Όλα τα Νέα

Οι Γερμανοί συζητούν το κατοχικό δάνειο αλλά όχι τις αποζημιώσεις

307

Όλοι οι Γερμανοί, δεξιοί και αριστεροί χρησιμοποιούν το ίδιο επιχείρημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις: “Σας επιστρέφουμε το κατοχικό δάνειο, αλλά όχι τις αποζημιώσεις”!

Τον λόγο αυτής της τακτικής τον εξηγεί ο δικηγόρος και Σαράντος Θεοδωρόπουλος.

Ο κ.Θεοδωρόπουλος που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Militaire.gr ότι με 9 ως το πολύ 11 δισ. οι Γερμανοί “σβήνουν” τα 380 δισ. των πολεμικών αποζημιώσεων!

Τι είναι τα 9 δισ.; Το λεγόμενο “κατοχικό δάνειο”! Τι ήταν αυτό το …δάνειο;

Τι προσπαθούν να πετύχουν οι Γερμανοί δεχόμενοι να μιλήσουν μόνο για το κατοχικό δάνειο;

Ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος εξηγεί:

Στη Γερμανία πάντως όλες οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν συνταχθεί με την άποψη που θέλει να γίνεται συζήτηση μόνο για το λεγόμενο κατοχικό δάνειο. Η συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο είναι ένα παράδειγμα. Τι λέει;

“Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ.. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει της επιστραφούν”, η δε “πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει”,υποστηρίζει.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, “διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων. Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις”.

Διαβάστε περισσότερα στο Militaire.gr