Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Επισκέψεις απ’ όλη την Κρήτη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» – Δυο ανέκδοτες φωτογραφίες του Κων/νου Κουτουλάκη από το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη στη νέα έκθεση – Κώστας Μαμουλάκης: Νομίζω ότι η Πινακοθήκη μας, κατακτά μέρα με την ημέρα τη θέση που της αρμόζει στη συνείδηση του κοινού

 

Τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο, επισκέφτηκε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου.

 

Τα μέλη του Συλλόγου υποδέχτηκε η Αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Άννα Φραντζεσκάκη η οποία και έδωσε στην Πρόεδρο του Συλλόγου Βαρβάρα Αναστασάκη ως αναμνηστικό, το λεύκωμα του Δήμου Μαλεβιζίου «Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη», ενώ η υπεύθυνη της Πινακοθήκης Χρυσή Βαθιανάκη τους ξενάγησε στις εκθέσεις που φιλοξενούνται στις αίθουσες της Πινακοθήκης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 18/5, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, εγκαινιάστηκαν δυο νέες εκθέσεις, η έκθεση Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους από εκπαιδευτικούς φορείς και αφορούσαν τις επισκέψεις τους στις περιοδικές εκθέσεις της Πινακοθήκης, καθώς και η μόνιμη πλέον έκθεση τμήματος του φωτογραφικού αρχείου του Κων/νου Κουτουλάκη. Των φωτογραφικών ντοκουμέντων των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, τα οποία εικονογραφούν τη ναζιστική θηριωδία και το Κρητικό δράμα και συνόδευαν την έκθεση ωμοτήτων της επιτροπής που αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη. Αξίζει να τονιστεί ότι στην έκθεση φιλοξενούνται και δυο ακόμα ανέκδοτες έως σήμερα φωτογραφίες, οι οποίες ευγενώς παραχωρήθηκαν προς έκθεση από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη της Μυρτιάς.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ανέφερε: «Νομίζω ότι η Πινακοθήκη μας, κατακτά μέρα με την ημέρα τη θέση που της αρμόζει στη συνείδηση του κοινού της Κρήτης – και όχι μόνο. Οι οργανωμένες επισκέψεις συλλόγων και φορέων είναι τακτικές, οι επισκέψεις μεμονωμένων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, πολύ συχνές και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η Τύλισος γίνεται πρωταγωνίστρια στον τομέα, το Μαλεβίζι αποδεικνύει ότι έχει πολλές ακόμα δυνατότητας πολιτιστικής ανάπτυξης κι εμείς ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε την προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση με ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό και δύναμη για θετικά αποτελέσματα. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη για τη συνεργασία μας και την παραχώρηση προς έκθεση των δυο ανέκδοτων φωτογραφιών του Κων/νου Κουτουλάκη».

 

 

 

Το αρχείο Κουτουλάκη

 

Το αρχείο Κουτουλάκη έχει αναδειχθεί με τη συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέσα από τις παρουσιάσεις τις οποίες επιμελήθηκαν ο καθηγητής Μανώλης Δρακάκης και ο αρχαιολόγος, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Γιώργος Τζωράκης, έχει γίνει κατανοητή η σπουδαιότητά του.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το περιεχόμενο της Έκθεσης Ωμοτήτων έγινε γνωστό μόλις το 1983, όταν εκδόθηκε από το Δήμο Ηρακλείου σπάνιο χειρόγραφο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το οποίο συνοδεύτηκε από ελάχιστες φωτογραφίες από τις λήψεις του Κουτουλάκη, οι οποίες θεωρούνταν χαμένες. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη βρέθηκε στα κατάλοιπα του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από την οικογένεια Δουλγεράκη, στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Το δωρηθέν φωτογραφικό αρχείο δεν περιλαμβάνει το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξε ο Κουτουλάκης ως μέλος της Επιτροπής. Απουσιάζουν σημαντικές λήψεις – γνωστές ευτυχώς από αλλού – σε σημαντικούς σταθμούς από την περιήγηση της Επιτροπής.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.