Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης για την επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης κατά την επιστροφή του στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βoλοντίν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις με κύριο άξονα την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και την προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την έμφαση που δίνει η ΝΔ στους τομείς της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και βεβαίως τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. «Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια», όπως είπε, «είναι να καταστεί η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια», καθώς «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον». 

Παράλληλα, τόνισε ότι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας. Άλλωστε, θεμέλιο των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Στη Μόσχα συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Τέλος, κατά τη διάρκεια των επαφών διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα του Κυπριακού.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.