Όλα τα Νέα

Νέες αυξήσεις συντάξεων «κρύβει» το νέο ασφαλιστικό – Ποιοι οι τυχεροί, παραδείγματα

275

Αύξηση των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια εργασίας μέσω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στην Βουλή.

Ωστόσο την Πέμπτη θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα δίνει την επιλογή για αύξηση των κύριων συντάξεων από 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Οι αυξήσεις θα δοθούν είτε άμεσα, σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε θα μειώσουν την προσωπική διαφορά και επομένως οι συνταξιούχοι θα δουν πιο γρήγορα τις αυξήσεις στις συντάξεις από την 1-1-2023.

Οι αυξήσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1-10-2019, αφού ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πάρει ΦΕΚ και γίνει ο επανυπολογισμός τους από τον ΕΦΚΑ.

Αυξήσεις
Αύξηση στις κύριες συντάξεις τους έως και 200 ευρώ το μήνα θα δουν οι συνταξιούχοι λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης που θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι θα αντιληφθούν τις αυξήσεις μόνο στα εκκαθαριστικά τους, καθώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που καταγράφεται (πρόκειται για τη διαφορά που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων με βάση το Ν. 4387/16).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται σε τελικό στάδιο της επεξεργασίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης με τη μεσοσταθμική αύξηση να ανέρχεται σε 60-70 ευρώ το μήνα.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%.

Η δομή του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει η ίδια, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθούν οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να φτάσουν το 50%-51% αναπλήρωση για 40 έτη ασφάλισης από 42,80% που είναι σήμερα και 40%-40,5% για τους ασφαλισμένους με 35 έτη ασφάλισης από 33,81% που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία ασφάλισης και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Η σωρευτική αύξηση για την 5ετία 30-35αναμένεται να είναι μικρότερη. Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων, σύμφωνα με όσα έκρινε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 35 χρόνια.
Από τις προωθούμενες αλλαγές ωφελημένοι θα είναι κυρίως:

* Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αποτελούν – κατά τους ειδικούς – τους ασφαλισμένους που έχουν πιο σταθερό ασφαλιστικό δεσμό και φτάνουν ευκολότερα στα 40 έτη
* Δημόσιοι υπάλληλοι που είναι μόνιμοι και ασφαλίζονται συνεχώς άνευ διακοπής από την πρόσληψή τους κι έπειτα.
* Παλιοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.
Με τις προωθούμενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήσεις στα μηνιαία έσοδα τους αναμένεται να δουν:

1. Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν το ποσό της αύξησης, εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.

2. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και λαμβάνουν αύξηση στο ποσό της σύνταξης τους από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εφόσον οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη εµπίπτουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί απότις 4 Οκτωβρίου 2019 το 1/5 του ποσού που λαμβάνουν.

3. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ). Με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξηςαναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα αντιληφθούν σημαντική μεταβολή στο καθαρό ποσό τους ή αν αντιληφθούν, αυτή θα είναι μικρή. Ωστόσο μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.