Όλα τα Νέα

Ο πνευματικός κόσμος καταδικάζει τις διώξεις δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου»

258
Σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της χώρας καταδίκασε τις διώξεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος μετά την μήνυση που τους έκανε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζήτησε και την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αφορμή αποτέλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Ανήθικο πάρτι». Ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού εμφανίστηκαν μόνοι τους στις αρχές και μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί.

Μεταξύ άλλων δηλώσεις για το περιστατικό έκανα οι: Νάνος Βαλαωρίτης, Κώστας Βαρώτσος, Βασίλης Αλεξάκης, Χρήστος Χωμενίδης και Μίκης Θεοδωράκης
Νάνος Βαλαωρίτης

Σχετικά με τη σύλληψη δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου: Αυτό είναι λογοκρισία και είναι απαράδεκτο ακόμα και σε μια δήθεν κιόλας Δημοκρατία Αριστερού Φασισμού.

Κώστας Βαρώτσος

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν κινούμεθα δικαστικά απέναντι σε ανθρώπους που η δουλειά τους είναι η έρευνα για την αλήθεια. Αυτή η κίνηση δεν πλήττει απλώς τη δημοσιογραφία και το έργο της, που είναι ο έλεγχος της εξουσίας, αλλά την ουσία της δημοκρατίας. Βεβαίως και οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους οφείλουν την αναζήτηση της αλήθειας, υπηρετώντας τον ίδιο σκοπό: τη δημοκρατία.

Η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, αλλά πρώτα ενοχλεί. Αυτός είναι ο λόγος που η ελευθερία του λόγου απαιτεί συνταγματική προστασία, ειδικά σε μια δημοκρατική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, η πρακτική της σύλληψης δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, απολύτως καταδικαστέα και παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές.

Βασίλης Αλεξάκης

Δεν μπορώ να μην το καταδικάσω όλο αυτό, το να διώκονται δημοσιογράφοι για εκείνα που έγραψαν το θεωρώ ήδη τρομακτικό. Ωστόσο έχω πάει και στη Μόρια και γνωρίζω πολύ καλά τις συνθήκες. Το βασικό πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχει πολιτική ένταξης για τους πρόσφυγες. Τους αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα ενώ για μας είναι η λύση του προβλήματος. Γενικά η Ευρώπη γερνά, πάμε προς το τέλος της ιστορίας μας. Από την αρχή όλο αυτό ξεκίνησε λάθος, στραβά.

Χ. Α. Χωμενίδης

Ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια εκφέρει τον πλέον μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο, που έχει επιτεθεί στους κατά καιρούς αντιπάλους του με ιδιάζουσα βαναυσότητα, που έχει στοχοποιήσει στο παρελθόν ακόμα και τον Ανδρέα Παπανδρέου σαν αρχηγό της 17 Νοέμβρη, κινητοποίησε τη Δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές εναντίον δημοσιογράφων, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους όπως τους υπαγορεύει η συνείδησή τους.

Αποτελεί δυστύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι η σύλληψη του Μαυρίδη, του Λάμψια και της Γαλανού ρίχνει σκιά ενοχής μάλλον στον μηνυτή τους παρά στους ίδιους. Επιβάλλεται οι πολιτικές δυνάμεις (του Σύριζα προεξάρχοντος, ο οποίος τόσο έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα) να σταθούν στο πλευρό των διωκόμενων.

Μίκης Θεοδωράκης

Από την πλευρά του, ο μεγάλος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης σε δική του παρέμβαση θέτει θέμα «φίμωσης του Τύπου».

Με δήλωσή του ζητεί να υπάρχει πλέον «δημοκρατική επαγρύπνηση» για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με ανάλογες διαδικασίες τονίζοντας ότι «η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων». Προχωρά ένα βήμα παραπάνω δε, υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή του:

«Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Μίκης Θεοδωράκης

Αθήνα, 22.9.2018»