Όλα τα Νέα

«Οι δομές του Δήμου είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου»

Συναντήσαμε την κα. Φραγκάκη Τϊνα και τον κ. Αστρινό Γιώργο.

298

«Οι δομές του Δήμου είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου»

Λένε πως αν θέλεις να βρεις τη σωστή λύση πρέπει να πας πίσω. Να ψάξεις. Να καθαρίσεις το μυαλό σου. Να εξετάσεις όλες τις πτυχές. Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να δεις την πηγή. Εκείνο το τελευταίο σημείο που καθορίζει το πρόβλημα. Όσο πίσω και αν επιχειρήσεις να πας. Εκεί θα σταματήσεις.

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης

Έτσι και τώρα. Ακραία φαινόμενα τα οποία προκαλούν μια δικαιολογημένη οργή. Μια φυσική ανάγκη για καταλογισμό ευθυνών. Ποίος φταίει; Ποιος ευθύνεται όταν ένα αδέσποτο επιτίθεται; Όταν οι συνθήκες το καθιστούν έρμαιο ενστίκτων επιβίωσης; Όταν η παραμονή στο δρόμο αλλοιώνει το χαρακτήρα του; Όταν οι συνθήκες το καθιστούν πρακτικά επικίνδυνο; Σίγουρα όχι το ίδιο.

Με αυτά τα δεδομένα, συναντήσαμε δύο ανθρώπους που έχουν κατά πολύ αφιερώσει την ζωή τους στους τετράποδους φίλους μας. Την κα. Φραγκάκη Τϊνα και τον κ. Αστρινό Γιώργο. Μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης 102,4 και την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε ΟΛΑ», με τον Παντελή Σπυριδάκη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα φαινόμενα εγκατάλειψης όλο και περισσότερων ζώων σε μη αστικές περιοχές, περιστατικά επιθέσεων σε κοπάδια προβάτων, καθώς και την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης μέτρων.

 

Σχετικά με το θέμα η κα. Φραγκάκη δήλωσε τα κάτωθι:

 

Βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο

«Αυξάνονται τα περιστατικά, κατά καιρούς μετριάζονται, μπορώ να πω ότι στην πόλη του Ρεθύμνου δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως στην δραστηριοποίηση των φιλοζωικών σωματίων».

Όλα είναι θέμα παιδείας

«Το θέμα για εμάς είναι ότι αν θέλουμε να χτυπήσουμε στην ρίζα του το πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με θέματα παιδείας. Αδέσποτο σημαίνει εγκαταλελειμμένο ζώο. Επίσης θα μπορούσε να είναι μια κούτα με νεογέννητα στα σκουπίδια ή ένα ζώο το οποίο ο ιδιοκτήτης του το πήρε, το έπαιξε και όταν το βαρέθηκε το άφησε να ζήσει σε κάποιο χωράφι με τα ένστικτα του. Επομένως καταλαβαίνουμε εύκολα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με την παιδεία αλλά αμέσως και παράλληλα με αυτό ένα πλάνο και μια πολιτική από τους Δήμους»

Τα αισθήματα μεταδίδονται

«Για να εμπνεύσεις την αγάπη πρέπει να την έχεις και ο ίδιος. Είτε είσαι δάσκαλος είτε γονιός, πρέπει ο ίδιος να τρέφεις αυτά τα αισθήματα για να τα μεταδόσεις στα παιδιά σου».

Χρειαζόμαστε ένα πλάνο

«Χρειαζόμαστε μια δομή, ένα πλάνο και θα σας πω το εξής η κάθε δημοτική αρχή έχει πλέον και μια Επιτροπή Διαχείρισης των αδέσποτων. Στους περισσότερους Δήμους αυτές οι δομές, είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου και αυτό γιατί δεν γίνεται μια απλή κίνηση.

Ο επικεφαλής των δομών του Δήμου πρέπει να είναι φιλόζωος

«Ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής πρέπει να είναι ένας συνειδητός φιλόζωος και όχι κάποιος Αντιδήμαρχος που πρέπει να μπει σε κάποια θέση απλά για να μπει».

Καταγραφή των αδέσποτων

«Επίσης πρέπει να γίνει μια καταγραφή των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων για να ξέρουμε τα ζώα που κάνουν επιθέσεις σε ποιόν ανήκουν».

 

Σχετικά με το θέμα ο κ. Αστρινός δήλωσε τα κάτωθι:

 

Την φιλοζωία την εμπνέεις

«Όπως σας είπε και η κα.  Φραγκάκη την φιλοζωία πρέπει να την εμπνεύσεις . Πρέπει να την έχεις. Αν δεν μπορείς να την εμπνεύσεις δεν μπορείς να την επιβάλλεις».

Νόμος και Εκπαίδευση είναι δρόμοι παράλληλοι 

«Για αυτό το λόγο εγώ το έχω πει και το πιστεύω, υπάρχουν δύο δρόμοι παράλληλοι. Ο ένας είναι εφαρμογή του νόμου. Ο άλλος, είναι ο δρόμος της Εκπαίδευσης και δημιουργίας φιλοζωικής κουλτούρας. Ξεκινώντας από το σχολείο και μέσα σε κάθε οργανισμό του κράτους μας. Ο δρόμος της εφαρμογής του νομού προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και ο άλλος φτιάχνει το μέλλον».

Στη πράξη ο νόμος δεν εφαρμόζεται

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα. Στην πράξη ο νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί δεν υπάρχει παράδειγμα. Οι κακοποιήσεις , οι εγκαταλείψεις και η μη εφαρμογή του νόμου είναι συνεχές φαινόμενο και κατά συνέπεια όταν κάποιος μένει ατιμώρητος αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα».

Ζωές ανώτερες και κατώτερες

«Το ελληνικό σύνταγμα είναι ανθρωποκέντρικο. Χωρίζει τις ζωές σε ανώτερες και κατώτερες. Κάτι που δεν ισχύει σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή, στην Ελλάδα αν γίνει κάποια εγκληματική πράξη κατά ανθρώπου είναι κακούργημα ενώ αν γίνει κατά ζώου είναι πλημμέλημα».

Τα ίδια συμβαίνουν και στην Ευρώπη

«Θέλω να σας βάλω ένα προβληματισμό. Μην πιστεύεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απολίτιστη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σας πληροφορώ υπάρχουν στοιχεία για χώρες , που κουνάνε το δάχτυλο λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, που η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη».

Την ευθύνη την έχουν οι Δήμοι

«Ο νόμος πολύ σωστά κατέβασε το πρόβλημα από την Κεντρική Διοίκηση στις τοπικές κοινωνίες ,δηλαδή στους Δήμους. Με αυτό το τρόπο λύνεται πολύ εύκολα».

Δυστυχώς δεν ξέρουν να το κάνουν

«Αυτό όμως που δεν έκανε ο νόμος είναι ότι δεν έδωσε σε κάθε Δήμο ένα «εγχειρίδιο δράσης» που να λέει ότι με βάση το νόμο αυτά πρέπει να κάνεις. Ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση μια τροπολογία η οποία βελτιώνει πάρα πολύ το νόμο και προβλέπει και δίνει δυνατότητες στους Δήμους να ελιχθούν χρησιμοποιώντας μικρά κονδύλια. Αυτή η καινούργια τροπολογία πολεμιέται από πολλούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στο φιλοζωικό χώρο».