Ποιοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ «αναβαθμίζονται» στο Δημόσιο

Στην αναγνώριση χρονικού διαστήματος έξι ετών για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων που διορίστηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4369/2016 και αφορούν στους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. έτους 1997, προβλέπει ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ. που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ενός κακού μύρια έπονται, φαίνεται να λέει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει νομοθετικά «τρύπες» οι οποίες έχουν προκύψει από τον κατ΄εξακολούθησιν ανορθολογισμό στα ζητήματα διορισμών.

Έτσι, τώρα αναγνωρίζονται έξι χρόνια, πέραν εκείνων που ορίζονταν ως τώρα, για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη στους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 1997, οι οποίοι διορίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4369/2016.

Η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση στη Βουλή, κρίνοντας ότι η αναγνώριση επιπλέον ετών για αυτή την κατηγορία εργαζομένων είναι δίκαιη καθώς καθυστέρησε ο διορισμός τους για λόγους που δεν ανάγονται σε δική τους υπαιτιότητα. Το ότι η κίνηση αυτή γίνεται μέσα στη μακρά προεκλογική περίοδο η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα είναι … άλλου παπά ευαγγέλιο.

Παράλληλα, διαμορφώνεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για μετάταξη σε ανώτερη βαθμίδα, για όσους εξ αυτών κατείχαν πριν από το διορισμό τους τίτλο σπουδών που αντιστοιχεί σε ανώτερη κατηγορία. Το σκεπτικό είναι ότι αν ο διορισμός τους είχε ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα είχε παρέλθει η οκταετία που απαιτείται για μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία. Έτσι, με νέα ρύθμιση αποκτούν τη δυνατότητα να αιτηθούν μετάταξη μειωμένου κατά έξι έτη του χρονικού διαστήματος των οκτώ ετών που απαιτείται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το σήμερα το μεσημέρι. Η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Ενδυνάμωση ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις» και υπογράφεται από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε αυτή την τροπολογία υπάρχει μια ακόμα ρύθμιση. Αφορά στους μόνιμους υπαλλήλους και στους ΙΔΑΧ (υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) οι οποίοι έχουν μεταταχθεί ή μετατάσσονται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Χορηγείται προσωρινή διαφορά στις αποδοχές τους. Κατά την κυβέρνηση, πρόκειται για αναγκαία προσαρμογή της νομοθεσίας, στο πλαίσιο αποσαφήνισης του συστήματος αμοιβών υπαλλήλων και ίσης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.