Νεκρός Σύριος πρόσφυγας στον Έβρο;

Η ερευνητική ομάδα των Forensic Architecture επιχειρεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τον θάνατο του 22χρονου Σύριου Μοχάμαντ Aλ Άραμπ στον Έβρο το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.

Τις πληροφορίες και το υλικό που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα  έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας:
«Τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές».

Ωστόσο, η βαρύτητα των καταγγελιών και του περιστατικού απαιτεί σοβαρή και διαφανή έρευνα που θα οδηγήσει σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα, προκειμένου να μην αιωρούνται εντυπώσεις και φήμες.

Πόσο μάλλον που τα στοιχεία που παρουσιάζει η ομάδα των Forensic Architecture επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των πρώτων πληροφοριών.

Τέτοια έρευνα δεν έχει διατάξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά.

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, το βίντεο που ετοίμασαν οι Forensic Architecture συνδυάζει οπτικό υλικό από διαφορετικά κινητά που κατέγραψαν τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό, όταν έπεσε στο έδαφος με εμφανές τραύμα ο 22χρονος και οι γύρω του προσπαθούσαν έντρομοι να του προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Γύρισαν και είδαν τον 22χρονο σωριασμένο στο έδαφος και ματωμένο, λίγα μέτρα αφού είχε περάσει τα σύνορα, ευρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος.

Το βίντεο καταγράφει επίσης την επιχείρηση μεταφοράς του 22χρονου από άλλους πρόσφυγες πίσω στο ποτάμι, από κει με βάρκα στην απέναντι όχθη και εν συνεχεία οδικώς στο νοσοκομείο των Υψάλων, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Την είδηση του θανάτου του 22χρονου δημοσιοποίησε την Καθαρά Δευτέρα στο τουίτερ η δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ-Αν, Ζίναν Μούσα, δημοσιοποιώντας βίντεο από τη μεταφορά του χτυπημένου Μοχάμαντ πίσω στην Τουρκία και επικαλούμενη πληροφορίες από την οικογένειά του και από αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με πρόσφυγα αυτόπτη μάρτυρα που εμφανίστηκε στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, οι ελληνικές αρχές άρχισαν με βολές στον αέρα, στη συνέχεια άρχισαν να στοχεύουν χαμηλότερα και μία σφαίρα πέτυχε τον 22χρονο στον λαιμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.