Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Άσε τα λουλούδια κι Άνοιξε τα μάτια σου

Έφτασε η 8η του Μάρτη και φέτος, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, και κατακλυστηκε το σύμπαν από το απαξιωτικό και απαίδευτο πλαίσιο όπου αυτή η μέρα καταλήγει για πολλούς μια μέρα που οι άντρες θα πρέπει να περιποιηθούν τις γυναίκες και να τους κάνουν δώρα και χατίρια επειδή…γιορτάζουν λόγω του φύλου τους.

Καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα, όπως και τις υπόλοιπες 364 μέρες του έτους για τα συγκεκριμένα άτομα. Ακούς άντρα να εύχεται χρόνια πολλά αναμένοντας τη συγκίνηση σου που νομίζει πως σε κάνει να αισθάνεσαι ξεχωριστή, χωρίς φυσικά να γνωρίζει σε πολλές περιπτώσεις τι αντιπροσωπεύει αυτή η μέρα. Διότι εάν γνώριζε δε θα είχε αυτή την πατροναριστική, σεξιστική, πατριαρχική στάση του έλα να σου πάρω κάτι όμορφο να σε χαρώ.

Φυσικά είναι χρέος μας να μην καταδεικνύουμε μόνο τους… “αδιάβαστους” άντρες, καθώς δυστυχώς βλέπουμε και περιπτώσεις γυναικών που περιμένουν με ανυπομονησία αυτή τη μέρα για να ανεβάσουν τη φωτογραφία με τα λουλούδια τους στα κοινωνικά δίκτυα , #helovesme #love και παρόμοιες αηδίες, που τροφοδοτούν αυτό τον φαντασιόπληκτο φαύλο κύκλο.

Και βέβαια, είναι και τα χοτ μαγαζιά της πόλης, γιατί άλλωστε, ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει να στηρίξεις τα δικαιώματα των γυναικών αν όχι να πίνει δωρεάν το πρώτο ποτό της στις 8 Μάρτη επειδή είναι γυναίκα;

Θα σας πω κάτι που ίσως σας σοκάρει. Πως θα σας φαινόταν να αφήσετε τα λουλούδια στα ανθοπωλεία και να εξαλείψετε τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα; Να αφήσετε τα χρόνια πολλά και τις ευχές και να μηδενίσετε τα ποσοστά σωματικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ; Να αφήσετε τα εορταστικά events και να σταματήσετε δια παντός τη μάστιγα του trafficking; Να μην πάρετε σοκολάτες και να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο;

Σε παγκόσμιο επίπεδο 500 εκατομμύρια γυναίκες δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, ενώ 129 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 29 χώρες του κόσμου έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. Αλλά αυτό απέχει πολύ από εμάς συνεπώς σας αφήνει αδιάφορους, ναι.

Σε κάτι πιο κοντινό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας από 15 ετών και άνω έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ μία στις δέκα δηλώνει ότι βίωσε σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Μέσα σε ένα χρόνο 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση σε χώρες της ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά ανδρών/γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%.

Δε θα κάνω μαθήματα ιστορίας σε κανέναν για την ημέρα τούτη. Όποιος γνωρίζει, έχει απόλυτη συναίσθηση της αξίας της και κατανοεί πόσο γελοίες φαίνονται οι ανθοδέσμες και τα δωράκια. Όποιος δε γνωρίζει είναι ελεύθερος να ψάξει, να διαβάσει, να μάθει.

Θα ήθελα να τονιστεί βέβαια – αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, αλλά –  πως το κείμενο αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα δεν απευθύνονται σε όλο τον αντρικό πληθυσμό, όπως κάποιοι έχουν τόσο ανάγκη να πουν διότι για εκείνους «οι γυναίκες είναι κακές και μισούν τους άντρες και τα εξισώνουν όλα» και παρόμοια δονκιχωτικά μαργαριτάρια.

Στους άντρες που πιστεύουν στα δικαιώματα των γυναικών και τη διεκδίκηση και απόκτηση τους, δε θα πει κανείς μπράβο, μπράβο για κάτι που θα έπρεπε να είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ , όμως θα υπάρχει εκτίμηση και αλληλοσεβασμός, όπως και σε οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιουδήποτε φύλου, που δεν κλείνει τα μάτια στη διαιώνιση της αδικίας, των πατριαρχικών κατάλοιπων, της απόλυτης καταπάτησης δικαιωμάτων. Σε όποιον δεν κλείνει τα μάτια στις σκληρές εικόνες και στις απάνθρωπες συνθήκες. Σε οποιονδήποτε δεν κλείνεται στο μικρόκοσμο του αγνοώντας την πραγματικότητα και απαξιώνοντας θεμελιώδη δικαιώματα.

Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.