Ο Νίκος Μαλλιαρός στα Παραπολιτικά Κρήτης

Ο Νίκος Μαλλιαρός, υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία, παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά Κρήτης και την Αλκυόνη Χριστοδουλάκη μιλώντας για την επόμενη μέρα, τα προβλήματα του νομού και το όραμα του για το Ρέθυμνο.

Είστε ένας υποψήφιος με εμπειρία στο πολιτικό σκηνικό και στη συμμετοχή σας σε δράσεις. Τι πιστεύετε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Μα ακριβώς αυτά που μόλις αναφέρατε. Η παρουσία μου στα κοινά της πόλης μας και του Νομού μας. Για το αν ξεχωρίζω, δεν μπορώ να το πω εγώ αυτό. Κάθε υποψήφιος έχει κάνει τη δικιά του διαδρομή. Έχει τις δικές του εμπειρίες και γνώσεις να καταθέσει προς όφελος των συμπολιτών μας, οπότε εκείνος που καλείται να επιλέξει τον κατά τα κριτήριά του καλύτερο είναι ο κάθε πολίτης. Εγώ και κάθε υποψήφιος απλώς θέτουμε εαυτόν στην κρίση των συμπολιτών μας.

Ποια προβλήματα του νομού θα αποτελέσουν προτεραιότητα σας την επόμενη μέρα σε περίπτωση που εκλεγείτε; 

Κοιτάξτε, μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση και ενδεχομένως να περιμένουν μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Ο Νομός Ρεθύμνης διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και προβλημάτων. Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα που να σκιάζει όλα τα άλλα και δεν υπάρχει ένα πρόβλημα που να μην έχει προεκτάσεις και σε άλλους τομείς. Αυτό που πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας όταν καλούμαστε να επιλύσουμε κάποιο ζήτημα. Δύο πράγματα δίνουν, για εμένα τουλάχιστον, προτεραιότητα για να βάλουμε μπροστά να λύσουμε ένα πρόβλημα, γιατί σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

Το πρώτο είναι η ωριμότητα των προτάσεων και των λύσεων που υπάρχουν τη στιγμή που μιλάμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες μελέτες και να έχουν τελεσφορήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πιέσουμε για την υλοποίηση των λύσεων. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το φράγμα στο Πλατύ αποτελεί ένα έργο το οποίο για κάποιο λόγο δε λέει μπει μπροστά παρά το γεγονός ότι και οι μελέτες και οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του; Η διαχείριση των υδάτων στο Ρέθυμνο, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, το οποίο χρήζει της αμέριστης προσοχής μας, δεν έχει λάβει όμως της ανάλογης προσοχής μας.

Εάν θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε το πολύτιμο αυτό αγαθό για τη γεωργία, τον τουρισμό και την κοινωνία του Νομού μας και του νησιού μας, οφείλουμε να καταστρώσουμε μακρόπνοα σχέδια για την αποθήκευση και αξιοποίησή του για ολόκληρη την περιφέρεια του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο αυτό έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, και πρέπει, όχι μόνο για τις αποταμιευτικές και αρδευτικές του δυνατότητες, αλλά και για τις προβλεπόμενες στη μελέτη υποδομές οδοποιίας, οι οποίες θα συμπληρώσουν το νότιο οδικό δίκτυο του Νομού μας, προσφέροντας πρόσβαση στην περιοχή Αμαρίου κι άλλων περιοχών οτίως του Νομού μας που ζουν αποκομμένες από το Ρέθυμνο αλλά και από τα υπόλοιπα χωριά της ενδοχώρας και τους παρακείμενους νομούς.

Τα θέματα όμως αυτά δε φαίνεται να απασχολούν τον δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη του Νομού μας, παρ’ ότι αποτελούν μια σοβαρή έλλειψη υποδομών που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας κι ας υπάρχουν έτοιμες λύσεις για την αντιμετώπισής τους.

Κι εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λύσουμε σοβαρά προβλήματα εντός του Νομού. Δεν αρκεί μόνο η υπευθυνότητα των αρχών και των υπηρεσιών του Κράτους. Ανάλογη συμπεριφορά θα πρέπει να επιδείξουμε κι εμείς ως πολίτες. Μικροσυμφέροντα, μικροπρέπειες και στενοκεφαλιά έχουν ήδη κοστίσει σε ποιότητα ζωής σε όλους μας. Με όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις οφείλομε να αρχίσουμε να διεκδικούμε σιγά-σιγά πολλά από εκείνα που οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν ως δεδομένα. Τι θα βάλουμε πρώτο ή δεύτερο, δεν έχει ουσιαστική αξία. Το έχω ξαναπεί, όλα όσα μας λείπουν, μπορούμε να τα διεκδικήσουμε ενωμένοι ως Ρεθεμνιώτες.

Ποια σημεία του προγραμματικού πλάνου της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείτε πιο επιτακτικά προς εφαρμογή; 

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται σε προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες. Οι προτάσεις μας βασίζονται στις άμεσες ανάγκες της χώρας για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Δεν υπάρχει κάτι που δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και οφείλουμε να προχωρήσουμε χωρίς κωλυσιεργίες στη νομοθετική ρύθμιση όλων εκείνων των παραμέτρων που κρατούν την χώρα μας πίσω.   Όλα εκείνα για τα οποία δεσμευόμαστε, πρέπει να τα εφαρμόσουμε άμεσα προκειμένου να πάρει μια ανάσα η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Όλα χρήζουν άμεσης εφαρμογής.

Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα σε επίπεδο τουρισμού που είναι ο πυλώνας της Κρήτης;

Η τοπική οικονομία του Ρεθύμνου, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, δεν είναι μονοθεματική όπως πολύ συχνά και λανθασμένα παρουσιάζεται. Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μας οικονομίας, δεν είναι ωστόσο η μοναδική πηγή ενίσχυσής της. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι ο Νομός Ρεθύμνης είναι πρώτος αναλογικά με την έκτασή του στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων πανελλαδικά. Στα όρια του Νομού μας, όπως προσωπικά διαπίστωσα, δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις άσχετες με τον Τουρισμό, οι οποίες προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες ευρωπαϊκών προδιαγραφών, οι οποίες αγωνίζονται καθημερινά χωρίς καμία βοήθεια.

Προσωπικά πιστεύω ότι η επικέντρωση της προσοχής μας στον Τουρισμό σε τέτοιο μεγάλο βαθμό έχει βάλει στο περιθώριο δεκάδες άλλες δημιουργικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν πολύπλευρά την οικονομία της Κρήτης. Μια πλούσια Κρήτη θα αναβάθμιζε εν τέλει την Κρήτη και το Ρέθυμνο ως τουριστικούς προορισμούς. Αν θέλουμε να γίνουμε ένας ακόμα απλώς τουριστικός προορισμός που δε θα έχει να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες μας, τότε θα κινηθούμε στη δημιουργία άχρωμων τουριστικών καταλυμάτων, μεταφορικών υποδομών και ό,τι άλλο απαιτείται για την απλή μετάβαση και διαμονή των επισκεπτών μας.

Εάν θέλουμε να στοχεύουμε στον ποιοτικό τουρισμό, τότε σίγουρα θα πρέπει να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο, το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας, να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τα προϊόντα μας, να καλλιεργήσουμε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών μας και να αποδεσμεύσουμε εν γένει τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις και επιχειρήσεις του ευλογημένου τόπου μας. Μια πολυδιάστατη οικονομία θα παρέχει τόσο πολλαπλές επιλογές οικονομικής δραστηριοποίησης και επενδύσεων όσο και πολυποίκιλες εμπειρίες για τους επισκέπτες της. Ο τουρισμός θα έρχεται να αναδεικνύει και να συμπληρώνει μια εύρωστη οικονομία και μια δραστήρια κοινωνία.

Ποιο είναι το πλάνο σας για την επίλυση του ακτοπλοϊκού ζητήματος στο Ρέθυμνο;

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί μία πολυτέλεια στην οποία είχαν συνηθίσει οι Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι όμως ουδόλως κινήθηκαν για να την προστατεύσουν. Για να υπάρχει μια ακτοπλοϊκή γραμμή πρέπει να είναι όχι μόνο πρόσκαιρα κερδοφόρα αλλά να διαθέτει προοπτικές ανάπτυξής της. Δεν αρκεί μόνο η μεταφορά προσώπων κι αγαθών για να συντηρηθεί μια τέτοια σύνδεση. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε σοβαρά ποιες άλλες επιλογές ή υπηρεσίες μπορούμε να διαθέσουμε ώστε να την συμπληρώνουν.

Η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του Ρεθύμνου για παράδειγμα μπορεί να ενισχύσει την άφιξη τουριστών κι επισκεπτών κατευθείαν στην πόλη μας. Μία άλλη πτυχή των προοπτικών ανάπτυξης της εν λόγω γραμμή είναι και η ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού προορισμού, η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και άλλους φορείς κ.ο.κ. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα αναμφίβολα θα έχει αρκετά οφέλη και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου.

Ως εκ τούτου πρέπει να τη δούμε ως μια επένδυση την οποία πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της. Το είπα και παραπάνω μικροσυμφέροντα, μικροπρέπειες και στενοκεφαλιά έχουν ήδη κοστίσει σε ποιότητα ζωής σε όλους μας. Εάν επιλέξουμε να επενδύσουμε στη δημιουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει όλοι, πολίτες κι Αρχές, να δεσμευτούμε για την επιτυχία της. Αν δεν το καταφέρουμε, τότε για μία ακόμα φορά θα επενδύσουμε χωρίς αντίκρισμα.

Πώς σκέφτεστε το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ την επόμενη των εκλογών σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία;

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ελληνικός λαός θα εκφράσει δυναμικά την βούλησή του για ισχυρή διακυβέρνηση. Μια ισχυρή διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του νικητή αλλά και την πολιτική συνεννόηση όλων των κομμάτων.

Στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά το κόμμα της εθνικής συνεννόησης σε όλα τα καίρια θέματα που απασχολούσαν κι απασχολούν τη χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ομοψυχίας και της νοοτροπίας είτε θα πορευτούμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, είτε θα μας ξεπεράσουν εκείνα. Η Νέα Δημοκρατία πάντα λειτουργούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είτε ως κυβερνόν κόμμα είτε ως Αντιπολίτευση.

Αυτό την καθιστά διαχρονικά την πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη της χώρας από τη σύστασή της. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας εκείνο που θα αναδειχτεί είναι η βούληση κι η ωριμότητα των λοιπών πολιτικών κομμάτων να συντελέσουν σε μια αποτελεσματική διακυβέρνηση. Τα διαπιστευτήρια της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη γνωστά στους Έλληνες πολίτες.