Όλα τα Νέα

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

Παρούσα στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, με συνολική περιουσία 1 δισ. δολαρίων

616

Μέχρι τις 18 Μαρτίου, οπότε και οριστικοποιήθηκε η λίστα, το Forbes μέτρησε συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο, ήτοι 58 λιγότερους σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και 226 λιγότερους σε σύγκριση με μόλις 12 ημέρες νωρίτερα, όταν πρωτοξεκίνησε η σύσταση της λίστας.

Από τους δισεκατομμυριούχους που διατήρησαν τη θέση τους στην κατάταξη των πλουσιότερων του πλανήτη, πάνω από το ήμισυ και συγκεκριμένα το 51% είναι “φτωχότεροι” σε σύγκριση με το προηγούμενο έτους.

Σε απόλυτους όρους, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχουν συνολική περιουσία 8 τρισ. δολαρίων, μειωμένη κατά 700 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2019.

Διατηρεί τα «σκήπτρα» ο Jeff  Bezos

Ο Jeff Bezos παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για τρίτη διαδοχική χρονιά, παρά το πανάκριβο διαζύγιο από την πρώην συζυγό του MacKenzie Bezos που του “στοίχισε” 36 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon.

Η συνολική περιουσία του ανέρχεται σε 113 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση κατά 15% που κατέγραψε η μετοχή της Amazon στο ταμπλό από την εποχή που συστάθηκε η λίστα του 2019.

Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου του Bezos βρίσκεται στο προσκήνιο και στην εποχή του κορονοϊού, καθώς η πανδημία έχει ωθήσει την εταιρεία να προσλάβει 100.000 εργαζομένους πλήρους και μερικής απασχόλησης προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών αγορών από τους καταναλωτές που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και καταναλώνουν πλέον διαδικτυακά.

Καμία αλλαγή ούτε στη δεύτερη θέση της λίστας, με τον Bill Gates να παραμένει δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη, ακολουθούμενος από τον μεγιστάνα του κλάδου ειδών πολυτελείας Bernard Arnault, ο οποίος κατάφερε να υποσκελίσει τον Warren Buffett και να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση για πρώτη φορά.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέχει η Alice Walton, κληρονόμος της οικογένειας της Walmart, που βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με περιουσία 54,4 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η φετινή λίστα συμπεριλαμβάνονται συνολικά 241 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 7 που μοιράζονται την περιουσία τους με τον σύζυγο, αδελφό ή κάποιο παιδί.

Ο πλέον κερδισμένος σε δολαριακούς όρους είναι ο Qin Yinglin, ο πλουσιότερος κτηνοτρόφος στον πλανήτη.

Βρίσκεται στην 43η θέση της λίστας με την περιουσία του να ανέρχεται στα 18,5 δισ. δολάρια, έχοντας καταγράψει “άλμα” κατά 14,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τη λίστα του 2019, καθώς η τιμών των μετοχών της εταιρείας του, Muyuan Foods, που είναι εισηγμένη στον δείκτη Shenzhen, σχεδόν τριπλασιάστηκε καθώς η αφρικανική γρίπη των χοίρων μείωσε δραματικά τον προσφερόμενο όγκο χοίρων και οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

267 αποχωρήσεις αλλά 278 νεοεισερχόμενοι

Την ίδια στιγμή βέβαια, συνολικά 267 άτομα που περιλαμβάνονταν στην περσινή κατάταξη έχουν πλέον βγει από τη λίστα, καθώς οι δραστηριότητές τους επλήγησαν σημαντικά.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποχωρήσεις είναι αυτή του Adam Neumann της WeWork.

Επιπλέον, ακόμη 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, η Forbes “ανακάλυψε” και 278 νεοεισερχόμενους στη λίστα από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zoom Video Communications Eric Yuan, η εταιρεία του οποίου “ανθίζει” εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας του “εγκλεισμού” δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στα σπίτια τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, διαθέτοντας συνολικά 614 εκπροσώπους στη λίστα του Forbes, ενώ ακολουθούνται από την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), που έχει 456 δισεκατομμυριούχους.

Μόνο μία ελληνική παρουσία: ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

Παρούσα στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, με συνολική περιουσία 1 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται βέβαια ότι στην περσινή λίστα η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη εκπροσώπηση, καθώς εκτός του Β. Βαρδινογιάννη (1,7 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβάνονταν επίσης ο:

– Φίλιππος Νιάρχος (2,8 δισ. δολ.),

– Σπύρος Λάτσης (2,7 δισ. δολ.)

– και Αριστοτέλης Μυστακίδης (2,1 δισ. δολ.).

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης είναι Έλληνας μεγιστάνας των πετρελαίων και της ναυτιλίας.

Είναι επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη και θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας ενώ σύμφωνα με την Lloyd’s συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.

Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του Νίκος.

Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Μυήθηκε στο αντιχουντικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε την διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο του Νίκου.

Από το 1989 ασχολείται και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και Star Channel.

Σήμερα κατέχει και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Alpha.

Είναι παντρεμένος με την Μαριάννα Μπουρνάκη – Βαρδινογιάννη και έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον Γιάννη (Τζίγγερ), τον Γιώργο, την Χριστιάννα, την Βαρδιάννα και τον Νίκο.

Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αναπτύξει σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις.