Όλα τα Νέα

Οι πιο φονικοί σεισμοί στα χρονικά!

272
Ένας σεισμός μπορεί να είναι τόσο φονικός που να αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης αρκετές πόλεις του κόσμου ακόμα τρέμουν στις αναμνήσεις.

Διαβάστε για τους πιο φονικούς σεισμούς στην ιστορία:

Ο φονικός σεισμός των 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου στη γειτονική Ιταλία βύθισε στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας σημειώθηκε πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου του 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας pravda.ru.

Στην Ευρώπη ο πιο καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε το 1755 στην Πορτογαλία. Ήταν εντάσεως 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ισοπέδωσε τη Λισαβόνα. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι ενώ πάνω από 10.000 πνίγηκαν από τα κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν.

Στην Αφρική, ο πιο καταστροφικός σεισμός που «χτύπησε» την ήπειρο, σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1960 κοντά στο λιμάνι Agadir στο Μαρόκο.Ο σεισμός ήταν εντάσεως 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο 12.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τα κύματα τσουνάμι, που προκλήθηκαν από το σεισμό.

Στη Νότια Αμερική οι σεισμοί είναι κοινό φαινόμενο. Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έγινε ποτέ εκεί σημειώθηκε το 1970 κοντά στην πόλη Chimbote του Περού. Σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, καθώς πολλά χωριά στη γύρω περιοχή βυθίστηκαν στην κυριολεξία… στα έγκατα της Γης!

Στη Βόρεια Αμερική, το πιο ισχυρό χτύπημα σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1906 κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. 8,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σκοτώθηκαν 7.000 άνθρωποι, ενώ πιστεύεται ότι τα περισσότερα θύματα του σεισμού σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που προκλήθηκαν.

Τέλος θα έπρεπε να αναφερθεί ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.Ο σεισμός ήταν μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο νησί Χονσού και είχε διάρκεια – ρεκόρ 5 λεπτά, αναφέρει η Wikipedia.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις.Στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους μέχρι και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς.

Στις 21 Μαρτίου, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 8.805, συν 2.628 τραυματίες, ενώ αγνοούνταν 12.664 άνθρωποι.