Όλα τα Νέα

Ζητά τα ρέστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τους στρατιωτικούς

298
Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να απαντήσει με μία ακόμη προκλητική  ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο «εκφράσεις που είναι ασύμβατες με τη σοβαρότητα ενός κράτους».’

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αθήνα σε σχέση με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, με το τουρκικό υπουργείο να ισχυρίζεται ότι αρχίζει να πέφτει το επίπεδο στο ύφος των ελληνικών αρχών εναντίον της Τουρκίας.

«Είναι γνωστό από την πρόσφατη ιστορία μας ότι η Ελλάδα όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της επικαλείται την αρχή του κράτους δικαίου και όταν δεν εξυπηρετούνται αγνοεί αυτή την αρχή και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται εις βάρος της από τα διεθνή δικαστήρια. Λυπούμαστε για αυτές τις εκφράσεις που είναι ασύμβατες με τη σοβαρότητα ενός κράτους» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τι είχε πει το Μαξίμου

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεση της με την Τουρκία σε ότι αφορά το θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Αδριανούπολη εγκαταλείποντας την τακτική των χαμηλών τόνων που κρατούσε μέχρι σήμερα .

Την Κυριακή, το Μέγαρο Μαξίμου είχε αντιδράσει έντονα στις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αυτή την φορά στοχοποιούσαν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα .

«Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της» διεμήνυσεμε ανακοίνωσή του το Πρωθυπουργικό Γραφείου, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει έναν ακατανόητο ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μετά απ σε όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Αντιόχεια όπου μεταξύ άλλων είπε «Κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο» είπε ο Ταγιπ Ερντογαν και υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα τους παραδώσει. «Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει ότι «σε 10 – 15 μέρες θα το κανονίσω». Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν».

Ολόκληρη η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας.»

Πηγή: Παραπολιτικά