Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα

“Ρίχνουν άδεια για να κόψουν αντιδράσεις” η πρώτη εκτίμηση της Κουμουνδούρου για τις διαρροές της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα περιέχει το νέο εκλογικό σύστημα. “Το πόρισμα της Επιτροπής Χαρίτση η μόνη βάση συζήτησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οτιδήποτε άλλο είναι πραγματικότητας και δεν θα βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται” επισημαίνει με νόημα η ίδια πηγή.

Νέα προειδοποίηση απευθύνει η Κουμουνδούρου προς την κυβέρνηση πως δεν θα δεχθεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του “Πρώτο Θέματος” το νέο εκλογικό σύστημα που διαμορφώνει η κυβέρνηση προβλέπει εκλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος, πλαφόν 4%-5% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αύξηση των εδρών στο Επικρατείας, δικαίωμα ψήφου σε 2.000.000 ομογενείς, ενώ καθιερώνεται η επιστολική ψήφος και για τους ετεροδημότες.

Η πρώτη αντίδραση αρμοδίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κυβέρνηση “ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα”, καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν στην Κουμουνδούρου είναι πως στο υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προεργασία για τον νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του news24/7, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιδράσει πολύ σθεναρά σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώξει την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο εάν αυτό συγκεντρώνει τα δυο τρίτα των ψήφων (200 δηλαδή βουλευτές), με πρόβλεψη ότι απαιτούνται 180 βουλευτές, δηλαδή όσους διαθέτουν σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα, μάλλον δεν συζητά σε καμιά περίπτωση την αύξηση του ορίου του 3% σε 4% και πολύ περισσότερο σε 5%, θεωρώντας πως ο μοναδικός λόγος που υπάρχει για κάτι τέτοιο είναι η αγωνία της ΝΔ να μείνουν εκτός Βουλής τα μικρά κόμματα και, κυρίως, εκείνα που προέρχονται από τον δικό της χώρο, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα και “σπουδή” πριμοδότησης του ΚΙΝΑΛ. Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, που επίσης δεν τοποθετείται επισήμως, καθώς θεωρεί ότι με τις συγκεκριμένες διαρροές η κυβέρνηση επιδιώκει να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις.

Όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αρμόδια πηγή της Κουμουνδούρου με την οποία συνομίλησε ο news24/7, τονίζει πως για πρώτη φορά έγινε σοβαρή μελέτη από τη Διακομματική Επιτροπή επί ηγεσίας Αλέξη Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών. “Από την Επιτροπή έχει παραχθεί ολοκληρωμένο πόρισμα. Ας το καταθέσει η κυβέρνηση ως βάση συζήτησης. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας και προφανώς δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που θα αναζητήσει το Μαξίμου” σημειώνει με νόημα η ίδια πηγή.

Πηγή:

https://www.news247.gr/politiki/syriza-proeidopoiei-eklogiko-nomo-syntagma.7490555.html

Τα σχόλια είναι κλειστά.