Όλα τα Νέα

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο Ηράκλειο για τον ΒΟΑΚ

225
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού.

Ένα έργο που αποτελεί απαραίτητο έργο ανάπτυξης για την Κρήτη και έχει απασχολήσει όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για ένα τεράστιο έργο 199 χιλιομέτρων, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τα Χανιά, που θα κοστίσει περίπου 1,5 δις ευρώ και θα αποτελείται από δύο λωρίδες και διαχωριστική νησίδα:

«Μιλάμε για κλειστό αυτοκινητόδρομο με απόλυτο έλεγχο προσβάσεων, χωρίς διόδια για τους αγρότες, επαγγελματίες κ.τ.λ. αλλά με διόδια για τον τουρισμό.
Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση του έργου Χανιά – Αγ. Νικόλαος να υπάρχουν έτοιμες τεχνικές μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Σητεία …» …..
«Είναι το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στη χώρα … και θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. … Από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη με σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων και μέχρι τον Άγιο με δημόσια χρήματα» ….
«Δε θέλουμε να κάνουμε τους βοσκαρόδρομους και τους κατσικόδρομους που θέλει η ΝΔ. Στόχος να μειωθούν τα ατυχήματα και ο χρόνος του ταξιδιού. Ο νέος ΒΟΑΚ να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Κρήτης, ειδικά στον τουρισμό».

Σχετικά με τα διόδια διευκρίνισε ότι οι ντόπιοι δεν θα πληρώνουν διόδια, θα πληρώνουν όμως ηλεκτρονικά διόδια οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες και οι επαγγελματίες που μεταφέρουν επισκέπτες.

Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δύο διαγωνισμών που αφορούν τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Ο πρώτος αφορά το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και ο δεύτερος το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη.

  • Ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 6 Αυγούστου.
  • Έως τα μέσα Οκτωβρίου η προεπιλογή αναδόχων και μετά ακολουθούν οι δεσμευτικές προσφορές και ο οριστικός ανάδοχος έως τον Ιούνιο του 2019.
  • Για την κατασκευή του θα χρειαστούν περίπου 4 χρόνια.
Για τον κόμβο της Αγίας Πελαγίας, ο Υπουργός διευκρίνισε είπε ότι θα υπάρξουν νεότερα την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουνίου οπότε και θα βρεθεί ξανά στο Ηράκλειο προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο χώρο του ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δημιουργήθηκε τρεις φορές ένταση:

• Εκφράστηκαν παράπονα για τον αποκλεισμό της Κισσάμου και της Σητείας.
• Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός αμφισβήτησε τα στοιχεία που αφορούν τον κυκλοφοριακό φόρτο και επικαλέστηκε στοιχεία του ίδιου του υπουργείου που αναφέρουν ότι για τον Άγιο Νικόλαο είναι μεγαλύτερος από κάποια σημεία του υπόλοιπου ΒΟΑΚ.
• Αντιδράσεις προκάλεσε και η πρόταση του Δημάρχου Χανίων να υπάρξει πρόβλεψη για λωρίδα τρένου, οπότε και ήταν έντονη η αντίδραση του Προέδρου του ΚΤΕΛ Μανώλη Χαχλιούτη.