Όλα τα Νέα

Οργή για τη δυσφήμιση των κρητικών αγροτικών προϊόντων – Για συμφέροντα κάνουν λόγο οι παραγωγοί

595
Οργή για τη δυσφήμιση των κρητικών αγροτικών προϊόντων . Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη από παραγωγούς ,φορείς και Ενώσεις καταγράφηκαν σήμερα για την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε και αφορά τη διάθεση τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της χώρας και του νησιού μας ειδικότερα.

Η έρευνα της PWC παρουσιάστηκε σε φόρουμ στην Αθήνα που οργάνωσε η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, για την αγροδιατροφή.

Ωστόσο η δημοσιοποίηση της έρευνας ,που μόνο θετικά στοιχεία δεν αναφέρει για τα αγροτικά προϊόντα, από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη που τη σχολίασε αρνητικά, προκάλεσε την οργή  των ακροατών που θεώρησαν ότι δυσφημείται η αγροτική παραγωγή από την έρευνα αυτή και συμφώνησαν με τον δημοσιογράφο.

Σε αυτήν  καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους  δεν επιλέγουν οι ξενοδόχοι τα εγχώρια νωπά προϊόντα όπως  η χαμηλότερη ποιότητα, η έλλειψη πιστοποίησης  ,η αδυναμία κάλυψης της γκάμας των προϊόντων, η αδυναμία κάλυψης της ζήτησης, το υψηλότερο κόστος και η αναποτελεσματική συνεργασία με τους προμηθευτές.

“Τα Κρητικά προιόντα είναι τα καλύτερα”

Αυτά τα στοιχεία της έρευνας  αμφισβήτησε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ.Μύρωνας Χιλετζάκης λέγοντας ότι τα κρητικά προϊόντα είναι τα καλύτερα, όχι μόνο είναι ποιοτικά και πιστοποιημένα αλλά προωθούνται σε όλη την Ευρώπη και στις μεγαλύτερες υπεραγορές διαφορετικά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει, παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη οι ξενοδόχοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους όσον αφορά την κρητική διατροφή και να διαθέτουν ότι καλύτερο μπορούν στους πελάτες τους.

” ‘Είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα”

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της ομάδας παραγωγών των Αρχανών  κ. Στάθης Καφετζογιαννάκης που τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να καταγράφεται και μάλιστα σε έρευνα ότι τα προϊόντα δεν είναι ποιοτικά και πιστοποιημένα. Εμείς εξάγουμε τυποποιημένο λάδι στην Γαλλία είπε και είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα.

Εάν κάπου στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει είτε με το λάδι είτε με άλλα αγροτικά προϊόντα δεν μπορεί η μπάλα να παίρνει και την Κρήτη και να δυσφημείται με αυτό τον τρόπο.
Και άλλοι παραγωγοί εξέφρασαν την ίδια άποψη λέγοντας ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα αφού εισάγονται προϊόντα με φθηνότερες τιμές αλλά αμφίβολης ποιότητας όπως ντομάτες Πολωνίας, λεμόνια Αργεντινής ενώ πολλά άλλα ελληνοποιούνται και πλασάρονται στην αγορά.

Φασκομηλιά και ρίγανη από Αλβανία

Μάλιστα εργαζόμενος σε ξενοδοχείο κατήγγειλε ανώνυμα στον Ράδιο Κρήτη ότι στη μονάδα που εργάζεται προσφέρουν στους τουρίστες φασκόμηλο και ρίγανη από την Αλβανία ενώ η Κρήτη φημίζεται για τα βότανα.

“Οι προσπάθειες συνεχίζονται”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ κ.Μανόλης Αλιφιεράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει και συνεχίζονται από τα επιμελητήρια του νησιού για τη διασύνδεση της κρητικής διατροφής με τα ξενοδοχεία που μέχρι στιγμής έχει καλά αποτελέσματα αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία, θέλουν να προμηθεύονται από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, ωστόσο, τις ανάγκες τους τις καλύπτουν με εισαγόμενα προϊόντα λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού τομέα και της βιομηχανίας που συντελούν στην αδυναμία κάλυψης γκάμας προϊόντων, στο υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα εισαγόμενα, στην αδυναμία κάλυψης της ζήτησης και στη χαμηλότερη ποιότητα.

http://www.ekriti.gr/kriti/