Όλα τα Νέα

Το ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Πύραρχος κ. Νικόλαος Λαγουδάκης μιλάει στο parapolitikakritis.gr

403

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Πύραρχος κ. Νικόλαος Λαγουδάκης μιλάει στο parapolitikakritis.gr.

 

Σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι εκτεθειμένη. Μια χώρα που παλεύει αδιάκοπα με την υποστελέχωση και την πολιτική αδράνεια. Οφείλουμε να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που το καθήκον τους υποχρεώνει να εργαστούν με αυτοθυσία. Στους αθέατους ήρωες, που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη. Ένας πόλεμος, που δεν έχει πάντα αίσιο τέλος. Με απώλειες, αφενός για το περιβάλλον αφετέρου σε ανθρώπινες ζωές.

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης

Με αυτές τις σκέψεις βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου. Εκεί συναντήσαμε τον Διοικητή, κ Νικο Λαγουδάκη. Μέσα από την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε», του Παντελή Σπυριδάκη και το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης, ανοίξαμε τον φάκελο «Πυροσβεστική». Συζητώντας για τα αποτελέσματα της αντιπυρική προστασίας, το νέο κλιμάκιο περάματος, καθώς και τη βράβευση εθελοντικών σωματείων για τη συνεισφορά τους.

«Φέτος είχαμε μια πολύ καλή χρόνια», δηλώνει ο κ. Λαγουδάκης.

«Είχαμε 214 πυρκαγιές, όπου αντιμετωπίστηκαν άμεσα όλες. Καταγράφοντας νούμερα που δεν είχε δει το Ρέθυμνο μέχρι σήμερα. Οι καμένες εκτάσεις περιορίστηκαν μόλις σε 84 στρέμματα. Νούμερο ρεκόρ για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων. Το Ρέθυμνο είναι ένας πολύπαθος νομός. Ιδιαίτερα το Νότιο κομμάτι του».

Τα πρώτα 30 λεπτά από την έναρξη της πυρκαγιάς είναι πολύ κρίσιμα.

«Πρέπει να γνωρίζεται, ότι τα πρώτα 30 λεπτά από την έναρξη της πυρκαγιάς είναι πολύ κρίσιμα! Έπειτα δυσκολεύον λεπτά δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμείς καταφέραμε φέτος, σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες ,να παρεμβαίνουμε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. Περιορίζοντας τον επιχειρησιακό χρόνο δράσης στα 30 λεπτά με μιάμιση ώρα. Αυτό είναι επιτυχία που οφείλεται στην άριστη συνεργασία με τους εθελοντές και τους εμπλεκόμενους Δήμους. Η συμμετοχή και η βοήθεια τους ήταν πραγματικά καθοριστική στο συνολικό αποτέλεσμα».

Αποφασίστηκε ο επιχειρησιακός προγραμματισμός να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή από τις 9 Μαρτίου 2017, «αποφασίστηκε ο επιχειρησιακός προγραμματισμός να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη. Τελικά, η επιλογή αυτή δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Ήταν επιλογή μας να εστιάσουμε, στοχευόμενα, σε «επικίνδυνα χωριά». Ενημερώσαμε τους κατοίκους, διευρύναμε τις συνεργασίες με τους αρμόδιους Δήμους. Με έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια και σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Αστυνομία, δώσαμε έμφαση στην πρόληψη μέσω των πολιτών. Η επιμονή μας είχε αποτέλεσμα».

Ξεκινήσαμε την αντιπυρική περίοδο με το 100% του στόλου.

Σε σχετική ερώτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Υπηρεσία, ο κ. Λαγουδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προβλήματα στο μηχανολογικό εξοπλισμό είχαμε. Η αλήθεια είναι όταν ήρθα τα 10 από τα 30 πυροσβεστικά οχήματα ήταν εκτός λειτουργιάς. Με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, που μας βοήθησε με ένα σημαντικό ποσό, καταφέραμε να επαναφέρουμε όλα τα οχήματα! Ξεκινήσαμε λοιπόν την αντιπυρική περίοδο με το 100% του στόλου»

«Ο επιχειρησιακός μηχανισμός στο Ν. Ρεθύμνης, στα 5 κλιμάκια και στην Κεντρική Υπηρεσία λειτούργησε άψογα!».

«Το αποτέλεσμα δικαίωσε αφενός τους πυροσβέστες και αφετέρου τους εθελοντές. Όλοι έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό αυτό το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να αισθάνεσαι ικανοποιημένος.
Σε ερώτηση για το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Περάματος, ο κ. Λαγουδάκης δήλωσε, «η μεταστέγαση ήταν ένα αίτημα πολλών ετών. Το παλιό κτήριο δεν κάλυπτε τις ανάγκες του προσωπικού, ούτε επιχειρησιακά, ούτε από την άποψη κτηριακών υποδομών. Με την βοήθεια τις Περιφέρειας Κρήτης, η οποία παραχώρησε το κτήριο στο Δήμο Μυλοπόταμου και τις ενέργειες του Δημάρχου, κ. Κόκκινου, τα καταφέραμε. Η προσωπική εργασία των Πυροσβεστών υπήρξε καθοριστικής σημασίας στο όλο εγχείρημα».

Η αντιπυρική περίοδος για τη νέα χρονιά ξεκινάει με την λήξη της προηγούμενης.

«Η αντιπυρική περίοδος του 2017 τελείωσε 31 Οκτώβριου. Για εμάς, η νέα περίοδος ξεκίνησε την επομένη επόμενη μέρα. Εκτός την αντιπυρική περίοδο, που έρχεται το επόμενο καλοκαίρι, έχουμε και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Ισχυροί άνεμοι, χαλαζοπτώσεις, χιονιά. Και εδώ θα θέλαμε την βοήθεια των πολιτών. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν έχουμε έντονα φαινόμενα. Να αποφεύγουν να διέρχονται από ρυάκια ή ποτάμια που δεν είναι σίγουροι. Να μην μετακινούνται όταν έχουμε χαλαζοπτώσεις ή χιονοπτώσεις σε περιοχές που δεν χρειάζεται να μετακινηθούν. Να συμβουλεύονται πάντοτε την υπηρεσία μας».

parapolitikakritis.gr 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.