Όλα τα Νέα

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου για το Σκοπιανό

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ο Γ. Παπανδρέου: Εθνικό συμφέρον να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αντίληψη

362
Παρέμβαση στη συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως «το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει συνέπεια και συνέχεια στην εθνική μας γραμμή», η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος «απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία και την συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα».

«Εθνικό συμφέρον είναι να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και αντίληψη. Να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes). Ιδιαίτερα όταν, η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζεται σήμερα ως “Μακεδονία”», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι διαχρονικά τα Βαλκάνια ταλανίζονται από τις ορέξεις και παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων και «γι’ αυτό, εθνικό συμφέρον είναι η συμφιλίωση των δύο λαών, με λύση αξιοπρεπή και αμοιβαίως αποδεκτή».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία των Βαλκανίων ως δύναμη ειρήνης, λογικής, ανάπτυξης και συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής, διασφαλίζοντας πάντα τα ελληνικά συμφέροντα.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου παίρνει σαφείς αποστάσεις από «την κομματική ψηφοθηρία, την εκμετάλλευση της αγωνίας του ελληνικού λαού, και τις ακραίες φωνές που καλλιεργούν διχόνοια και αδιέξοδα για τους Έλληνες και τη χώρα», ενώ επικρίνει ως απαράδεκτη τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.