Όλα τα Νέα

Περί αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων ο λόγος….(Α΄Μέρος)

156

Aυτή την δύσκολη περίοδο που πλήττει τον πλανητή μας λόγο κοροναιού,που όλα έχουν κλείσει,καταστήματα,ξενοδοχεία,χώροι εστίασης,δεν γινόταν να γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες,οπότε αναμενόμενο και το lockdown στο ποδόσφαιρο.

Το lockdown βέβαια σε όλες τις επιχειρήσεις έχει φέρει και αβεβαιότητα για το μέλλον στην οικονομία,στις θέσεις εργασίας,με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό,που σίγουρα έχει και θα εχει και επιπτώσεις στον κόσμο του ποδοσφαιρου.Προέχει βέβαια η υγεία όλων μας, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας,οπότε το ποδόσφαιρο περνάει σε δευτερη μοίρα, και δη το ερασιτεχνικό.
Το τελευταίο διάστημα και μετά-κοροναιού εποχής ακούμε για νέα αναδιάρθρωση κατηγοριών,απόψεις,γνώμες,προβλέψεις,όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο για την συνέχιση των φετινών πρωταθλημάτων όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής.Σίγουρα όταν σιγά-σιγά ξεκινήσουμε να μπούμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς θα μπορούν να κρίνουν πρώτα από ολα οι ειδικοί επιστήμονες για το αν θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες,και σίγουρα με ποιον τρόπο,διότι αν συνεχιστούν το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα διεξάγονται με αρκετό κόσμο.
Όποτε για ημερομηνίες συνέχισης των πρωταθλημάτων δεν μπορούν να προβλεπτούν,για οριστική διακοπή, ούτε που θέλει να ακούει τέτοιο πράγμα FIFA και UEFA,οπότε αν συνεχιστούν έστω Super League 1, και Super League 2, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η ποδοσφαιρική σεζόν πέρα από τον Ιούλιο,όπου πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν,και αλλαγή ημερομηνιών μεταγραφών,καθώς η νέα χρονιά να παέι χρονικά λίγο πιο μακριά,όπως και ανακοίνωσε η ΦΙΦΑ και ε[πίσημα ότι όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν.
Παρακάτω θα παραθέσουμε την δικιά μας άποψη για την νέα αναδιάρθρωση κατηγοριών,όπου εδώ να σημειώσουμε ότι η αναδιάρθρωση Βασιλειάδη απέτυχε παταγωδώς,και σε περίπτωση νέα αναδιάρθρωσεις πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι οι οικονομικοί πόροι που θα πρέπει να βρεθούν για ένα σωστό εγχείρημα,και όχι για να λέμε ότι έγινε κάτι.Για να είναι ανταγωνιστικά όλα τα πρωταθλήματα θα πρέπει να υπάρχει σωστή προβολή,θα πρέπει να υπάρξουν χορηγίες-διαφημίσεις για την αναβάθμιση του προιόντος σε όλα τα επίπεδα.

 

Πως μοιράζεται το χρήμα την φετινή χρονιά

Αυτή την στιγμή έχουμε την Super League 1,Super League 2,Football League, Γ΄Εθνική κατηγορία που αποτελείται από 8 ομίλους, καθώς και τα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων κάθε νομού.Οι ομάδες της Super League 1 έχουν έσοδα από τα τηλεοπτικά,καθώς και όσες αγωνίζονται σε ευρωπαικές διοργανώσεις,αυξάνουν κατά πολύ τον ισολογισμό τους.
Στη Super League 2 12 ομάδες θα μοιραστούν τη φετινή χρονια 344.000 ευρώ καθαρά,ενώ Λεβαδειακός και ΠΑΣ Γιάννινα θα εκταμιεύσουν 607.000 ευρώ,ενω θέμα έχει προκύψει με τον Απόλλων Σμύρνης που δεν δέχεται μείωση, υποστηρίζοντας πως έχει από πέρυσι συμβόλαιο με την ΕΡΤ,και ο συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει την δικαστική οδό.
Στη Football League από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καθέ ομάδα θα μοιραστεί το ποσό των 100.000 ευρώ,χωρίς βέβαια αυτή τη στιγμή να είμαστε σε θέση να πούμε πόσα χρήματα έχουν εκταμιεύσει οι ομάδες.
Στη Γ΄Εθνική κατηγορία δεν δίνεται καμία κρατική επιχορήγηση ή οτιδήποτε άλλο από κανέναν κρατικό φορέα,παρά μόνο από τους παράγοντες των ομάδων,χορηγούς, και ανθρώπους που έχουν μεράκι για το ποδόσφαιρο,σε μια κατηγορία παρόλο που θεωρείται ερασιτεχνική,δεν είναι κι όλας παρόλο που το γνωρίζουν όλοι αυτό.
Επίσης στα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεων δεν δίδεται κάποια κρατική επιχορήγηση,όπου οι ομάδες στο οικονομικό κομμάτι λειτουργούν αυτόνομες,με χορηγούς,αιμοδότες.

Πόσες ομάδες έχουν οι κατηγορίες την φετινή χρονιά

Να δούμε την φετινή χρονιά πόσες ομάδες βρίσκονται στις κατηγορίες,και τις ισχύει στις προκηρύξεις αυτών για προβιβασμό και υποβιβασμό,γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άνα μπούσουλα σχετικά με το αν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων τη καινούρια ποδοσφαιρική σεζόν.

Super League 1

To πρωτάθλημα της Super League 1 διεξάγεται με 14 ομάδες
Από τη διαδικασία του μίνι τουρνουά Play-off θα βγεί ο πρωταθλητής, Στα playoffs θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την πρώτη έως και την έκτη θέση, μεταφέροντας τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, ενώ από τη διαδικασία θα κρίνονται – πέραν του πρωταθλητή – και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια Champions League και Europa League.
Η τελευταία ομάδα αυτού του μίνι πρωταθλήματος PLay-out, θα μένει με άδεια χέρια.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την έβδομη έως την τελευταία (14η) θα συμμετέχουν στα playouts για ν’ αποφύγουν τον υποβιβασμό από τη Super League 1 στη Super League 2.  Η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση θα υποβιβαστεί, ενώ η προτελευταία θα δώσει μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.

Super League 2

To πρωτάθλημα της Super League 2 διεξάγεται με 12 ομάδες που και εδώ θα πρέπει να διεξαχθούν Play-off και Play-out. Ο πρώτος ανεβαίνει στη Super League 1. Ο δεύτερος δίνει μπαράζ ανόδου με τον 13ο της Super League 1. Οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται στη Football League.

 

Football League

To πρωτάθλημα της Football League διεξάγεται με 14 ομάδες ,που ανεβαίνουν 2 ομάδες κατευθείαν στη Super League 2, και υποβιβάζονται 4 ομάδες στην Γ΄Εθνική κατηγορία.

Γ΄Εθνική

Το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής κατηγορίας αποτελείται από 8 ομίλους,όπου σε κάποιους έχουμε 13,14 και 15 ομάδες,εκτός του 8ου ομίλου ή όμιλος Κρήτης που αποτελείται από 9 ομάδες,το σύνολο είναι 106 ομάδες,με 4 εξ αυτών να έχουν αποχωρήσει ήδη από το πρωτάθλημα.

Με τα παραπάνω σας κάναμε μια μίνι-ανάλυση πως είναι τα πρωταθλήματα την φετινή χρονιά, και από εδω και πέρα θα σας αναλύσουμε πως θα μπορούσε να γίνει μια αναδιάρθρωση από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα φτάνοντας στς επαγγελματικές κατηγορίες.

 

Μετά και την πρωινή συνενετυξη του υφυπουργού αθλητισμού κ.Αυγενάκη,στο Ράδιο Λασίθι,και την αναφορά που έκανε ότι μπορεί να υπάρξει οριστική διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων,ανοίγει πιο εύκολα και ο δρόμος να γίνει αναδιάρθρωση ξεκινώντας από κάτω προς τα επάνω,δηλαδή απο τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τη Γ΄Εθνική και να φτάσει μέχρι και την Super League 1.

Kαταρχάς από τη στιγμή που αναφέρουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση από κάτω προς τα επάνω,θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την Γ΄Εθνική,μιας και τα ερασιτεχνικα΄τοπικά πρωταθλήματα ενώσεων είναι ένα άλλο κομμάτι.,που αφορά τις τοπικές ενώσεις και τον τρόπο που θα διεξάγουν ένα πρωτάθλημα,αλλά το πόσες ομάδες θα διεκδικήσουν την ανόδο στη Γ΄Εθνική αναφέρεται στην προκήρυξη της οπότε αρμόδια σε αυτό το κομμάτι είναι η ΕΠΟ.

Σε αυτό το άρθρο σας αναφέραμε τι ισχύουν και πώς είναι φετός τα πρωταθλήματα,καθώς και τα χρήματα που μοιράζονται σε κάθε κατηγορία.που σε επόμενο άρθρο που θα γίνει σύντομα,και μετά από πληροφορίες που συλλέγουμε, θα είναι και η συνέχεια αυτού,και το δεύετρο μέρος, θα κάνουμε μια ανάλυση για μια νέα αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων,ξεχωριστά για κάθε κατηγορία.

Πηγή:www.sportsid20.club