Ο Παππάς αμάρτησε: Καταπάτησε την 9η εντολή – Μείζον πολιτικό θέμα μετά τις αποκαλύψεις για Πετσίτη

Μείζον πολιτικό θέμα για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού επί χρόνια, προκύπτει μετά τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη.

Έναν ρόλο που φαίνεται ότι δεν ήταν απλά αυτός του σερβιτόρου που ήρθε ως εθελοντής το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το 2016 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και σε επιχειρήσεις με τις οποίες συγκρούστηκε η κυβέρνηση.

Οι δικαιολογίες που έχουν ψελλίσει κατά καιρούς για τον Πετσίτη τα κυβερνητικά στελέχη δεν πείθουν πλέον κανέναν. Όμως, φαίνεται ότι ο Νίκος Παππάς, νούμερο δύο της κυβέρνησης επί πολλά χρόνια, κρύβει σκελετούς στη ντουλάπα του οι οποίοι πλέον τον έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πιάστηκε να καταπατά την… ένατη εντολή μιας και είπε ψέματα για το ρόλο του δικού του «Μανόλο» σε σχέση με τις εταιρείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και όχι μόνο.

Τα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο Πετσίτης είχε πιάσει δουλειά ως φορολογικός εκπρόσωπος κύπριων δικηγόρων που διαχειρίζονται τις Off shore του Λαυρεντιάδη, από τον Δεκέμβριο του 2014.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και κάλπαζε για την εξουσία η οποία ήρθε με τη νίκη του Ιανουαρίου του 2015. Δηλαδή ένα μήνα προτού ο Νίκος Παππάς «καταλάβει» το Μέγαρο Μαξίμου, γνώριζε ότι ο στενός του φίλος από τα χρόνια της Καισαριανής, Μανώλης Πετσίτης, είχε πιάσει δουλειά στους δικηγόρους των υπεράκτιων εταιρειών, τους κυρίους Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, οι οποίοι ήταν και παραμένουν διαχειριστές «αμαρτωλών» offshore του Λαυρεντιάδη.

Εκτός κι αν ο Μανώλης Πετσίτης γυρόφερνε στους διαδρόμους του Μαξίμου χωρίς να γνωρίζει κανείς τι δουλειά έκανε. Εκτός κι αν πανηγύριζε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ο παιδιόθεν φίλος του Νίκος Παππάς να μην είχε ενημερωθεί ότι οι δύσκολες ημέρες που έκανε διανομές πίτσας είχαν περάσει και πλέον ο Μανόλο είχε ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα.

Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τα γραμμένα σε μια χαρτοπετσέτα, και νίκησε τους πάντες στο Μαξίμου τη νύχτα των εκλογών, προφανώς ήταν «κολλητός» του συστήματος. Δεν ήταν απλά ένας τύπος που… περνούσε κι έβγαζε σέλφι.

Τι έλεγε ο Φλαμπουράρης
Είχε απαντήσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε ερώτηση σχετική στη Βουλή: «Κύριε Χατζηδάκη, αν είστε στο δρόμο ή στα γραφεία σας και σας βγάλει κάποιος μια φωτογραφία, δεν είναι ντροπή σας να βγαίνετε και να λέτε αυτά; Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι φίλος του πρωθυπουργού ή φίλος του Φλαμπουράρη κάποιος ο οποίος βρέθηκε όταν κερδίσαμε το 2015 να είναι δίπλα μας και να του έχουν βγάλει μια φωτογραφία; Το καταλαβαίνετε αυτό; Αν σας βγάλω εγώ φωτογραφίες, τι θα λέτε; Καταλαβαίνετε τι λέτε; Μη με εκνευρίζετε».

Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι για ποιο λόγο οι συγκεκριμένοι δικηγόροι επέλεξαν τον σερβιτόρο για να τους εκπροσωπεί φορολογικά στην Ελλάδα. Το έκαναν γιατί εκτίμησαν ότι έχει ικανότητες που χάνονταν στην πιτσαρία ή το έκαναν διότι προτού γίνει φορολογικός εκπρόσωπός τους ουσιαστικά εκπροσωπούσε ένα ισχυρό σύστημα εξουσίας που είχε κτιστεί γύρω από τον Νίκο Παππά;

Γιατί άραγε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ψέματα ότι από το 2016 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα κι επί της ουσίας δεν έχει νέα του;

Τότε ο Πετσίτης ήταν μια… σέλφι για τον Φλαμπουράρη
Το μείζον πολιτικό θέμα για τον κ. Παππά προκύπτει από το γεγονός ότι έβαλε στα άδυτα του κυβερνητικού στρατοπέδου έναν άνθρωπο που είχε ήδη πιάσει δουλειά σε εκπροσώπους υπεράκτιων εταιρειών, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν την κάθαρση.

Και το έκανε σκοπίμως, όχι εν αγνοία του. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Παππάς μπορεί να πρότεινε τον Πετσίτη στον φίλο του δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου με τον οποίο είχε ανοίξει δοσοληψίες από το μακρινό 2013.

Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Παππάς είχε ταξιδέψει παρέα με τον Αρτεμίου στην Καραϊβική και μάλιστα με τζετ αμφιλεγόμενου μεγιστάνα. Το τι έκαναν ακριβώς εκεί με τον δικηγόρο των off shore δεν θα το μάθουμε ίσως ποτέ. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Μανώλης Πετσίτης, ο φίλος από τα μαθητικά χρόνια του υπουργού, έγινε υπάλληλος του Αρτεμίου ο οποίος είχε ξεκάθαρες σχέσεις με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Επίσημος «νταραβεριτζής»
Εμφανίζεται δηλαδή σε χρόνο προ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο «Μανόλο του Παππά», να είναι επί της ουσίας υπάλληλος του Λαυρεντιάδη και ταυτόχρονα να έχει ελευθέρας στο Μαξίμου και να είναι ο επίσημος «νταραβεριτζής» της κυβέρνησης κάνοντας επισκέψεις στη ΔΕΠΑ με την οποία η ELFE βρισκόταν σε διαμάχη.

Ο Πετσίτης από το 2014 είχε αναλάβει να εκπροσωπεί στην Ελλάδα, τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου.

Ο Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, είναι συνέταιρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited, δηλαδή στο γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, ενώ ο Σωτηράκης Παναγιώτου, ο οποίος έχει αποδειχθεί το δεξί χέρι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε πλήθος υποθέσεων, ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής της APLAW Services Limited.

Τι άλλο χρειάζεται επομένως για να αντιληφθεί κανείς ότι είχε στηθεί ένα σύστημα μέσα ή γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου (ώστε να είναι προστατευμένος και ο πρωθυπουργός) που φαίνεται να έκανε δουλειές με επιχειρηματίες οι οποίοι, όπως ο Λαυρεντιάδης, είχαν εκκρεμότητες εκατομμυρίων με το κράτος;

Πάντα στο Μαξίμου στις χαρές
Και τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι ο Πετσίτης ενδεχομένως λειτουργούσε ως μεσάζοντας (κατ’ άλλους ως ταμίας) για να πετυχαίνουν κάποιοι επιχειρηματίες ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις που τους απέφεραν εκατομμύρια ευρώ;

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας τον φίλο του Νίκο Παππά είναι πλέον το ζήτημα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης πνέουν μένεα κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Υπουργοί και βουλευτές λένε κατ’ ιδίαν ότι ο Πετσίτης τους έχει κάνει μεγάλη ζημιά και τον «χρεώνουν» στον Παππά για τον οποίο τονίζουν ότι ακόμη και σήμερα (που έχει απομακρυνθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον) συμπεριφέρεται με αλαζονεία.

Τι είχε αποκαλύψει το in.gr
Υπενθυμίζεται ότι το in.gr είχε δημοσιεύσει στις 9 Μαρτίου στοιχεία για τις δικηγορικές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και φυσικά ήταν υπάλληλος ο Μανώλης Πετσίτης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αρχών βρέθηκε ειδικά η offshore Elazzoulian Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που εμπεριέχεται στη διαρροή των Panama Papers και την ύπαρξη της οποίας απεκάλυψε πρώτο το Protagon.gr, είχε ως διαχειριστή την εταιρεία των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited και ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Elazzoulian – η οποία έκλεισε το 2017 – εμφανιζόταν να έχει ως αντικείμενο την κατοχή μετοχών άλλων εταιρειών, τις επενδύσεις, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών μεσάζοντα.

Παππάς και Αρτεμίου στο αεροσκάφος για Καραϊβική
Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις κυπριακές Αρχές μετά το σάλο της υπόθεσης Πετσίτη – Λαυρεντιάδη και τα οποία είναι σε γνώση τουin.gr, δείχνουν πως η Elazzoulian Limited είχε γίνει «όχημα» μεταφοράς ρευστών από την λιπασματοβιομηχανία ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2016 πιστώθηκαν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Elazzoulian Limited περίπου 900.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά μέσω 19 επιταγών που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά εισπράχθηκαν από τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Η είσπραξη έγινε με την επίκληση πως επρόκειτο για δάνεια από την Elazzoulian Limited, αλλά και την κυπριακή εταιρεία APLAW SPECIALISED SERVICES LTD, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED και η οποία είναι ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Παναγιώτου. Άλλωστε στην APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου η ELFE είχε καταβάλει μέσα στον Αύγουστο του 2016 ακόμη 185.000 ευρώ, με την αιτιολογία πως επρόκειτο για πληρωμή προμήθειας.

Οι Αρχές θεωρούν πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έστελνε η ELFE στην Κύπρο διοχετεύονταν με τη βοήθεια του Σωτηράκη Παναγιώτου σε άλλες offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο νησί. Και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί – αναγνωριστεί τουλάχιστον πέντε τέτοιες παρένθετες εταιρείες.

Αλλά ο Σωτηράκης Παναγιώτου έκανε δουλειές και με άλλες εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Ελλάδα όπως η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία από το 2015 – οπότε ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να καθιστά άδειο κέλυφος την ELFE – έχει αναλάβει την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, τη βασική δραστηριότητα της ELFE, για την οποία η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας σημείωνε κύκλο εργασιών ως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στοιχεία που είναι σε γνώση των Αρχών φέρουν την APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου να έχει συνάψει συμφωνία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ για την μεσιτεία στην πώληση αζωτούχων λιπασμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία των κυπριακών Αρχών η συνεργασία αυτή αφορούσε στην εμπορία σύνθετου βελτιωμένης απόδοσης λιπάσματος για την καλλιέργεια πατατών στην Κύπρο, η οποία επεκτάθηκε και στην αγορά λιπάσματος για την καλλιέργεια σιτηρών κ.α.

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ πληρωνόταν -και πληρώνεται- τοις μετρητοίς (Cash Against Documents) για όλες τις εξαγωγές της στην Κύπρο και η APLAW SPECIALISED SERVICES, ελάμβανε συγκεκριμένη αμοιβή ανά μετρικό τόνο λιπάσματος για τις διαμεσολαβήσεις της (στις κυπριακές εταιρείες που προμηθεύονταν λίπασμα από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ περιλαμβάνονται και οι ΣΟΠΑΖ και Premier Shukuroglu).

Τα σχόλια είναι κλειστά.