Όλα τα Νέα

Πιο επιθετικός και θανατηφόρος ο καρκίνος προστάτη στους καπνιστές

242

Οι άνδρες καπνιστές με καρκίνο του προστάτη είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υποτροπή των όγκων, μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με αυστριακή μελέτη.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον Δρ Σαρόκχ Σαριάτ, αξιολόγησαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά 22.549 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν κάνει είτε αφαίρεση όγκων, είτε ακτινοθεραπεία.

Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς ήταν καπνιστής, ενώ οι υπόλοιποι πρώην ή μη καπνιστές. Οι καρκινοπαθείς είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι έως οκτώ χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθανε το 8%.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο οι καπνιστές ήταν 40% πιθανότερο να εμφανίσουν νέους όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν μεταστάσεις πέραν του προστάτη. Οι καπνιστές ήταν επίσης 89% πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο.

Οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής των όγκων, αλλά όχι μεταστάσεων ή πρόωρου θανάτου.

«Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η διακοπή του καπνίσματος για την εξέλιξη της νόσου», εξηγεί ο Δρ Σαριάτ και επισημαίνει ότι «οι άνδρες που είχαν κόψει το τσιγάρο για πάνω από δέκα χρόνια, δεν εμφάνιζαν κάποια αξιόλογη διαφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει».

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (πνευμόνων, τραχείας, λάρυγγα, στομάχου, νεφρών κ.α.).

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ακριβώς το κάπνισμα ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη ή τον κάνει πιο επιθετικό και θανατηφόρο.

Μια πιθανότητα είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων και μια άλλη πιθανή εξήγηση ότι η ίδια η νικοτίνη ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου.