Πόλεμος ανακοινώσεων για το Amari Green Festival και την ΤΕΡΝΑ

29

Πόλεμος ανακοινώσεων ξεκίνησε ανάμεσα στους διοργανωτές του «Amari Green Festival» και την «Επιτροπή αγώνα Αρκαδίου ενάντια στις βΑΠΕ», με αφορμή την χορηγία της ΤΕΡΝΑ στις εκδηλώσεις.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η εταιρία η οποία θέλει να δημιουργήσει το υβριδικό εργοστάσιο στο Φράγμα ποταμών, προκαλώντας αντιδράσεις σε όλη την περιοχή.

Η «Επιτροπή αγώνα Αρκαδίου ενάντια στις βΑΠΕ» επιτέθηκε στην διοργανώτρια αρχή επειδή δέχτηκε την χορηγία από την εταιρία και κατηγόρησε την δημοτική αρχή ως υπέρμαχο των σχεδίων της ΤΕΡΝΑ.

Η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κωλοτούμπα» του Δήμου Αμαρίου για το θέμα των εργοστασίου, καθώς μέσα σε έναν χρόνο άλλαξε την στάση της στο θέμα, δίνοντας θετική γνωμοδότηση.

Η Ανακοίνωση της «Επιτροπής αγώνα Αρκαδίου ενάντια στις βΑΠΕ»

Από τη Σητεία ως τα Χανιά όλη η Κρήτη γύρισε την πλάτη στο φεστιβάλ Αμάρι «Green» λόγω της επιλογής των οργανωτών και της δημοτικής αρχής να λάβουν χρυσή χορηγία από την Τέρνα Ενεργειακή. Μια εταιρία που αποτελεί κόκκινο πανί σε όλο το νησί καθώς τα επενδυτικά σχέδια που προσπαθεί να περάσει εν κρυπτώ βρίσκουν αντίθετους τους κατοίκους .

Με αυτή την απόφαση οι διοργανωτές έφεραν σε απίστευτα δύσκολη θέση τους συντελεστές του φεστιβάλ, από τους καλλιτέχνες μέχρι τους απλούς Αμαριώτες και Αμαριώτισσες οι οποίοι είτε συμμετείχαν μουδιασμένοι, είτε αρνήθηκαν να πάρουν μέρος. Εντύπωση προκαλεί η σιωπή από πλευράς των διοργανωτών και η άρνηση τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επιλογή τους με συνέπεια την ελάχιστη προσέλευση επισκεπτών στη σημαντική αυτή διοργάνωση.

Η χρυσή χορηγία της ΤΕΡΝΑ δεν είναι τυχαία, ούτε και η εμπλοκή μέλους του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνου του Φεστιβάλ, υπέρμαχου των σχεδίου της εταιρίας για την περιοχή. Αποτελεί γνωστή και δοκιμασμένη επικοινωνιακή τακτική από επενδυτές που είναι ανεπιθύμητοι στις τοπικές κοινωνίες να ξεπλένουν την εικόνα τους μέσω χορηγιών προωθούμενες από τους πλασιέδες της. Πρόσφατα παραδείγματα, οι προσπάθειες της EDF(γαλλική δεη) για χορηγίες στο δήμου Καντάνου στα Χανιά και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ελληνικός Χρυσός για διαφήμιση στη φανέλα λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας στη βόρεια Ελλάδα.

Χρυσός υποκριτής όμως αναδεικνύεται η δημοτική αρχή Αμαρίου που το 2015 ψηφίζει αρνητικά στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ που περιελάμβανε α/γ στο Αμάρι, ενώ το 2016 ψηφίζει θετικά στο να τοποθετηθούν α/γ στη Σητεία και να γίνει υβριδικό εργοστάσιο στο Φράγμα ποταμών από την ίδια εταιρία.

Με λίγα λόγια, είμαστε ενάντια στα αιολικά αλλά είμαστε και με τα αιολικά, απέναντι στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ πέρυσι, συνδιοργανωτές με τη ΤΕΡΝΑ φέτος. Παλιά γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή για να γίνει η «δουλειά», τα λόγια είναι αέρας, δεν κοστίζουν.

Αυτή η στάση, εκτός από προσβλητική για τη Αμαριώτικη κοινωνία, γίνεται και τρικλοποδιά σε αγώνες άλλων επαρχιών της Κρήτης αλλά όλης της χώρα. Η Τέρνα στη δική μας περιοχή έχει περιλάβει σε αιολικό πάρκο ολόκληρο το χωρίο Καβούσι, ενώ θέλει να βάλει α/γ 600 μέτρα από τη Μονή στα Κυριανίτικα όρη με πλήρη αντίθεση των κατοίκων.

Στο διπλανό Αι- Βασίλη εδώ και τρία χρόνια η κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται σθεναρά και με πράξεις στην επέλαση των εταιριών. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δεν έχουν δεχτεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να μη βρεθούν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η ήδη επιβαρυμένη με α/γ περιοχή της Σητείας αρνείται να μπουν και άλλες για να γίνει το υβριδικό στο Αμάρι.

Ενώ από τη Σαμοθράκη μέχρι Πελοπόννησο έχουν ξεσηκωθεί οι κοινωνίες απέναντι στους αεριτζήδες της ενέργειας. Δε θέλουν μάλλον να αντιληφθούν στο δήμο Αμαρίου τα συνολικά σχέδια αυτών των εταιριών για γη και ύδωρ, Αλλά και ότι κάνοντάς τους πλάτες, απλά ανοίγεις την κερκόπορτα σε συμφέροντα που το μόνο που θέλουν από την Κρήτη είναι να πλουτίσουν με κάθε κόστος για τον τόπο.

Αν σα ζωντανές κοινότητες δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δεν αντισταθούμε στη δουλοπρέπεια και στα σχέδια που μας ετοιμάζουν, η Κρήτη σε λίγα χρόνια θα είναι ένα πολύ διαφορετικό νησί.

Γι’ αυτό και η καρδιά της Κρήτης χτυπάει στους αγώνες για λευτεριά και αξιοπρέπεια. Δύναμη στους ανθρώπους σε όλη τη χώρα που οργανώνονται και αντιστέκονται.

Άμεση ήταν η απάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ, από τον αντιδήμαρχο Αμαρίου και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Μανώλη Ψαρουδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για υποκρισία από τους οικολογούντες καθώς οι χορηγίες ήταν γνωστές, ένα μήνα πριν το festival.

Ο κ. Ψαρουδάκης αναρωτιέται γιατί δε ζητήθηκε καμία εξήγηση ή διευκρίνιση από την οργανωτική επιτροπή παρά μόνο τις παραμονές του φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι εφάρμοσαν bulling σε μουσικούς και σχήματα, με ανήθικες και διαφορετικές πρακτικές απειλών.

Μάλιστα συνέκρινε τις περιπτώσεις του Αμαρίου με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, όπου κι εκεί ήταν χορηγός η ΤΕΡΝΑ αλλά δεν υπήρξαν οι ανάλογες αντιδράσεις.

Ο αντιδήμαρχος Αμαρίου υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ αποτελεί μια γιορτή για το διαπολιτισμό, τη γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα ενώ όλες οι εκδηλώσεις ήταν δωρεάν και σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενες, επισημαίνοντας ότι η εδκήλωση δεν γίνεται για κερδοσκοπικούς λόγους.

Το κείμενο- απάντηση του αντιδημάρχου Αμαρίου και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Μανώλη Ψαρουδάκη

Παρ’ όλη την προκλητικότητα ηλεκτρονική, έντυπη, αλλά και αυτοπρόσωπη «τινών οικολογούντων», η Οργανωτική Επιτροπή του Amari Green Festival δεν άλλαξε τον σχεδιασμό της, δεν ¨τσίμπησε¨, δεν απέφυγε, δεν μάσησε.

Σεβαστή κάθε γνώμη, εφόσον συνοδεύεται με στοιχεία και προσπάθεια ενημέρωσης ή τουλάχιστον προσπάθεια συζήτησης και ιεράρχησης του μείζονος και του ελάσσονος, από τη μια, και προσαρμογή στη τοπική κουλτούρα και πραγματικότητα, από την άλλη. Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν υπήρξαν, γι’ αυτό και η μπαχαλοποίηση που επιχειρήθηκε δεν είχε αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας:

 1. Ενώ ήταν γνωστές οι χορηγίες ένα μήνα πριν το festival ανακαλύφθηκαν την παραμονή της έναρξής του.
 2. Δε ζητήθηκε καμία εξήγηση, διευκρίνιση ή ενημέρωση από την οργανωτική επιτροπή ή τους διοργανωτές.
 3. Προσπάθησαν διαδικτυακά, και όχι μόνο, να βλάψουν το festival την πρώτη μέρα χωρίς επιτυχία και επανήλθαν αυτοπρόσωπα την δεύτερη μέρα με σκοπό την μπαχαλοποίηση του.
 4. Εφάρμοσαν bulling σε μουσικούς και σχήματα, με ανήθικες και διαφορετικές πρακτικές απειλών τελείως αντιδημοκρατικά, ενώ απεναντίας εμείς, δεν παρεμποδίσαμε καμία ενέργεια, ηλεκτρονική – έντυπη και όταν έκαναν την παρουσία τους, τους δόθηκε χώρος και χρόνος.
 5. Δεν συμμετείχαν σε καμία άλλη εκδήλωση βιωματικών εργαστηρίων ή εργαστηρίων διαλόγου και γνώσης, που υποτίθεται ότι είναι στα ενδιαφέροντα τους. (ΚΟιΝΣΕΠ – Αρωματικά φυτά – γαστρονομία – μετασχηματισμός της παραγωγής – επιχειρηματικότητα) κα.
 6. Το Amari Green Festival από τα πρώτα του βήματα, τα δύο χρόνια αυτά αποτελεί «Μια γιορτή για το διαπολιτισμό, τη γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα», από τη μια, αλλά και «μια προσπάθεια – τομή στη πολιτισμική συνέχεια της περιοχής». Είναι χρέος μας η διοργάνωση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για να διατηρήσουμε τη φυσική, αρχαιολογική – πολιτιστική – βιοποικιλότητα του τόπου μας.
 7. Αυτά είπαμε στις συνεντεύξεις μας και αυτά γράψαμε και στα αιτήματά μας για χορηγίες. Αν και μια μικρή περιοχή, χωρίς παράδοση ή εμπειρία δημοτική ή άλλη τοπική για τέτοια εγχειρήματα, με πολλή δουλειά από λίγους, στην αρχή, πολύ ειδικούς περισσότερους στη συνέχεια, με αγάπη και μεράκι, στεκόμαστε δίπλα, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος σε festival ή γιορτές άλλες, με πολύχρονη εμπειρία και προβολή, εντός και εκτός της Κρήτης, αποκτώντας τη δική μας ταυτότητα, την ξεχωριστή, όπως και ο τόπος μας, οι άνθρωποί του και οι φίλοι του. Με προετοιμασία 7 μηνών δώσαμε την ευκαιρία της δεύτερης χρονιάς, στους προέδρους και τα συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων, τους προέδρους των χωριών, αλλά και σε ενεργούς πολίτες ή άλλες συλλογικότητες για να δραστηριοποιηθούν, μοιράζοντας μαζί τους το σχέδιό μας με ανοιχτά καλέσματα. Στη προσπάθεια αυτή «οι ανήσυχοι οικολογούντες» δεν είχαν καμία παρουσία ή συμβολή ούτε πέρυσι, ούτε και φέτος.
 8. Όλες οι εκδηλώσεις ήταν ΔΩΡΕΑΝ και είναι σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενες, εξαιτίας των πολλών δημόσιων και ιδιωτικών, μεγάλων και μικρών χορηγιών, με αποτέλεσμα να έχουμε ίσως το πιο πετυχημένο Δημοτικό χορηγικό πρόγραμμα στη Κρήτη.
 9. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτέλεσε φέτος τoν κύριο χορηγό των εκδηλώσεων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, πολύ πριν στείλουμε καν το αίτημά μας. ( δεν είδαμε, δεν διαβάσαμε, δεν πληροφορηθήκαμε πουθενά από εσάς τους οικολογούντες ή άλλη παρόμοια συλλογικότητα ότι η ΤΕΡΝΑ θα εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη ή στο θέατρο Επιδαύρου!!!).
 10. Επειδή οι οικολογούντες μπορεί να ισχυριστούν ότι η Κρήτη τους ενδιαφέρει, εμείς τους λέμε ότι στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο στις 28 Ιουλίου 2017 (… “περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες τραγουδιστές και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης”….) με είσοδο από 12 έως 35 ευρώ. Πείτε μου παρακαλώ, δεν πρόκειται για μεγάλη υποκρισία;

Και τώρα είναι η ώρα να εξηγηθούμε μια και καλή, κυρίες και κύριοι οικολογούντες.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι ο Δήμος Αμαρίου και η νέα Δημοτική Αρχή έχουν ενοχλήσει μέσα και έξω από το Αμάρι μερικούς, επειδή κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα πολιτιστικά, και όχι μόνο, πράγματα του νησιού, χωρίς το κόμπλεξ της νεότητας ή της αντιγραφής του κακού μαθητή. Η Νέα Δημοτική Αρχή στοχεύει σε ένα Αμάρι που ξέρει τι θέλει, που διεκδικεί και δεν αποτελεί το δεδομένο – φρόνιμο και ετερόφωτο πολιτικά Δήμο του παρελθόντος.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που διατυπώθηκαν προεκλογικά από τη Νέα Δημοτική Αρχή και υποστηρίχθηκαν με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Φράγμα Πλατύ – Αμαριώτικος Δρόμος – Εργοστάσιο Απορριμμάτων – Υβριδικός Σταθμός φράγματος Ποταμών – Αξιοποίηση της Σχολή Ασωμάτων) αποτελούν στόχευση όλων των Αμαριωτών και γι΄αυτό δεν αλλάξαμε γνώμη. Θυμίζουμε ότι με απόφαση σχεδόν ομόφωνη του Δημοτικού μας Συμβουλίου γνωμοδοτήσαμε θετικά για την εγκατάσταση από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του Υβριδικού Σταθμού στο Φράγμα Ποταμών, όπως και ο ΟΑΚ και η Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι με αποφάσεις τους στηρίζουν το έργο. Όμως, κύριες και κύριοι οικολογούντες, ποια προσωπική σας ιδιοτέλεια μπορεί να το αποκρύπτει αυτό και για ποιο λόγο δε το συμπεριλάβατε στην καταγγελία σας; Ειδικά για σας, τις πέντε – έξι Αμαριώτισες και Αμαριώτες, που συμμετείχατε «στην αγωνιστική αυτή προσπάθεια»;

Η Δημοτική αρχή πιστεύει στο Δημοκρατικό προγραμματισμό και εφαρμόζει συλλογικές αποφάσεις και όχι αποσπασματικά μέτρα, με όρους δήθεν ακτιβισμού. Άλλωστε γνωριζόμαστε. Οι μισοί οικολογούντες ήσασταν υποψήφιοι στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές του Αμαρίου (όχι με επιτυχία, στο συνδυασμό της πρώην Δημοτικής αρχής και τώρα μειοψηφίας). Σας θυμίζω όμως, ότι και εκείνοι στήριζαν και στηρίζουν το έργο του Υβριδικού Σταθμού στο Φράγμα των ποταμών.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι εκτός από καθαρά βουνά από ανεμογεννήτριες που διατείνεστε, εμείς θέλουμε καθαρά βουνά και ρέματα και από χασισοκαλλιέργειες και από μεταλλαγμένα και από δηλητηριώδη φυτοφάρμακα, ζωοκλέφτες, λαθροθήρες, παραβάτες οπλοχρησίας και, επειδή έχουμε και θάλασσα στο Νότο, καθαρές θάλασσες και χωρίς δυναμίτες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους τους χορηγούς μας και υποστηρικτές που συνέβαλαν τα μέγιστα για να χτυπήσει η «Καρδιά της Κρήτης» στο Αμάρι πέντε μέρες, κατά σειρά.

Αναλυτικά:

 • Τους συνδιοργανωτές μας: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα.
 • Τους Υποστηρικτές: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Πράσινο ταμείο, Υπουργείο Τουρισμού και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επιμελητηρίο Ρεθύμνης και εταιρεία ΑΜΑΡΙ Α.Ε ΟΤΑ .
 • Τους χορηγούς της Αιγίδας: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
 • Τους Χρυσούς χορηγούς: Cosmote και TERNA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
 • Τους χορηγούς: ANEK LINES, BLUE STAR FERRIES, ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και τέλος,
 • Τους τοπικούς χορηγούς: Πάνακρον και Ταβέρνα Δρυμός, Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης, Alexander hotel, Αναψυκτικά ΙΔΗ, κ.α

Μαζί με τους υποστηρικτές, τους χορηγούς μας και τους χιλιάδες επισκέπτες μας, κλείνουμε ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση του 3ου Amari Green Festival 2018.

Υ.Γ. Ελπίζω τα «χρυσά αυγά της οικολογίας» που κάθεστε να γεννήσουν τον Δράκο που δεν είχε φέτος το παραμύθι σας για το Αmari Green Festival.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.