια συμφωνία να έχει υπογραφεί αλλά να έρθει στη Βουλή σε χρόνο που δεν μπορεί να υπολογίσεις. Υπάρχουν πολλές φορές συμφωνίες που κράτη για τον α ή β λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συμφωνία για να έχει ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σε δύο κοινοβούλια. Γιατί όταν εισαχθεί στο κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ τότε αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους και παράλληλα την κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο κ. Σγουρίδης.

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως, «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο-Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία.

Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβουλιο». Διευκρίνισε, δε, ότι «καθυστέρηση μπορεί να είναι και 2 μήνες και 1 μήνας στο χρόνο από τη στιγμή που κυρώνεται στο σκοπιανό κοινοβούλιο».

Στην ερώτηση ποιοι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν όταν εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή ο Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι «θα παραιτηθούν όλοι γιατί αυτό έχει συζητηθεί και έχει ανακοινωθεί δημοσίως από τον Πάνο Καμμένο».

Στην ερώτηση, μάλιστα, με συγκεκριμένα ονόματα υπουργών ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «φυσικά» θα παραιτηθούν όλοι.