Όλα τα Νέα

Νέα διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε) στην Αντιπροσωπεία Κρήτης

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης  

355

H Νέα διοίκηση στην Aντιπροσωπεία Κρήτης του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ), έχει οριστεί από τον Σεπτέμβριο και είναι έτοιμη να προσφέρει μέσα από το έργο της στην τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα και κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο μιλήσαμε με το νέο συντονιστικό όργανο το οποίο μας ανοίγει τα χαρτιά του για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Τι είναι όμως ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών επιστημόνων;

Ο ΕΟΠΕ αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους και πιο δραστήριους αυτοχρηματοδοτούμενους επιστημονικούς φορείς της χώρας με διεθνή παρουσία. Ιδρύθηκε το 2008 από Πολιτικούς Επιστήμονες, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του πολιτικού επιστήμονα σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Αποτελεί ένα Αστικό Επιστημονικό – Επαγγελματικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εργάζεται για τη δημιουργία ενός δίαυλου επιπλέον εκπαίδευσης πέραν των ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών.

Στα χρόνια παρουσίας του ο ΕΟΠΕ έχει αναπτύξει πλήθος πολύπλευρων και πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων με κύριο και αντικειμενικό στόχο την υποστήριξη και την καθοδήγηση των νέων πολιτικών επιστημόνων και των φοιτητών που βρίσκονται κοντά στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Το Νεανικό του Τμήμα, δραστηριοποιείται στην ενεργοποίηση του συνόλου των φοιτητών των σχολών Πολιτικής Επιστήμης και συναφών αντικειμένων, αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών, ερευνητικών και κοινωνικών δράσεων εθελοντικού χαρακτήρα.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων, πέραν των Κεντρικών Γραφείων του στην Αθήνα, διατηρεί αντιπροσωπείες και γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο, στην Κομοτηνή, στην Κρήτη με έδρα το Ρέθυμνο και στην Ρόδο, ενώ από την ιδιότητά του ως Οργανισμός με Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς διατηρεί και γραφείο στη Νέα Υόρκη – ΗΠΑ.

 

 

Η αντιπροσωπεία Κρήτης και η νέα διοίκηση

Καινοτόμες ιδέες διάθεση για «δουλειά» και προσφορά έχει η νέα διοίκηση της Αντιπροσωπείας Κρήτης η οποία σύμφωνα με αποφαση του Σ.Δ. του ΕΟΠΕ, που κυρώνει την Απόφαση Προέδρου, κ. Σιδηρόπουλου, προχώρησε στη διαδικασία τακτικής ετήσιας αναδιάρθρωσης της αντιπροσωπείας Κρήτης με τοποθέτηση Συντονιστικού Κρήτης για το ακαδημαικο έτος 2018-2019 ως εξής:

– Συντονίστρια/Ειδική Γραμματέας: Μαρία Σωτηροπούλου
– Αναπληρώτρια Συντονίστρια: Ζωή Ατσιπουλιανάκη
– Αναπληρώτρια Συντονίστρια: Μαριάντζελα Αθανασοπούλου

Ερχόμενοι σε επαφή μαζί τους εντυπωσιαστήκαμε απ’ την σιγουριά και τον επαγγελματισμό που διακατέχει τις βλέψεις τους για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Μας αποκάλυψαν, λοιπόν, τους άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της αντιπροσωπείας την χρονιά αυτή.

Στόχος τους θα είναι η κάλυψη επιστημονικού και κοινωνικού περιεχομένου ενώ δεν θα λείψουν οι πλέον «δράσεις θεσμοί για την αντιπροσωπεία, όπως αυτή της «εθελοντικής αιμοδοσίας» και αυτή της προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης και την στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία του Οργανισμού στην εβδομάδα ειρήνης στην Γενεύη (Geneva Peace Week 2018) στον ΟΗΕ, όπου η Αντιπροσωπεία συμμετείχε στην αποστολή με στελέχη της. Ο ΕΟΠΕ στα χρόνια λειτουργίας του υπό τη Διοίκηση του Ιδρυτή και Προέδρου του, κ. Σιδηρόπουλου έχει κατορθώσει να έχει διεθνή αναγνώριση έχοντας καταφέρει να είναι ο πρώτος και μοναδικός Οργανισμός Μέλος του United Nations Academic Impact, είναι σε Eιδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).

Παράλληλα,  είναι Μέλος στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Συμβούλιο για τα Ηνωμένα Έθνη, είναι Μέλος και μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για την Ευθύνη Προστασίας, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Γραφείο πρόληψης Γενοκτονιών και το γραφείο Ευθύνης Προστασίας των αντίστοιχων Ειδικών Συμβούλων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Είναι Μέλος του Διεθνούς Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Παιδιού και συνεργάτης της διεθνούς διάσκεψης Εβδομάδα Ειρήνης που λαμβάνει χώρα στην Γενεύη στις εγκαταστάσεις του Ο.Η.Ε. Geneva Peace Week – Palais des Nations.

Φέτος γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΕ η αντιπροσωπεία του στην Κρήτη θα είναι παρόν σε ένα ακόμη αξιέπαινο γεγονός, γεύμα που διοργανώνεται στην ΛΑΕΔ στην Αθήνα προς τιμήν της Επιτίμου Προέδρου του Οργανισμού, κ. Κατερίνας Παναγοπούλου και τα Επίτιμα Μέλη, κ. Σωτήρη Μουσούρη, πρώην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την κα Παρασκευή Νάσκου Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου.

Λαμπρή και πολλά προσδοκώμενη φαίνεται να είναι η χρονιά για την αντιπροσωπεία του ΕΟΠΕ στην Κρήτη, σύμφωνα με την νέα διοίκηση, καθώς όπως η Συντονίστρια Μαρία Σωτηροπούλου μας δήλωσε ότι:

«Με την αναδιάταξη της αντιπροσωπείας του ΕΟΠΕ στην Κρήτη, τέθηκαν νέοι πολυεπίπεδοι στόχοι για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σύμφωνα με τα πρότυπα των στόχων του προέδρου μας κ. Σιδηρόπουλου, του Συμβουλίου Διοίκησης και του Οργανισμού μας. Όλοι εμείς στην Αντιπροσωπεία Κρήτης, με συνεργασία, όρεξη και προσπάθεια, προγραμματίζουμε μέσα από τις δράσεις μας την παροχή υψηλού κοινωνικού και ακαδημαϊκού έργου τόσο για την επιστήμη όσο και για την τοπική κοινωνία. Μέσω της εθελοντικής προσφοράς και της ενεργούς ενασχόλησης σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, θέλουμε να προσφέρουμε από τον πολιτικό επιστήμονα για τον πολιτικό επιστήμονα, από την κοινωνία για την κοινωνία».

Η Ζωή Ατσιπουλιανάκη, Αναπληρώτρια Συντονίστρια μας ανέφερε ότι :

«είναι πολύ σημαντικό μέσα από τις δράσεις του Οργανισμού να δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κρήτη για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να συμμετάσχουν αλλού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός μας προγραμματίζει να διοργανώσει σχετικές ημερίδες και δράσεις, καθώς επίσης και το προσομοιωτικό πρόγραμμα – θεσμό «Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης».

Η Μαριάντζελα Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια μας ενημερέρωσε πως:

«η θέληση της αντιπροσωπείας είναι να προσφέρει και σε τοπικό επίπεδο, στην τοπική κοινωνία με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι νέοι επιστήμονες και φοιτητές δεν πρέπει να αποκόπτονται από το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά να δρουν μέσα στην κοινωνία, για την κοινωνία αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Σε αυτό το πλαίσιο πρώτη δράση που έχει προγραμματιστεί είναι η εθελοντική αιμοδοσία που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν».