Ο Λευτέρης Αυγενάκης στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου

Στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αντωνίου Τρυφίτσου, Αρχηγού των έξι ανατολικών επαρχιών (Πεδιάδος, Μονοφατσίου, Ρίζου, Μεραµβέλλου, Ιεράπετρας, Σητείας), των απελευθερωτικών αγώνων τα χρόνια της Τουρκοκρατίας????

“Ο Αντώνης Τρυφίτσος με καταγωγή από το Μπιτζαριανώ, μεγάλωσε με τις ιδέες της ελευθερίας και της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ακολουθεί τον θείο του Βασιλογιώργη στην Θεσσαλία και δίνει την πρώτη του μάχη με τους Τούρκους. Στη συνέχεια παίρνει μέρος στην Μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869 ως Οπλαρχηγός.

Στις επαναστάσεις που ακολούθησαν, 1878, 1881, 1885, 1889, 1895 πολεμά με τον τίτλο του Αρχηγού Πεδιάδος. Στις τελευταίες επαναστάσεις του 1895 και 1896-97 με τον τίτλο του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών (Πεδιάδος, Ρίζου, Μονοφατσίου, Μεραμβέλλου, Σητείας και Ιεράπετρας).

Στην τελευταία επανάσταση 1896-97 σε μάχη στη θέση Χριστός στην Επισκοπή Πεδιάδος, τραυματίζεται βαριά στα πάνω άκρα και πεθαίνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Είναι ο τελευταίος Αρχηγός που δίδει τη ζωή του στους συνεχείς αγώνες των Κρητών εναντίον των Τούρκων, στις 25 Ιουνίου 1897.

Ο Αντώνης Τρυφίτσος διδάσκει όλους μας ότι η Ελευθερία απαιτεί αγώνες και οι αγώνες συνοδεύονται από θυσίες.”